Bitki Dominikańskie.docx

(10 KB) Pobierz

Składniki:

-75 dag wołowiny bez kości

-cebula

-4 suszone grzybki

-szklanka czerwonego wytrawnego wina

-półtorej szklanki  rosołu ( może być z kostki)

-5 dag szynki

-pieprz

-sól

Przygotowanie:

Umyte mięso ułożyć ciasno w misce, obłożyć plastrami cebuli, zalać winem i pozostawić na kilka godzin. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej poprzedniego dnia),  po czy w te samej wodzie ugotować. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, pokroić w plastry, lekko zbić, obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla,  dodać pokrojone w plastry grzyby, wywar, wino z marynaty, sól i pieprz oraz drobno pokrojoną szynkę. Dusić do miękkości pod przykryciem, a gdy sos wyparuje, podlać rosołem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin