konfitura z czerwonej cebuli.txt

(1 KB) Pobierz
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
500 g czerwonej cebuli 
40 g bršzowego cukru
ok. 100 ml wytrawnego czerwonego wina 
ok. 80 ml ciemnego octu balsamicznego 
2 - 4 łyżki miodu
ok. 1/2 łyżeczki soli 
ok. 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 
ok. 1/2 łyżeczki tymianku
Cebule obrałam i pokroiłam w piórka. Rondel postawiłam na kuchence, wsypałam cukier i bez mieszania podgrzewałam aż się stopił. Na taki karmel wrzuciłam cebulę i od razu jš posoliłam. Smażyłam mieszajšc aż zwiędła i puciła trochę soku. Wlałam wino, dusiłam na malutkim ogniu aż cebula trochę zmiękła. Dodałam ocet balsamiczny, miód, pieprz i tymianek, smażyłam dalej bez przykrycia, co jaki czas mieszajšc, aż całoć odpowiednio zmiękła, odparowała i zaczęła się karmelizować. Ważne jest żeby nie podgrzewać zbyt mocno bo wszystko się przypali zanim cebula zmięknie.
Konfiturę można podawać zarówno na goršco jak i na zimno. Doprawienie to kwestia smaku - moja jest doć ostra więc można zmniejszyć iloć pieprzu czy ew. dodać więcej miodu.
Nałożyć do małych słoiczków i zapasteryzować.


1kg cebuli, 10 dag masła, 2 szklanki czerwonego wina, 1/4 szklanki octu balsamicznego lub winnego,1/4 szklanki posiekanych rodzynek, 1 łyżka gorczycy, 1/2 szklanki cukru: Cebulę obieramy w cienkie piórka i dusimy na male pod przykryciem aż zmięknie (około 30 min.) . Dodajemy cukier i gotujemy aż masa zacznie się krystalizować (około godziny), Dodajemy gorczycę i rodzynki, wlewamy ocet i 1 szklankę wina. Gotujemy na wolnym ogniu mieszajšc. Gdy masa zacznie gęstnieć wlewamy resztę wina, odparowujemy i gotowe......
Zgłoś jeśli naruszono regulamin