Zapiekanki nie tylko na jesień.pdf

(16633 KB) Pobierz
Zapiekanki
Z
apiekanki
^
W
stęp
N a s z e k u lin a rn e p o s z u k iw a n ia
krą ży ć będą ty m ra z e m w okół
z a p ie k a n e k . Z a s p r a w ą n a s z y c h
p r z e p i s ó w no p e w n o i n a c z e j b ę ­
d z i e c i e o n ic h m y ś l e ć , bo p r z e ­
k o n a c ie s ię , że z a p ie k a n k i t o c a ­
la r o z l e p i a k r a i n a s m a k ó w . P y s z ­
ne I k o lo r o w e , z z a s k a k u ją c y m i
o k la d n ik a m i, o p rz y t y m s z y b k ie
do p r z y g o t o w a n i a i ł a t w e do p o ­
d a n ia Z a p ie k a n k a n ie je d n o m a
Im ię , a z a l e ż y o n o od n a s z e j f a n ­
t a z ji I u p o d o b a ć P o le c a m y w ię c
z a p ie k a n k i z
w a r z y w , s e r ó w ,
z a ­
p ie k a n k i /
k e n z ą , m a k a r o n a m i ,
g o ­
r ą c e p y o z n o ś o l /
k u r c z a k i e m
lu b
w ę d l i n a m i
o ra z o m a czn e z a p ie ­
kanki
Z r y li
S
pis
T
reści
W stę p
2
Z WARZYWAMI
Zapiekanka naleśnikowa
4
Cukinia na sposób włoski
6
Jesienna zapiekanka z kabaczkiem
6
Zapiekanka pieczarkowa
7
Z SEREM
Zapiekane brokuły
9
Zapiekane ziemniaki z sosem serowym 10
Kolorowa zapiekanka
11
Zapiekanka z bakłażanów
11
Z KASZĄ
12
14
Za p ra sz am y
do a t o l u p e ł n e g o z a ­
p ie k a n y c h p y B z n o ó o i, M a m y n a ­
d z i e j ę , ż e Ic h s m a k u r z e k n i e W a s
ne d łu g o .
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej
Zapiekanka kresowa
Smacznego!
Z MAKARONEM
Bolońska fantazja
15
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem
17
Zapiekanka ś la pizza
18
Z KURCZAKIEM
Zapiekanka indyjska
19
Zapiekanka na słodko
19
Zapiekanka z ryżu i soczewicy
20
Z RYBAMI
Zapiekanka rybna ze szpinakiem
22
Zapiekanka rybna
22
Z WĘDLINAMI
23
25
26
27
Zapiekanka z kapustą
Zapiekanka farmera
Zapiekanki z bułki paryskiej
Jak umiejętnie przyprawiać?
Z
WARZYWAMI
Z
a p ie k a n k a n a l e ś n ik o w a
Z ia re n k a S m aku W INIARY
P rz y p ra w a do zup, so só w , s a ła te k W INIARY
1 S os p ie cza rk o w y W INIARY
300 g mielonego mięsa
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g mieszanki warzywnej (5 składników)
300 g szpinaku
pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto naleśnikowe:
2 szkl. mleka
1,5 szkl, mąki pszenne)
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
olej do smażenia (2-3 łyżki)
80 g sta rte g o żółtego sera
masło do wysmarowania naczynia
F a rs z : Mięso podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i czosnek,
doprawić Ziarenkami Smaku, Przyprawą do zup i pieprzem. Mieszankę
warzywną w rzu cić do wrzącej wody, g otow ać 5 minut. Szpinak oczyścić
i również w rzucić do wrzącej wody, zagotow ać, odsączyć. Połączyć składniki
farszu, Doprawić pikantnie do smaku.
Naleśniki: Połączyć w sz y s tk ie składniki cias ta i usmażyć 8 naleśników.
Okrągłe naczynie do zapiekania posm arow ać masłem i układać kolejno:
2 naleśniki, porcja farszu i p o w ta rz a ć (o s ta tn ią w a rs tw ą muszą być
naleśniki), posypać serem. W s ta w ić do nagrzanego do 17D°C piekarni­
ka. Piec 5 0 minut, po 30 m inutach pieczenia przykryć naczynie. Podawać
z przygotow anym wg przepisu na opakowaniu Sosem pieczarkowym.
