Dżem jerzynowo-agrestowy.pdf

(30 KB) Pobierz
Dżem jeżynowo-agrestowy
Składniki:
40 dag jeżyn 40 dag agrestu 1 brzoskwinia bez pestki (15 dag) 50 dag cukru żelującego
Sposób wykonania:
Jeżyny przebrać, opłukać na sicie, kilkakrotnie zanurzając je w wodzie, za każdym razem
świeżej; osączyć i oczyścić z szypułek. Brzoskwinię umyć i pokroić w wąskie paski.
Agrest oczyścić z szypułek, opłukać i osączyć. Owoce wymieszać z cukrem żelującym
pozostawić na 30 minut, aż puszczą sok. Następnie, mieszając, doprowadzić do wrzenia
i gotować około 3 minut na dużym ogniu, nadal stale mieszając. Gorący dżem przełożyć
do wyprażonych słoików twist off. Słoiki zamknąć i ostudzić pod kocem, odwrócone do
góry dnem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin