4 PORCJE
• 800 g dyni (500 g po obraniu)
• 250 g ziemniaków
• 25 g masła
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy w proszku
• 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
• 1 pomidor
• 1 i 1/2 szklanki bulionu
• 1 szklanka mleka
• Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
• W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
• Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
• Pomidora sparzyć, brać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
marcin7914