wino ziołowe z ryżu.doc

(194 KB) Pobierz

Ziołowe wino z ryżu

Składniki:
8 litrów wody,
1kg ryżu,
3 kg cukru,
2 cytryny,
1 szt. gałka muszkatołowa,
opakowanie tymianku,
200g rodzynek (użyłam Kresto),
1 opakowanie drożdży winnych do wina białego.

 

Przygotowanie

Drożdże przygotować według przepisu na opakowaniu dzień wcześniej.

Z jednej cytryny wycisnąć sok, drugą wyszorować i pokroić w ćwiartki. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić i wlać do balonu na wino. Dodać ryż, całą gałkę muszkatołową, tymianek oraz rodzynki i cytrynę oraz sok z cytryny. Na koniec wlać zaczyn z drożdży.

Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawić na 3 tygodnie w temp. pokojowej.

Następnie zlać wino i rozlać do butelek. Odstawić do sklarowania na około miesiąc.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin