Łosoś z porami Kuchnia Lidla(1).pdf

(1329 KB) Pobierz
Przepis z: https://kuchnialidla.pl/qwc7328
Czas: 1:10
Poziom: (łatwy)
Porcje: 4
 
ŁOSOŚ Z PORAMI W SOSIE PISTACJOWO­
MIODOWYM Z ZIEMNIAKAMI
Składniki
80­100 g pistacji, obranych, rozkruszonych w
moździerzu
Przygotuj
moździerz
kawałek folii spożywczej
kawałek ręcznika papierowego
zester lub tarkę
Marynata
1 łyżka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach, roztartego
w moździerzu
1/2 pęczka świeżej kolendry, umytej, pokrojonej (oraz
niewielka ilość liści do dekoracji)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól
Marynata
Pieprz, kolendrę w ziarnach i świeżą kolendrę ucieramy
w moździerzu. Dodajemy oliwę, musztardę oraz sól,
mieszamy.
Łosoś
Skórę filetów z łososia nacinamy w kilku miejscach.
Solimy, pieprzymy i smarujemy marynatą z obu stron
(wcieramy marynatę w nacięcia na skórze).
Przekładamy do naczynia, przykrywamy folią
spożywczą i chłodzimy w lodówce około 25 minut
(najlepiej marynować całą noc).
Łosoś
600­800 g filetu z łososia ze skórą
sól
oliwa z oliwek (do smażenia)
Pory
oliwa z oliwek
2 duże pory, umyte, pokrojone drobno na ukos
sól
Pory
Na rozgrzanej oliwie smażymy pora, solimy i dodajemy
1­2 łyżki rozkruszonych pistacji. Przekładamy do
naczynia. Czynność powtarzamy z drugim porem.
Ziemniaki
350­400 g młodych ziemniaków w mundurkach,
umytych, ugotowanych w osolonej wodzie,
zahartowanych w zimnej wodzie i pokrojonych w
talarki
sól
świeżo mielony pieprz
Ziemniaki
Talarki ziemniaków w skórkach smażymy na rozgrzanej
oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto i
przekładamy na ręcznik papierowy (w celu pozbycia się
nadmiaru tłuszczu).
Sos
Skórkę z cytryny, musztardę i miód łączymy w misce.
Energicznie mieszając wlewamy oliwę i dodajemy sok z
cytryny. Dodajemy 2 i 1/2 łyżki do porów. Pozostałą
część doprawiamy solą i pieprzem.
Sos
drobno posiekana skórka z 1 cytryny, sparzonej,
wyszorowanej
sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
3­4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Łosoś
Smażymy łososia około 4 minuty skórą do dołu na
rozgrzanej patelni grillowej (z niewielką ilością oliwy).
Odwracamy i smażymy kolejne 2­3 minuty. Na talerz
wykładamy pory, posypujemy resztką pokruszonych
pistacji. Na wierzch kładziemy talarki z ziemniaków, na
ziemniakach układamy łososia, dekorujemy całość
listkami świeżej kolendry i skrapiamy sosem.
SMACZNEGO!
Wpisz link w przeglądarkę: https://kuchnialidla.pl/qwc7328
lub zeskanuj qr kod aby zobaczyć przepis:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin