Sn – około ½ kg ryby, każdy kawałek:
K – pokropić sokiem z cytryny
G – posypać kurkumą i odrobiną tymianku
Sł – pokropić olejem
0 – posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne
sn – posolić do smaku, odstawić na 1 godz.
Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju /6 łyżek/ przez 2-3 min i
przekładać bez tłuszczu do rondla, dodać:
Sł – dużą marchewkę pokrojoną w półplasterki
Sł – 2 cebule pokrojone w półplasterki
O – mały kawałek pokrojonej drobno kapusty, dosmakować ½ łyżeczką imbiru,
pieprzem białym, czarnym i cayenne
Sn – dodać ½ szklanki zimnej wody ½ łyżeczki wegety, soli do smaku,
zamieszać i dusić około 10-15 min
K – dodać soku pomidorowego do smaku / ok. ½ szklanki/, szczyptę bazylii
G – szczyptę kurkumy i tymianku, dusić jeszcze ok.5-10 min
W razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej
wodzie
Potrawa powinna być pikantna.
Podawać do ziemniaków z wody lub pieczywa
tatanka.com