Wartość energetyczna:
Całość 2863 kcal
1 porcja ok. 358 kcal
® 4 5 (® )5 O 0 S
Z
^
WARZYWAMI
Z
^
J
esienna zapiekanka
Z KABACZKIEM
Z ia re n k a S m a k u W IN IA R Y
1 kabaczek (750 g]
2 ziemniaki (350 g]
4 00 g mielonego mięsa
1 cebula
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
masło do posmarowania naczynia
pieprz
Kabaczek i ziemniaki obrać, pokroić w pół -
plastry, z kabaczka usunąć nasiona. Mięso
doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem,
dodać warzywa i razem doprawić. Naczy­
nie do zapiekania posmarować masłem,
wyłożyć przygotow aną masę. W s ta w ić do
na g rz a n e g o do 200°C piekarnika. Piec
4 0 m inut. Na 10 m in u t przed końcem pie ­
czenia dodać ś m ietanę połączoną z mąką.
Piec w przykrytym naczyniu.
Wartość energetyczna:
Całość 1585 kcal
1 porcja ok. 264 kcal
( k ) 20 @ 4 0 ( 3 6
WARZYWAMI
C
u k in ia n a s p o s ó b w ł o s k i
Z
apiekanka pieczarkowa
1 k o s tk a R o s o łu d ro b io w o -
-w a rz y w n e g o K o g u te k W IN IA R Y
Z ia re n k a S m a k u W IN IA R Y
800 g ziemniaków
1 cebula
200 g pieczarek
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
200 ml śmietany 18%
1 jajko
150 g s ta rte g o żółtego sera
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w p la s try 0 ,5 cm.
Włożyć do wrzącej posolonej wody, gotow ać
8-10 m in u t, o d s ą c z y ć . Cebulę, p i e c z a r ­
ki i czosnek oczyścić, pokroić w plastry.
Podsmażyć na maśle, dodać p ok rus z o­
ną kostkę rosołową, doprawić pieprzem.
Naczynie do zapiekania n a tłu ś c ić i układać
kolejno: ziemniaki, połowę s ta r te g o sera
i pieczarki. Śm ietanę połączyć z jajkiem,
doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem,
wlać do zapiekanki, posypać re s z tą sera.
W s ta w ić do nagrzanego do 180°C pie­
karnika. Piec 25 minut.
Wartość energetyczna:
Całość 1604 kcal
1 porcja ok. 401 kcal
(p2 0 @ 2 5 0 4
1 S o s p o m id o r o w y W IN IA R Y
Z ia re n k a S m a k u W IN IA R Y
2 mate cukinie (400 g]
2 5 0 g mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 jajko
1 łyżka bulki ta rte j
1 łyżka oleju
100 g sta rte g o żółtego sera
pieprz
Cukinie pokroić w p la s try o grubości 1 cm.
Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, jajkiem
i bułką. Doprawić Ziarenkami Smaku i pie­
prz e m . N aczynie do zapiekania p o s m a r o ­
wać olejem. Sos pomidorowy przygotow ać
w 1 szklance wody. Cukinię układać „dachów-
kow o" p rz e k ła d a ją c m ięsem . Polać Sosem
p o m id o ro w y m , posypać serem . W s ta w ić
do nagrzanego do 1B0°C piekarnika. Piec
3 0 - 3 5 minut.
Wartość energetyczna:
Całość 1398 kcal
1 porcja ok. 349 kcal
(J ) 2 D @ 3 0 0 4
P
o r a d y
----------------
P ie czarki będą m niej w o d n i­
s te , jeśli p o so lim y je d o p ie ro
po usm a żen iu . N ajlepiej s m a ­
żyć je na p a te ln i z niew ielką
ilością oliwy lub m a sła .
Z
Z
apiekane brokuły
1 Zupa B ro k u ło w a z b łonnikie m W INIARY
1 duży brokuł
200 g sera feta
50 g szynki pokrojonej w paski
2 łyżki sera parmezan
SEREM
Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki. Zagotować wodę i gotow ać brokuł
3 minuty, odsączyć.
Zupę rozprow adzić w 4 0 0 ml wody, zagotować, dodać pokrojony s e r fe ­
ta. Brokuł ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać Zupą brokułową. Na
wierzchu posypać szynką i parmezanem. W s ta w ić do nagrzanego do 180°C
piekarnika i zapiekać 20 minut.
Wartość energetyczna:
Całość 878 kcal
1 porcja ok. 219 kcal
® 1 5 (» )2 O 0 4
--------------------------------- P
o r a d y
----------------------------------
A b y u ro z m a ic ić s m a k zapiekanki, p o trz e b n y będzie
d o d a te k gałki m u s z k a to ło w e j. P rz y p ra w a ta p o p ra ­
wia i w y o s trz a s m a k dań z b ro k u łó w . Gałka zn a ko m i­
cie kom p on u je się te ż z s e re m fe ta i p a rm e z a n e m .
P a m ię tajm y o ty m , że gałkę należy ś c ie ra ć tu ż p rze d
do da n iem do p o tra w y , bo je s t w te d y n a jbardziej a r o ­
m a ty c z n a . P rze d p o d a n ie m , g o rą c ą zapiekankę m o ­
żem y p o syp a ć sieka n ą n a tk ą p ie tru s z k i lub św ieżym i
liśćm i m ię ty c y try n o w e j.
Z
»
SEREM
Z
K
olorowa
z a p ie k a n k a
SEREM
Z
a p ie k a n e z ie m n ia k i
z
s o s e m
^
Z
a p ie k a n k a
z bakłażanów
SEROWYM
P rz y p ra w a do zup, so só w , s a ła te k
W INIARY
Z ia re n k a Sm aku ziołow e W INIARY
4 duże ziemniaki (700 g)
100 g s ta rte g o żółtego sera
1 papryka czerwona
120 g szynki
masło do posmarowania naczynia
pieprz
Sos serowy:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szkl. mleka
30 sera pleśniowego (rokpoll
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. W rz u ­
cić do w rzącej wody, gotow ać 10 m inut,
odsączyć. Naczynie do zapiekania posm a­
rować masłem. Paprykę i szynkę pokroić
w paski. W naczyniu ułożyć ziemniaki,
oprószyć Ziarenkami Smaku, dodać papry­
kę, ser i szynkę. W s ta w ić do nagrzanego
do 1 8 0 C piekarnika. Piec 2 5 - 3 0 minut.
C
Podawać z sosem serowym.
Sos serowy: Masło stopić, dodać mąkę,
następnie mleko, rozprow adzić. Do sosu
dodać pokruszony ser. Doprawić Ziarenka­
mi Smaku, Przyprawą do zup i pieprzem.
Wartość energetyczna;
Całość 1366 kcal
1 porcja ok. 341
0 1 5 -2 0
® 2 5 -3 0
1 P om ysł na Zapiekankę s e ro w ą
W INIARY
2 szkl. mleka
5
jajek
4 0 0
g szpinaku
5 0 0
g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 papryka czerwona
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g boczku wędzonego
50
g sta rte g o żółtego sera
Pomysł na... połączyć z mlekiem i jajkami.
Szpinak oczyścić, w rzucić do w rzą cej wody
i zagotować. Odsączyć. Ziemniaki pokroić
w plastry. Cebulę i paprykę oczyścić, d ro b ­
no pokroić. Podsmażyć na oliwie, dodać bo­
czek pokrojony w paski. Połączyć w s z y s t ­
kie składniki z Pomysłem na..., wyłożyć do
naczynia do zapiekania. Posypać serem.
W s ta w ić do nagrzanego do 175°C piekarni­
ka. Zapiekać 35 minut.
Wartość energetyczna:
Całość 2249 kcal
1 porcja ok. 375 kcal
1 P om ysł na K o tle ty m ielone
W INIARY
2
bakłażany
[7 0 0
g]
1 cebula
5 0 0
g mięsa mielonego
50
g s tartego żółtego sera
4
łyżki sera parmezan
4 pomidory
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Bakłażany obrać, pokroić w p la s try o g ru ­
bości 1 cm, posolić i pozostaw ić na 1 godz.,
następnie opłukać i osuszyć. Cebulę obrać,
drobno posiekać. Mięso mielone połączyć
z cebulą i Pomysłem na... przygotow anym
wg przepisu na opakowaniu. Doprawić
pikantnie pieprzem. Pomidory sparzyć
w rzą tkiem , obrać ze skórki i pokroić
w plastry. Naczynie do zapiekania po­
sm arow ać oliwą i układać kolejno bakłaża­
ny, mięso, ser, bakłażany, mięso i pomido­
ry. Całość posypać parmezanem. W s ta w ić
do nagrzanego do 2Q0°C piekarnika, piec
4 0
minut. Można podawać z Sosem pom i­
dorowym lub majonezowym.
Wartość energetyczna:
Całość 2153 kcal
1 porcja ok, 269 kcal
P
orady
-
A by bez tru d u o b ra ć p a p ­
ry k ę ze s k ó r k i, n a le ż y w y ją ć
z niej gniazdo n a sie n n e i w ło ­
żyć ją do g o rą c e g o p ie k a r­
nika C200°C] na ok. 1 5 m in u t
[s k ó rk a m u si się lekko z ru -
m ienić i z m a rs z c z y ć ]. N a s tę ­
pnie w yjąć z pie ka rn ika , w ło żyć
na chw ilę do w o re c z k a fo lio ­
w ego, p o czeka ć aż za p a ru je ,
po czym o b ra ć .
(J )2 0 (§ ) lD 0 ® 8
Zgłoś jeśli naruszono regulamin