przyprawa lankijska do curry
Lankijska mieszanka do curry. Jasna i prażona.
Lankijska przyprawa do curry występuje w dwóch wersjach: zwykłej oraz ciemnej (prażonej). Podstawą obydwu, oprócz przypraw, są podprażone ziarna ryżu. W wersji jasnej ryż prażymy dość krótko i dodatkowo dodajemy do niej kurkumę zaś w wersji ciemnej, ryż ma być uprażony na kolor ciemnobrązowy. Następnie, czekamy aż ryż przestygnie i ucieramy go z resztą przypraw.
UWAGI TECHNICZNE:
- autor zalecał dodanie laski cynamonu – ja dodałam już zmielony- teoretycznie jasne i ciemne curry powinno się przygotowywać oddzielnie. Jeśli robimy jasne: ryż prażymy przez około dwie minuty aż będzie miał jasną, brązową barwę, a następnie dodajemy kurkumę i resztę przypraw.- W wersji ciemnej (prażonej): ryż prażymy aż będzie brązowy (ale nie przypalony!) i nie dodajemy kurkumy. Ja proponuję przygotować wersję z jasnym ryżem i bez kurkumy. Jeśli będziecie potrzebować jasne curry: dodacie kurkumę, jeśli ciemne: przesmażycie je na patelni.- na domowy użytek proponuję przygotowanie 1/3 porcji
Na podstawie książki Rick Stein’s Far Eastern Odyssey
Składniki:
1 łyżeczka niegotowanego białego ryżu50 g nasion kolendry25 g nasion kuminu25 g nasion kopru włoskiegolaska cynamonu (ja dałam łyżeczkę mielonego cynamonu)1.5 łyżeczki kozieradkipół łyżeczki goździkówpół łyżeczki ziaren kardamonu (około 10 sakiewek – Rick nie pisał, czy ma to być kardamon czarny czy zielony – użyłam popularnego zielonego)pół łyżeczki nasion czarnej gorczycyłyżeczka ziaren czarnego pieprzuchilli do smaku (Rick proponuje 3 suszone kaszmirskie chilli – nie mam pojęcia, gdzie je dostać: dałam pół łyżeczki chilli w płatkach i jest dość ostre)1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie: patrz – uwagi techniczne)
Wykonanie:
Na suchej patelni prażymy ryż aż nabierze jasnego, brązowego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie przyprawy i ryż ucieramy w moździerzu lub w młynku elektrycznym (chciałabym taki mieć! dawniej mieliśmy w domu taki z Niemiec) . Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Tak przygotowaną przyprawę można stosować od razu albo przeprażyć na patelni.
inverna