02 Dania główne.pdf

(2211 KB) Pobierz
dania główne
Ciasto naleśnikowe podstawowe
• 2 jajka
1 Ł cukru
0,5 Ł soli
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrabiać.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu, smażyć na złoty kolor.
20 s
8<9
3 MK mleka
3 MK wody
250 g mąki
1 ł proszku do pieczenia
Farsz do pierogów z mięsem
500 g wody
500 g mięsa wołowo-
wieprzowego
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wlać wodę, mięso włożyć do sita.
Ugotowane mięso wyjąć i odstawić do przestudzenia.
Cebulę miksować na wirujących nożach.
Dodać masło i podsmażać.
Przełożyć do innego naczynia.
Następnie przestudzone mięso wrzucać w kawałkach na wirujące noże i miksować.
Dodać jajko, przyprawy, podsmażoną cebulę, wyrabiać za pomocą łopatki.
Gotowym farszem nadziewać pierogi.
20 s
30 s
8
6
15 s
2 min
100°C
6
1
40 min
120°C
2
1 jajko
50 g cebuli
20 g masła
pieprz, sól, vegeta (przepis str. 163)
www.kohersen.pl
37
dania główne
Farsz do pierogów z pieczarkami
300 g pieczarek
1 cebula
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić cebulę, miksować.
Dodać pieczarki, szatkować.
Dodać masło, podsmażać.
Odstawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu dodać jajko, sól, pieprz, miksować.
30 s
3
8s
10 s
4 min
100°C
6
4
sól, pieprz
1 jajko
30 g masła
Kluski kładzione
100 ml wody
• 2 jajka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki.
3 min
Nabierać łyżeczką podłużne małe kluseczki i wrzucać na gorącą wodę, gotować ok. 2 min. Podawać z sosem mięsnym lub
grzybowym.
300 g mąki
sól
Kluski śląskie
500 g ugotowanych,
dobrze wystudzonych
ziemniaków
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, mąkę, sól.
20 s
Formować kluski, wycisnąć w każdym dołek. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie ok. 3 min od momentu wypłynięcia.
200 g mąki
ziemniaczanej
1 ł soli
38
Robot Kohersen - książka kucharska
dania główne
Kluski na parze
• 2 jajka
30 g drożdży
2 MK mleka
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, bez 700 ml wrzątku.
2 min
Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić okrągłe kluski (miarką Kohersena, szklanką). Układać na
metalowej części Parowara i tacy z tworzywa, odczekać ok. 20 min do wyrośnięcia.
Wlać 700 ml wrzątku.
Podawać z sosem mięsnym lub owocowym.
20 min
120°C
2
1 ł cukru
500 g mąki
0,5 ł soli
700 ml wrzątku
Kopytka
500 g ugotowanych,
dobrze wystudzonych
ziemniaków
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, mąkę, jajko, sól.
30 s
4-5
Ciasto podzielić na dwie części, uformować dwa wałki
i pokroić ukośnie na kopytka, gotować w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 min od momentu wypłynięcia.
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 ł soli
Leniwe pierogi
500 g twarogu
150 g mąki pszennej
1 jajko
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego włożyć twaróg, mąkę, jajko, sól.
30 s
4-5
Ciasto podzielić na dwie części, uformować dwa wałki i pokroić ukośnie na leniwe, gotować w osolonej wrzącej wodzie
ok. 3 min od momentu wypłynięcia.
Na patelni zasmażyć bułkę na maśle z 2 ł cukru na złoty kolor, polać nią pierogi.
1 ł soli
80 g bułki tartej
100 g masła
2 ł cukru
www.kohersen.pl
39
dania główne
Kotlety ziemniaczane
500 g ugotowanych
ziemniaków
(ostudzonych)
2 jajka ugotowane na
twardo (ostudzone)
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego na wirujące noże wrzucić cebulę, miksować.
Poddusić z oliwą, solą i vegetą.
Przełożyć do innego naczynia.
Do suchego naczynia miksującego włożyć mąkę, ugotowane na twardo jajka, miksować.
Dodać ziemniaki.
Dodać cebulę, jajko, pieprz i gałkę muszkatołową, wyrabiać.
8s
30 s
20 s
5
4
4
15 s
2 min
100°C
5
1
70 g cebuli
1 jajko
80 g mąki
1 Ł mąki ziemniaczanej
1 Ł oliwy z oliwek
1 ł soli
0,5 ł vegety (przepis str. 163)
0,5 ł pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta
Wyłożyć, podsypać mąką, uformować 7–9 kotletów, obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć na smalcu lub maśle
klarowanym.
Naleśniki biszkoptowe
• 4 jajka
1 Ł cukru
0,5 Ł soli
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić białka z 4 jajek i ubijać pianę.
Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć pozostałe składniki w podanej kolejności, wyrabiać.
Dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łopatką.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię z małą ilością tłuszczu, smażyć na złoty kolor.
15 s
8<9
4 min
5
3 MK mleka
3 MK wody
20 g oliwy
250 g mąki
1 ł proszku do pieczenia
40
Robot Kohersen - książka kucharska
dania główne
Omlet
• 2 jajka
Sposób przyrządzania:
Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić białka, sól.
Dodać żółtka, mąkę, mieszać.
Zgarnąć masę ze ścianek i ponownie zamieszać.
2 min
5s
5s
5
2
2
1 Ł mąki
sól
Smażyć na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym do uzyskania złotego koloru. Dodatki wg uznania.
Masa serowa do naleśników
500 g białego sera
1 żółtko
Sposób przyrządzania:
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki.
Założyć motylek, wyrabiać.
15 s
50 s
7
4
2 Ł cukru pudru
1 ł cukru waniliowego
50 g śmietanki
sól
www.kohersen.pl
41
Zgłoś jeśli naruszono regulamin