sól cytrynowa z koprem włoskim, chilli i pieprzem syczuańskim.doc

(76 KB) Pobierz

sól cytrynowa z koprem włoskim, chilli i pieprzem syczuańskim

http://4.bp.blogspot.com/_altoq9qJlYk/TQFKFeX_xjI/AAAAAAAAAlc/Ara2yTP5TVw/s400/XI3.jpg

ok. 10 łyżek gruboziarnistej soli morskiej
skórka z jednej cytryny, dość cienko obrana
1 suszona papryczka chilli
2 łyżki pieprzu syczuańskiego
2 łyżki nasion fenkułu (kopru włoskiego)

Skórkę cytrynową pokroiłam na niedużą kostkę i wstawiłam na blaszce do piekarnika, który nastawiłam na ok. 100 stopni C. Suszyłam przed około kwadrans, wyłączyłam piekarnik i w zamkniętym zostawiłam skórkę cytrynową, aż zupełnie wystygł. W tym czasie skórka wysuszyła się.

Umieściłam ją w mini robocie kuchennym z resztą przypraw i zmieliłam z grubsza. Możecie użyć moździerza, tyle że ucieranie przypraw zajmie więcej czasu. Dodałam sól i mieliłam do utrzymania pożądanej grubości. Tę sól w przeciwieństwie do poprzedniej zmieliłam od razu, aby zapachy przypraw ją przeniknęły i była gotowa do użycia.

Zamknęłam w szczelnych, suchych, czystych słoiczkach.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin