sól cytrynowa z koprem włoskim, chilli i pieprzem syczuańskim
ok. 10 łyżek gruboziarnistej soli morskiejskórka z jednej cytryny, dość cienko obrana1 suszona papryczka chilli 2 łyżki pieprzu syczuańskiego 2 łyżki nasion fenkułu (kopru włoskiego) Skórkę cytrynową pokroiłam na niedużą kostkę i wstawiłam na blaszce do piekarnika, który nastawiłam na ok. 100 stopni C. Suszyłam przed około kwadrans, wyłączyłam piekarnik i w zamkniętym zostawiłam skórkę cytrynową, aż zupełnie wystygł. W tym czasie skórka wysuszyła się. Umieściłam ją w mini robocie kuchennym z resztą przypraw i zmieliłam z grubsza. Możecie użyć moździerza, tyle że ucieranie przypraw zajmie więcej czasu. Dodałam sól i mieliłam do utrzymania pożądanej grubości. Tę sól w przeciwieństwie do poprzedniej zmieliłam od razu, aby zapachy przypraw ją przeniknęły i była gotowa do użycia. Zamknęłam w szczelnych, suchych, czystych słoiczkach.
inverna