McDonald – 10 przerażających faktów.txt

(3 KB) Pobierz
    Siarczan amonu  używany w masowej produkcji chleba, jak również używany jako nawóz i zabójca bakterii w mocnych domowych rodkach czyszczšcych. Niewiarygodnie, FDA uznała go za bezpieczny w małych ilociach znajdowanych w produktach spożywczych, ale kwestię tę podniesiono z uwagi na to jak oddziałuje na ludzi, którzy codziennie jedzš chleb. Siarczan amonowy wišże się z podrażnieniem przewodu pokarmowego, wywołujšc biegunkę i nudnoci.
    Olej silikonowy  Chicken McNuggets sš pełne dimetylopolisiloksanu, oleju silikonowego często używanego w produkcji soczewek kontaktowych i innych produktów medycznych. Dimetylopolisiloksan jest także rodkiem przeciwpienišcym.
    TBHQ  trzeciorzędny butylohydrochinon  znajduje się w 18 daniach w McDonaldzie. Zwykle jest na licie przeciwutleniaczy, ale nie mówi się iż jest rodkiem SYNTETYCZNYM o właciwociach przeciwutleniajacych, a NIE naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega utlenianiu tłuszczów i oleju, co pomaga przedłużać ważnoć produktów przetworzonych. Używa się go we wszelkiego rodzaju przetwarzanej żywnoci, ale także w produkcji lakierów, werniksów i pestycydów. Używany jest również w kosmetykach i perfumach w celu zmniejszenia parowania i poprawy stabilnoci. Jest konserwantem chemicznym tak gronym, że tylko 5 g może cię zabić, ale nie panikuj, FDA ówi że ogólnie uważany jest za bezpieczny (generally regarded as safe = GRAS).
    L-cysteina  używajš jej fast foody, jest to aminokwas otrzymywany z ludzkich włosów, kaczego puchu i wińskiej szczeciny, dla wzbogacenia smaku i zmiękczania chleba i wyrobów ciastkarskich. Skraca również czas pieczenia masowo produkowanego chleba. Głownie produkujš go Chiny w procesie rozpuszczania włosów lub puchu w kwasie i rozsyłany na cały wiat jako spulchniacz chleba.
    Leki na receptę  naukowcy z Johns Hopkins University przetestowali pióra kur hodowanych masowo i wykryli ciekawe fakty. Do kurzej karmy dodaje się antydepresanty i inne leki na receptę żeby osišgnšć drób dla fast foodów. Kury te sš hodowane na stałej diecie recepturalnej, leków bez recepty i leków zakazanych.
    Glikol propylenowy  jest to składnik chemiczny występujšcy w płynie przeciw zamarzaniu, e-papierosach i fast foodzie.
    Kwas karminowy  produkowany z chrzšszczy koszenilowych, jest stosowany do barwienia żywnoci, szczególnie czerwonego mięsa. [ulubione żelki też]
    Dimetylopolisiloksan  występuje w niemal wszystkich jadłospisach smażonych fast foodów, jak również w soczewkach kontaktowych, plastelinie, kosmetykach, szamponach i odżywkach do włosów, politurach, płytkach żaroodpornych itd.
    Dwutlenek krzemu  zwykle dodawany do przetworzonego mięsa drobiowego i wołowego by zapobiec zbicie się go w bryłę, i jest na licie składników w chili z Wendy i Taco Bell. Eksperci uważajš że nie jest niebezpieczny dla człowieka, ale ciekawe jest to, że oprócz tego że nie pozwala na zbrylanie się mięsa, jest również składnikiem także ziemi okrzemkowej używanej jako naturalny rodek owadobójczy.
    Celuloza  masa celulozowa drzewna występujšca w niemal każdym menu fast foodowego. Wykorzystywana praktycznie we wszystkim od sera do salad dressing, od mufinkek do syropu truskawkowego. Używana do zagęszczania i stabilizacji żywnoci, zastępowania tłuszczu i zwiększania zawartoci błonnika. Obniża koszty poprzez minimalizowanie składników takich jak olej lub maka. Proszkowanš celulozę produkuje się poprzez gotowanie drewna w chemikaliach w celu wyodrębnienia celulozy, następnie jest oczyszczana. Zmodyfikowane wersje wymagajš dodatkowego przetwarzania, takiego jak działaniu kwasu dla dalszego rozkładu błonnika. Oto kilka restauracji fast foodowych włšczajšcych celulozę do ich dań: McDonald, Arby, Jack in the Box, KFC, Pizza Hut, Sonic, Taco Bell i Wendy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin