Galareta z indyka.docx

(439 KB) Pobierz

Galareta z indyka

Galareta z indykaGalareta z indyka

Galareta z indyka to pyszna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się na większości uroczystości rodzinnych i spotkań z przyjaciółmi.

Większości z nas znana w wersji wieprzowej lub z kurczaka.

Ja proponuję w wersji z mięsa indyczego, a dokładnie z golonek, które pozbawione skóry nie są zbyt tłuste, a smakują wybornie

Zachęcam do przygotowania

 

Przepis na 8 średnich porcji galarety z indyka.

 

SKŁADNIKI:

2 golonki z indyka bez skóry

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskie

sól

1 pietruszka

1/2 małego selera

1 por

2 marchwie

4 jajka

1/2 puszki groszku konserwowego

1/2 puszki kukurydzy

20 g żelatyny

 

PRZYGOTOWANIE:

Golonki z indyka oczyścić ze skór i błonek, opłukać i przełożyć do garnka.

Zalać wodą i wstawić do gotowania na małym ogniu.

Wsypać ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

Por, seler, pietruszkę i marchew oczyścić i w dużych kawałkach włożyć do garnka z gotującym się mięsem.

Całość doprawić do saku solą i gotować do miękkości pilnując żeby marchew się nie rozgotowała – zostanie wykorzystana do przygotowania galarety.

Miękkie warzywa wyjąć z wywaru ( wykorzystana zostanie tylko marchew , pozostałe warzywa można zużyć np do przygotowania sałatki jarzynowej ).

Ugotowane mięso indyka wyjąć z wywaru i przestudzić.

Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać.

Wywar przelać przez sitko, zredukować do litra płynu i przestudzić.

Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do przygotowanych kubeczków lub salaterek ( można również użyć jednej, dużej miseczki ).

Dodać pokrojoną w plasterki marchew, odsączony z zalewy groszek, kukurydzę konserwową i pokrojone na szerokie plastry jajka.

Z litra chłodnego wywaru odlać około szklanki i wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Pozostały wywar bardzo mocno zagrzać i do gorącego, ale nie wrzącego dodać namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i lekko przestudzić.

Płynem z rozpuszczoną żelatyną zalać przygotowane nadzienie do galarety i odstawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki aby galareta z indyka całkowicie stężała.

Podawać z plasterkami cytryny lub octem.

Galareta z indyka

Galareta z indyka

Galareta z indyka

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin