Królik w warzywach.docx

(346 KB) Pobierz

Królik w warzywach

 

http://2.bp.blogspot.com/-_WKfH86XLYg/Voqs4sQc-SI/AAAAAAAAHgc/aXu3gGTaHbU/s400/kr%25C3%25B3lik%2B%25286%2529.JPG

 

Zdrowe, soczyste i delikatne mięso przygotowane w dużej ilości warzyw i przypraw. Super danie na świąteczny obiad lub przyjęcia


Składniki:

 

·         1 królik (około 1,5 kg)

·         4 całe marchewki średniej wielkości

·         2 całe pietruszki średniej wielkości

·         1/2 selera

·         2 duże cebule (1 pokrojona w krążki, 1 cała)

·         4 duże ząbki czosnku (2 pokrojone, 2 całe)

·         1 duży pomidor bardzo drobno posiekany

·         masło klarowane lub smalec

·         papryka słodka

·         majeranek

·         rozmaryn (suszony i gałązki świeżego)

·         pieprz mielony

·         ziele angielskie

·         liść laurowy

·         przyprawa Adżika lub innna mieszanka przypraw pikantnych

·         sól

 

http://1.bp.blogspot.com/-O4cy5cUi7fk/Voqs469QXpI/AAAAAAAAHgw/Z5RlkIjlsYA/s640/kr%25C3%25B3lik%2B%25287%2529.JPG

 

 

Przygotowanie:

Królika dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na noc.

 

http://3.bp.blogspot.com/-KmgBbdGpL_s/Voqs3eyks-I/AAAAAAAAHgQ/kRf1wgYStZY/s200/kr%25C3%25B3lik%2B%25281%2529.JPGhttp://3.bp.blogspot.com/-RwxXXeS7EE0/Voqs2eNv9oI/AAAAAAAAHgM/Tvmy7UgWEiM/s200/kr%25C3%25B3lik%2B%25282%2529.JPGhttp://2.bp.blogspot.com/-3mUjD3T29Z4/Voqs2F7Ja7I/AAAAAAAAHgA/GIrAPssz-sQ/s200/kr%25C3%25B3lik%2B%25283%2529.JPG

 

Następnego dnia blaszkę lub brytfankę smarujemy masłem lub smalcem i przekładamy do niej królika. Obkładamy go warzywami i podlewamy 1/2 szklanki wody lub bulionem (w razie potrzeby dolewamy więcej). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok.80 min.). Co kilka minut mięso polewamy powstałym sosem. Pod koniec pieczenia na (ok. 10-15 min.) danie odkrywamy, aby mięso się delikatnie zarumieniło. 

 

http://4.bp.blogspot.com/-dOvkqhHvVug/Voqs3IP-fYI/AAAAAAAAHgU/_aceyy37Ea0/s200/kr%25C3%25B3lik%2B%25284%2529.JPGhttp://2.bp.blogspot.com/-zJ2C0SakGzw/Voqs4eeicZI/AAAAAAAAHgk/seAyBTp7ZBg/s200/kr%25C3%25B3lik%2B%25285%2529.JPG

 

Przygotowanego królika najlepiej podawać z ziemniakami, różnymi surówkami lub buraczkami. Powstały sos można zagęścić śmietaną.

 

Smacznego!

 

http://1.bp.blogspot.com/-sF0Nvn4vKQ0/Voqs5VdBGwI/AAAAAAAAHg0/sd7npLKE8tE/s640/kr%25C3%25B3lik%2B%25288%2529.JPG

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin