Biszkopt idealny.docx

(353 KB) Pobierz

 

Biszkopt idealny

Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie się z wami nim dziś podzielę Jest mięciutki, delikatny i co najważniejsze zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie musicie się martwić ponieważ biszkopt nie opada. Najważniejszą czynnością w jego wykonaniu jest dobre ubicie białek a po upieczeniu, opuszczenie formy (razem z biszkoptem) na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne ale musicie uwierzyć mi na słowo Przepis dostałam kilka lat temu od mojej koleżanki, od tej pory piekę biszkopt tylko z tego przepisu

 

 

biszkopt

 

biszkopt2

·         Przygotowanie: min

·         Pieczenie: 30 min

·         Ogółem: 30 min

·         Poziom trudności: łatwy

·         Typ dania: Ciasta

Składniki:

-7 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka maki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu oddzielamy go nożem od formy, wyjmujemy i kroimy na blaty.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin