zaj. 2. Ocena kiszonek i siana.pdf

(5631 KB) Pobierz
Metody konserwacji
pasz
Ocena kiszonek i siana
dr inż. Anita Zaworska
Konserwacja zielonek
kiszenie
- obniżenie pH
suszenie - obniżenie zawartości wody
zamrażanie
KISZENIE - DEFINICJA
Metoda konserwowania pasz
objętościowych soczystych, polegająca na
zakwaszaniu materiału zakiszanego
kwasem mlekowym wytwarzanym w wyniku
bakteryjnej fermentacji cukrów.
Fermentacja – rozwój drobnoustrojów
pożądanych i niepożądanych.
Pożądane
– homofermentatywne bakterie
kwasu mlekowego, tworzące z cukrów
łatwo strawnych kwas mlekowy i ślady
innych produktów
Niepożądane
– bakterie pałeczki okrężnicy,
bakterie kwasu masłowego, bakterie
gnilne, drożdże, drożdżaki i pleśnie
Czynniki wpływające na prawidłowy przebieg fermentacji:
1. Skład paszy
2. Warunki beztlenowe
3. Temperatura
4. Czystość zakwaszanego materiału
SKŁAD PASZY
- zawartość cukru – łatwo fermentujących węglowodanów
(cukry rozpuszczalne w wodzie),
- białko – zwiększa pojemność buforową kiszonki: ilość g
kwasu mlekowego jaką należy zużyć aby obniżyć pH z
poziomu wyjściowego 6,0-6,5 do pH 4,0 wyraża się w
gramach kwasu mlekowego na 1kg suchej masy paszy; im
więcej kwasu mlekowego, tym większa pojemność buforowa
kiszonki, przy czym produkty rozpadu białka podwyższają
pH
- zawartość włókna surowego – 20-25% w sm.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin