muffinki czekoladowe dietetyczne.doc

(62 KB) Pobierz

muffinki czekoladowe dietetyczne

15605_big.jpg

Składniki:

1 i 3/4 szklanki płatków owsianych, 3 białka jaj, 3/4 szklanki niesłodzonego kakao, 1/2 szklanki startego jabłka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki jogurtu greckiego (lub innego naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu), 2 łyżeczki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 1 szklanka gorącej wody, 1/2 szklanki cukru (lub zamiennika), 1/2 szklanki drobno pokrojonej czekolady deserowej

1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż papierkami blachę na muffinki lub spryskaj ją delikatnie olejem. Odłóż blachę na bok.

2

W blenderze zmiksuj wszystkie składniki oprócz drobno posiekanej czekolady deserowej. Miksuj aż płatki owsiane będą dokładnie przemielone na proszek.

3

Ciasto przelej do miski i delikatnie wmieszaj połowę czekolady (resztę odłóż na bok). Wypełnij ciastem każdy z otworów w formie.

4

Włóż formę z muffinkami do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach wyciągnij ją (nie wyłączaj piekarnika!) i rozłóż na muffinkach drugą połowę czekolady.

5

Włóż muffinki na powrót do piekarnika i piecz przez kolejne 2-5 minut lub do czasu, aż wykałaczka wbita w środek babeczki wyjdzie czysta.

6

Wyciągnij gotowe muffinki z piekarnika. Odłóż na bok do czasu wystygnięcia i dopiero wówczas wyciągnij je z formy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin