Zupa kalafiorowa po belwedersku
·
wywar z warzyw
1 l
sól
1 szczypta
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
1 szt
sok z cytryny
1 łyżka
natka pietruszki
2 łyżki
mąka
20 g
żółtka z jaj
2 szt
pieczarki
200 g
kalafior
600 g
mleko
500 ml
pieprz
Krok 1
Kalafiora oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj.
Krok 2
Dodaj kostkę Knorr i ugotuj.
Krok 3
Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 4
Mleko zagotuj w rondelku i dodaj wraz z pieczarkami do zupy.
Krok 5
Gdy kalafior będzie miękki dopraw zupę pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlej całość do zupy, energicznie wymieszaj i podgrzewaj aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.
Spodobał ci się przepis?
lub zapisz na później
mniam!
A-n-i-t-a