Chleb własnego wypieku -M Beile tylko dwa działy.pdf

(20492 KB) Pobierz
Chleb własnego wypieku - czy to się może udać?
TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Teraz chleb
pieczony w domu udaje się zawsze.
Własny
Chleb
to:
http://chomikuj.pl/KosciolKatolkki
• zmiana sposobu odżywiania,
• zupełnie nowe smaki,
• piękny zapach w całym domu,
• dodatkowa przyjemność dla całej rodziny.
Ponad 120 sprawdzonych przepisów na chieby
tradycyjne i regionalne, pełnoziarniste, bezglutenowe,
z dodatkami. A także na słodkie bułki, chatki i ciasta.
Przepisy na pasty do Chleba, potrawy z chleba.
Dodatkowe informacje na temat produktów i urządzeń
dostępnych na rynku.
Bądź na czasie. Piecz i jedz domowy chleb!
^
h
http ://chomikuj .pl/KosciolKatolicki
http://chomikuj.pl/WiDI19
I © ^ http://www.exsite.pl/user/azoon94
w łasnego wypieku
ponad 120 przepisów na chleb pieczony w automacie
M ULTICO
O ficyna W yda w nicza
<sięgarria ir ter netowa
.AS KSł^2GK
W W W .ld b k b id Z fc k .p l
Zamówienia telefon czne:
K J
2 2 5 6 4 0 8 00
Cena: 25 zł
ISSN S 78-8J-/0/3-a 3 3 1
Księgarnia internetowa:
G
0
Zamówienia faksem
*yww.m ulticobooks,pl
e-mail: bluroeinulHcobooks.pl
U
22 5 6 ^ 0 8 03
9 ^ a s s z o ^ s s i1
1
Mirjam Beile
Chleb
własnego wypieku
ponad 1 2 0 przepisów na chleb
pieczony w au to m acie
Tłumaczenie z języka niemieckiego
Krystyna Mazur
MULTICO Oficyna Wydawnicza
T ytu ł oryginału: „Brot aus dem Brotbackautomaten"
Tekst: Mirjam Beile
Zdjęcia: Aufhammer, Walter; Liesl Biber, A-Bisamberg; CMA Centrale
Marketing-Gesellschaft der deutschen Agrarwirtschaft, Bonn; Deutsche
Zóliakie-Gesellschaft e.V/© Coeliac UK; Rudiger Dichtel, Stuttgart; Tim
Frank; Popp & Hackner, A-Wien; Schnitzer GmbH & Co. KG, St. Georgen;
Unold AG, Hockenheim; Fridhelm Volk, S tuttgart; Ingo Wandmacher
Zdjęcia na okładce: Rudiger Dichtel, S tuttgart
© Z005 Eugen Ulmer KG, Stuttgart. Niemcy
© Copyright for the Polish edition by MULTICO Oficyna Wydawnicza,
Warszawa 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Tłumaczenie z języka niem ieckiego: Krystyna Mazur
Redaktor: Grażyna Maternicka
Korektor: Elżbieta Kijewska
MULTICO Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o.
0 0 -232 Warszawa, ul. Ciasna 6
www.multicobooks.pl
ISBN: 978-83 -70 73-438-1
Skład i łamanie: IMG, Image Media Group Sp. z o.o.
Produkcja: Olga Fornalczyk
Spis treści
W s tę p .................................................. . 4
Automat do pieczenia chleba............... 5
Wybór odpowiedniego modelu............... 5
.
Jak działa automat do pieczenia chleba? .
8
Wkładanie formy do pieczenia..........
.
8
Dodawanie składników......................
.
8
Wybór programu..............................
.
8
Pieczenie..........................................
10
Postępowanie po zakończeniu
programu....................................
10
Czyszczenie....................................
11
Jak zrobić udany wypiek?....................
12
Przed pieczeniem............................
12
Po zakończeniu wypieku..................
12
Co robić, gdy.................................... 13
Zachowanie świeżości chleba............ 17
Środki konserwujące............................ 17
Przedłużanie trwałości.......................... 18
Właściwe przechowywanie chleba . . . . 18
Zamrażanie chleba.............................. 19
Chleb a z d ro w ie ................................
20
Choroby związane z odżywianiem . . . .
20
Alergia pokarmowa..........................
20
Atopowe zapalenie skóry................
21
Celiakia............................................
21
Cukrzyca..........................................
22
Składniki............................................ 24
Zboża.................................................. 26
Od ziarna do m ą k i.......................... 26
Typy mąki........................................ 28
Mąka pelnoziarnista........................ 28
Śruta................................................ 29
Mąka pszenna.................................. 30
Mąka żytnia.................................... 31
Mąka orkiszowa.............................. 31
Inne rodzaje mąki............................ 32
Szkodniki zbożowo-mączne............ 34
Gotowe mieszanki wypiekowe............ 35
Środki spulchniające...............................35
Drożdże.............................................36
Zakwas............................................... 39
Nastawianie zakwasu.........................39
Zakwas miodowy...............................41
Przygotowanie zaczynu na bazie
zakwasu miodowego...................... 41
Proszek do pieczenia...........................41
Płyny.....................................................42
Woda.................................................42
Mleko.................................................42
Tłuszcze.................................................43
S ól.........................................................44
Jaja.........................................................44
Oznakowanie ja j.................................45
Cukier.....................................................45
Zamienniki cu kru ...................................46
M ió d .....................................................46
Owoce suszone, orzechy, ziarna,
nasiona roślin oleistych...................... 47
Przyprawy...............................................49
Przepisy.................................................50
Dodawanie składników...........................52
Regionalne specjały...............................53
Chleb pełnoziarnisty...............................61
Pieczywo w ykwintne.............................70
Pieczywo słodkie.....................................81
Pieczywo bezglutenowe.........................88
Smakowite pasty do chleba.................... 92
Chleb jako składnik potraw................. 102
Ciasto z automatu do pieczenia chleba. .107
Chleb jako s y m b o l........................... 114
Zwyczaje związane z chlebem............. 114
Chleb jako oznaka gościnności . . . . 114
Chleb na każdą okazję.....................114
Chleb i polityka..................................... 116
Chleb w mowie potocznej................. 116
Wykaz przepisów...............................117
Wysyłkowe księgarnie internetowe:
w w w .m u ltic o b o o k s .p l
e-m ail: biuro@ m ulticobooks.pl
w w w .Iasksiazek.pl
tel. 22 564 08 00
faks: 22 564 08 03
_______________
J
3
Wstęp
hleb jest ważnym elementem na­
szego pożywienia. Właśnie z tego
powodu powinniśmy wiedzieć, jakie
składniki zawiera. Ma to znaczenie nie
tylko dla osób z alergią pokarmową,
ale dla wszystkich, którzy chcą się
zdrowo odżywiać. Oczywiście dużą rolę
odgrywają indywidualne upodobania.
O spełnieniu wszystkich tych warunków
można pomyśleć, piekąc własny chleb.
Ręczny wypiek chleba jest dość
żmudny i wyczerpujący. Poza tym
wymaga wiedzy na temat czasu wyra­
biania, rośnięcia ciasta i temperatury,
w jakiej rozczyn ma rosnąć. O wiele
prościej i wygodniej przebiega cały pro­
ces w wypadku pieczenia w automacie.
Maszyna wykonuje wszystkie żmudne
i czasochłonne prace. Mieszanie, w y­
rabianie, wyrastanie i pieczenie - to
wszystko odbywa się w sposób całko­
wicie zautomatyzowany. Urządzenie
produkuje zdrowy, świeży, pieczony
w domu chleb, a nasz wkład pracy jest
minimalny. Ten przydatny pomocnik
nie tylko „wyczarowuje" świeży chleb
według naszych upodobań, ale potrafi
o wiele więcej: zagniata ciasto droż-
dżowe lub na pizzę, a nawet, zależnie
od modelu, może przygotować powidła.
W porównaniu ze zwykłym piekarni­
kiem automat do pieczenia zużywa
zaledwie jedną czwartą albo połowę
energii elektrycznej.
Automat do pieczenia chleba wydaje
się więc niezbędnym wyposażeniem
kuchni i na pewno korzystanie z niego
sprawi wiele przyjemności. Rano budzi
rozchodzący się w całym domu zapach
świeżo upieczonego chleba. Nie jest to
żadne senne marzenie, tylko rzeczywi­
stość, którą można stworzyć dzięki temu
wszechstronnemu urządzeniu z wbu­
dowaną funkcją programowania czasu
pieczenia.
Z pomocą automatu daje się piec
bardzo różne rodzaje chleba, w zasadzie
bez ograniczeń. Po zdobyciu pierwszych
doświadczeń w pieczeniu można puścić
wodze fantazji i zacząć tworzyć własne
przepisy. Pieczenie chleba w automacie
jest bardzo przyjemnym i pożytecz­
nym doświadczeniem. Daje nie tylko
dużo satysfakcji, ale też poczucie nie­
zależności, bo nawet w okresie świąt
czy w weekendy można zawsze mieć
w domu świeży chleb własnego wy­
pieku.
Życzę wiele radości podczas lektury
książki i wypiekania chleba. Smacznego!
Mirjam Beile
Automat do pieczenia chleba
C
dea automatów do pieczenia chleba
narodziła się w Japonii. W 1987 roku
firma Panasonic wprowadziła na niemiecki
rynek pierwsze urządzenie tego typu. Po­
czątkowo istniała niewielka liczba modeli,
obecnie oferta jest bardzo różnorodna.
