MAKOWIEC DROżDżOWY KRUCHY.doc

(20 KB) Pobierz
MAKOWIEC DROżDżOWY KRUCHY (mojej babci)

MAKOWIEC DROżDżOWY KRUCHY (mojej babci)

Najpierw trzeba przygotować farsz makowy.

40dkg makuzalewam litrem goracego(wrzącego) mleka i gotuje na małym ogniuprzez ok 30min.odsączam i studzę.Mielę 3razy przez maszynkę
W rondlu z grubym dnem rozpuszczam 2/3 masła,3/4szkl miodu,wrzucam laskę wanilii,i posiekane bakalie,do tego pół filiżanki podsmażonej skórki z cytryny i tyle samo skórki z pomarańczy.Smażę tojakieś 10min często mieszajac.Mase studzę.Gdy wystygnie dodaję do tego3-4żółtka utarte z 1szkl cukru,oraz sztywno ubitą pianę.

A teraz czas na ciasto

o,5kg mąki,3/4masła,pół kostki drożdży(5dkg)dokładnie mieszam w 3 łyżkach kwaśnej śmietany,1cukier wanil,2czubate łyżki cukru pudru,2jajka,2żółtka,szczypta soli,

Z tych składników zagniatam ciasto .Robie cienki placek w kształcie prostokata,równomiernie pokrywam go tym farszem makowym,zawijam i pozostawiam do wyrośniecia tak przez ok 45-50min-do godz.po tym czasie wstawiam do śr nagrzanego piekarnika(180*) i piekę 50-60min.

A na wierzch lukier...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin