Składniki:
-75 dag wołowiny bez kości
-cebula
-4 suszone grzybki
-szklanka czerwonego wytrawnego wina
-półtorej szklanki rosołu ( może być z kostki)
-5 dag szynki
-pieprz
-sól
Przygotowanie:
Umyte mięso ułożyć ciasno w misce, obłożyć plastrami cebuli, zalać winem i pozostawić na kilka godzin. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej poprzedniego dnia), po czy w te samej wodzie ugotować. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, pokroić w plastry, lekko zbić, obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać pokrojone w plastry grzyby, wywar, wino z marynaty, sól i pieprz oraz drobno pokrojoną szynkę. Dusić do miękkości pod przykryciem, a gdy sos wyparuje, podlać rosołem.
smok12-1993