Ryba duszona w jarzynach.doc

(20 KB) Pobierz
Ryba duszona w jarzynach

Ryba duszona w jarzynach

 

 

Sn – około ½ kg ryby, każdy kawałek:

K – pokropić sokiem z cytryny

G – posypać kurkumą i odrobiną tymianku

Sł – pokropić olejem

0 –  posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne

sn –  posolić do smaku, odstawić na 1 godz.

        Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju /6 łyżek/ przez 2-3 min i  

        przekładać bez tłuszczu do rondla,  dodać:

Sł –  dużą marchewkę pokrojoną w półplasterki

Sł –  2 cebule pokrojone w półplasterki

O –  mały kawałek pokrojonej drobno kapusty, dosmakować ½ łyżeczką imbiru,  

        pieprzem białym, czarnym i cayenne

Sn – dodać ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki wegety, soli do smaku,

         zamieszać i dusić około 10-15 min

K –  dodać soku pomidorowego do smaku / ok. ½ szklanki/, szczyptę bazylii

G –  szczyptę kurkumy i tymianku, dusić jeszcze ok.5-10 min

        W razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej   

        wodzie

        Potrawa powinna być pikantna.

        Podawać do ziemniaków z wody lub pieczywa

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin