Domowa pierogarnia. Swojska kuchnia.pdf
(
29650 KB
)
Pobierz
6
Pierogi
-
przepis podstawowy
50 dag
mąki (najczęściej używam poznańskiej,
ryp 500).
ok. I
szklanki
c
i
epłej
wody,
I jajko
•
Mąkę
przesiewamy
na
stolnicę,
robimy
zagłębienie,
wbijamy
jajko,
wlewa~
trochę
wody.
Mieszamy z coraz
większą
ilością
mąki,
dolewając
stopniowo wody. Zagniatamy ciasto (powinno
być miękkie
i elasryczne)
i
pozostawiamy
na
30
min przykryte
miską
.
•
Bierzemy po
kawałku
ciasta, cienko
rozwałkowujemy
i
wycinamy
krążki szklanką
lub
kieliszkiem.
Roz kładamy
na
krążki
dowolne
nadzienie i
zlepiamy
pierogi.
•
Póki nie
zrobimy wszystkich
pierogów,
należy
przykryć
je
ściereczką. gdyż wyschnięte
mogą
popękać
podczas gotowania.
•
Gotujemy
pierogi w
dużej ilości
osolonej wody.
Po
wrzuceniu
na
wrzątek
lekko mieszamy
drewnianą
tyżką,
a gdy
wyptyną.
gotujemy
jeszcze
ok. 3
min
i wyjmujemy.
Pierogi z serem i
miętą
•
wg
przepisu
podstawowego
75 dag
białego
sera
(półtłusry
lub
tłusry).
I
jajko.
5
!Yżek
posiekanych
świeżych
listków
mięry.
sól
(do
smaku)
masło.
ewentualnie
1-2
ząbki
czosnku
•
Przygotowujemy
ciasto wg
przepisu podstawowego.
•
Ser mielimy w
maszynce do
mięsa
lub przeciskamy przez
praskę.
dodajemy
jajko
i
posiekaną miętę.
doprawiamy
so
l
ą.
•
Nadzienie
nakładamy
na
krążki
ciasta
i
zlepiamy pierogi.
Gotujemy
w
dużej
ilości
osolonej wody.
•
Podajemy polane
roztopionym
masłem.
do którego
można dodać przeciśnięry
przez
praskę
czosnek.
Pierogi z
fasolą
•
wg
przepisu podstawowego
2.5 szklanki
białej
fasoli rypu
laś
.
2 cebule.
masło
do
podsmażenia
cebuli.
I
jajko.
I
!)tżka bułki
tartej. koperek, sól. pieprz
•
Fasolę
zalewamy
na noc
zimną wodą.
Następnie
gotujemy do
miękkości.
•
Cebulę
podsmażamy
na
maśle
na
złory
kolor.
•
Przygotowujemy
ciasto wg przepisu podstawowego.
•
Mieli~
w maszynce
fasolę
razem
z
cebu
lą
.
przekładamy
do miski. dodajemy jajko,
sól.
pieprz.
bułkę
tartą
i posiekany koperek. Starannie mieszamy.
•
Nakładamy
farsz na
każdy krążek
ciasta.
zlepiamy
dokładnie
pierogi.
żeby
nie
popękaty.
Gotujemy
w
dużej ilości
osolonej
wody.
Podajemy polane
masłem
lub
z
dodatkiem sosu jogurtowo-
-czosnkowego.
Plik z chomika:
mgm16
Inne pliki z tego folderu:
Karnawałowe Przekąski - nr.01 2010.pdf
(49540 KB)
Domowy wyrób. Tradycyjna kuchnia postna E. Trojan.pdf
(18520 KB)
Lekkie i zdrowe obiady - 108 przepisów na smaczne dania.PDF
(44886 KB)
Surówki i sałatki.pdf
(24658 KB)
Atelier Smaku - 108 potraw kuchni wegetariańskiej.pdf
(371011 KB)
Inne foldery tego chomika:
CIASTA
ciasta i desery
CZASOPISMA OK
dania mączne
dekorowanie potraw
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin