Galareta z indyka
Galareta z indyka to pyszna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się na większości uroczystości rodzinnych i spotkań z przyjaciółmi.
Większości z nas znana w wersji wieprzowej lub z kurczaka.
Ja proponuję w wersji z mięsa indyczego, a dokładnie z golonek, które pozbawione skóry nie są zbyt tłuste, a smakują wybornie
Zachęcam do przygotowania
Przepis na 8 średnich porcji galarety z indyka.
SKŁADNIKI:
2 golonki z indyka bez skóry
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskie
sól
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 por
2 marchwie
4 jajka
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
20 g żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Golonki z indyka oczyścić ze skór i błonek, opłukać i przełożyć do garnka.
Zalać wodą i wstawić do gotowania na małym ogniu.
Wsypać ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
Por, seler, pietruszkę i marchew oczyścić i w dużych kawałkach włożyć do garnka z gotującym się mięsem.
Całość doprawić do saku solą i gotować do miękkości pilnując żeby marchew się nie rozgotowała – zostanie wykorzystana do przygotowania galarety.
Miękkie warzywa wyjąć z wywaru ( wykorzystana zostanie tylko marchew , pozostałe warzywa można zużyć np do przygotowania sałatki jarzynowej ).
Ugotowane mięso indyka wyjąć z wywaru i przestudzić.
Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać.
Wywar przelać przez sitko, zredukować do litra płynu i przestudzić.
Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do przygotowanych kubeczków lub salaterek ( można również użyć jednej, dużej miseczki ).
Dodać pokrojoną w plasterki marchew, odsączony z zalewy groszek, kukurydzę konserwową i pokrojone na szerokie plastry jajka.
Z litra chłodnego wywaru odlać około szklanki i wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Pozostały wywar bardzo mocno zagrzać i do gorącego, ale nie wrzącego dodać namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i lekko przestudzić.
Płynem z rozpuszczoną żelatyną zalać przygotowane nadzienie do galarety i odstawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki aby galareta z indyka całkowicie stężała.
Podawać z plasterkami cytryny lub octem.
A-n-i-t-a