ZUPA Z DYNI.odt

(16 KB) Pobierz

ZUPA Z DYNI

SKŁADNIKI

4 PORCJE

                     800 g dyni (500 g po obraniu)

       250 g ziemniaków

       25 g masła

       1 cebula

       2 ząbki czosnku

       1 łyżeczka kurkumy w proszku

       1 łyżeczka świeżego startego imbiru

       1 pomidor

       1 i 1/2 szklanki bulionu

       1 szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE

                     Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.

       W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

       Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

       Pomidora sparzyć, brać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin