Królik w warzywach
Zdrowe, soczyste i delikatne mięso przygotowane w dużej ilości warzyw i przypraw. Super danie na świąteczny obiad lub przyjęcia
Składniki:
· 1 królik (około 1,5 kg)
· 4 całe marchewki średniej wielkości
· 2 całe pietruszki średniej wielkości
· 1/2 selera
· 2 duże cebule (1 pokrojona w krążki, 1 cała)
· 4 duże ząbki czosnku (2 pokrojone, 2 całe)
· 1 duży pomidor bardzo drobno posiekany
· masło klarowane lub smalec
· papryka słodka
· majeranek
· rozmaryn (suszony i gałązki świeżego)
· pieprz mielony
· ziele angielskie
· liść laurowy
· przyprawa Adżika lub innna mieszanka przypraw pikantnych
· sól
Przygotowanie:
Królika dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na noc.
Następnego dnia blaszkę lub brytfankę smarujemy masłem lub smalcem i przekładamy do niej królika. Obkładamy go warzywami i podlewamy 1/2 szklanki wody lub bulionem (w razie potrzeby dolewamy więcej). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok.80 min.). Co kilka minut mięso polewamy powstałym sosem. Pod koniec pieczenia na (ok. 10-15 min.) danie odkrywamy, aby mięso się delikatnie zarumieniło.
Przygotowanego królika najlepiej podawać z ziemniakami, różnymi surówkami lub buraczkami. Powstały sos można zagęścić śmietaną.
Smacznego!
A-n-i-t-a