(W Polsce nowe automaty kosztują od
200 do 1000 złotych - przyp. tłum.).
Niezależnie od ceny wszystkie automaty
mają funkcję pieczenia chleba. Jednak
poszczególne modele różnią się częściowo
pojemnością, minimalną/maksymalną
ilością używanej mąki, dodatkowym
wyposażeniem, masą, wydajnością, zu­
życiem energii elektrycznej (przyjazne dla
środowiska), wzornictwem, opisem funk­
cji i programów, a także rozwiązaniami
technicznymi. Bardzo drogie automaty
charakteryzują się lepszą izolacją cieplną,
tzn. obudowa zewnętrzna nie jest w do­
tyku gorąca, a ponadto pracują mniej ha­
łaśliwie (wrażenie subiektywne). Wybrać
można jedną z wielu ofert różnych pro­
ducentów. Wszystkie urządzenia w Polsce
mają znaki bezpieczeństwa B oraz CE, co
oznacza, że zostały sprawdzone pod ką­
tem bezpieczeństwa eksploatacji.
I
urządzenia i jaką ilością miejsca dyspo­
nujecie w kuchni, ponieważ automat ma
rozmiary zbliżone do kuchenki mikrofa­
lowej. Poza tym należy sprawdzić, czy
zamierzacie piec chleb codziennie, czy
tylko raz na jakiś czas oraz czy wypiek
przeznaczony jest dla zaledwie dwóch
osób, czy dla większej rodziny.
Podstawowym kryterium powinna
być wielkość lub pojemność urządzenia.
Niektóre automaty przystosowane są do
pieczenia bochenka ważącego 500 g,
inne natomiast mogą pomieścić dwa lub
trzy razy więcej chleba. W tym wypadku
nie stanowi najmniejszego problemu
upieczenie 750-gramowego bochenka
na własne potrzeby lub 1200-gramo-
wego chleba dla gości. Właśnie możli­
wość zmiany wielkości wypieków jest za­
letą urządzeń tego typu. Jednak i w tym
wypadku istnieje maksymalna wielkość
bochenka. Jest to ok. 1800 g.
Wybór odpowiedniego modelu
Wybierzcie taki automat do pieczenia
chleba, który będzie odpowiadał wa­
szym upodobaniom i potrzebom. Przed
dokonaniem zakupu zastanówcie się,
jak często zamierzacie korzystać z tego
4
5
A utom at do pieczenia chleba
Wszystkie automaty do pieczenia
mają formę pokrytą teflonem, aby po
pieczeniu nie było problemów z wyję­
ciem chleba. W niektórych modelach
formy są prostokątne (typowy kształt
bochenka), w innych kwadratowe. Nie
ma to wpływu na jakość wypieku, a w y­
łącznie na kształt gotowego chleba.
Istnieją automaty, które mają tylko
jedno mieszadło, inne są wyposażone
w dwa. Zaletą urządzenia z jednym mie­
szadłem jest to, że upieczony chleb ma
tylko jedną dziurę w spodzie. Dwa mie­
szadła powodują oczywiście powstanie
w bochenku dwóch dziur. Jednak istnienie
urządzeń z dwoma mieszadłami ma swoje
uzasadnienie: im większy jest chleb i im
więcej mąki żytniej używa się do jego wy­
pieku, tym trudniej jest wymiesić ciasto.
Oczywiście czynność tę o wiele łatwiej
wykonać za pomocą dwóch mieszadeł.
Poza tym bochenki mają w tym wypadku
kształt zbliżony do kwadratu i wyrastają
bardziej wszerz niż w górę, dzięki czemu
zyskują typową formę. Do przygotowania
chleba o masie od 500 do 1200 g wystar­
czy w zupełności urządzenie wyposażone
w jedno mieszadło.
Automat do pieczenia powinien być
prosty w obsłudze. Wszystkie elementy
(klawiatura foliowa) muszą być czytel­
nie oznakowane i poręczne. Większość
urządzeń posiada zasilanie awaryjne,
dzięki czemu automat może pracować
w wybranym wcześniej programie jesz­
cze maksymalnie przez 10 do 30 minut.
Wszystkie urządzenia są wyposażone
w programator czasowy (timer). Dzięki
niemu można zaprogramować czas roz­
poczęcia pracy przez automat. Na przy­
kład późnym wieczorem wsypuje się do
formy niezbędne składniki, programuje
urządzenie i reszta dzieje się już auto­
U góry.- form a z je d n y m m ie s za d łe m
U dołu.- fo rm a z dw om a m ie s z a d ła m i
matycznie. Rano, po przebudzeniu za­
stajemy upieczony chleb. Jednak mimo
istniejącego programatora nie powinno
się zostawiać urządzenia bez nadzoru.
Każde urządzenie bowiem może nas za­
wieść i spowodować groźny pożar.
7
Zgłoś jeśli naruszono regulamin