budyniowa-stefanka.pdf

(105 KB) Pobierz
Budyniowa stefanka
przepisy.pl
Składniki:
herbatniki - 40 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
- 150 gramów
mleko - 1.5 szklanek
cukier - 150 gramów
żółtka - 6 sztuk
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 30 gramów
45 minut
Łatwe
starta skórka z 1 cytryny
wiórki kokosowe - 50 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 25 gramów
cukier - 15 gramów
czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
2. Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania
dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
3. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
4. Kasię ubij mikserem na puch dodając po łyżce wystudzony budyń.
5. Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i
tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
6. Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp
nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin