Kluski na parze --Ewy Wachowicz.odt

(15 KB) Pobierz

KLUSKI  NA PARZE według Ewy Wachowicz

Składniki

                     500g - mąki pszennej

                     1 szklanka - mleka

                     3 łyżki - stopionego masła

                     30g - drożdży

                     2 - jajka

                     szczypta soli

                     szczypta cukru

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Pozostałą mąkę przesiać i razem z jajami dodać do wyrośniętego rozczynu. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodać letnie masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formować kule wielkości pączków i układać na stolnicy oprószonej mąką. Ustawić w ciepłym miejscu. Gdy zaczną rosnąć - gotować na parze.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin