PLACEK DROŻDZOWY Z JABŁKAMI.odt

(18 KB) Pobierz

PLACEK DROŻDZOWE Z JABŁKAMI

Składniki

                     Ciasto:

                     3 szklanki mąki

                     50 g drożdży

                     szklanka cukru

                     1 jajko

                     3 łyżki roztopionego masła

                     sól(szczypta)

                     1 szklanka ciepłego mleka

Przygotowanie

1.               Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami cukru, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, 4 czubate łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

2.               Kiedy rozczyn już wyrośnie dolej do niego pozostałe mleko, dodaj resztę mąki, rozkłócone jajko, szczyptę soli, cukier oraz roztopione masło, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.

3.               Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wyłóż na nim pokrojone w grubą kostkę jabłka, posyp je cynamonem. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, masło i cukier jak na kruche ciasto i rozkrusz na jabłka.Piecz ok 1 godziny w 180 stopniach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin