Ziołowe wino z ryżu
Składniki:8 litrów wody, 1kg ryżu, 3 kg cukru, 2 cytryny, 1 szt. gałka muszkatołowa, opakowanie tymianku, 200g rodzynek (użyłam Kresto), 1 opakowanie drożdży winnych do wina białego.
Przygotowanie
Drożdże przygotować według przepisu na opakowaniu dzień wcześniej.
Z jednej cytryny wycisnąć sok, drugą wyszorować i pokroić w ćwiartki. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić i wlać do balonu na wino. Dodać ryż, całą gałkę muszkatołową, tymianek oraz rodzynki i cytrynę oraz sok z cytryny. Na koniec wlać zaczyn z drożdży.
Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie w temp. pokojowej.
Następnie zlać wino i rozlać do butelek. Odstawić do sklarowania na około miesiąc.
inverna