Zupa kalafiorowa po belwedersku.docx

(394 KB) Pobierz

Zupa kalafiorowa po belwedersku

 

 

Składniki

·        

wywar z warzyw

1 l

·        

sól

1 szczypta

·        

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

1 szt

·        

sok z cytryny

1 łyżka

·        

natka pietruszki

2 łyżki

·        

mąka

20 g

·        

żółtka z jaj

2 szt

·        

pieczarki

200 g

·        

kalafior

600 g

·        

mleko

500 ml

·        

pieprz

1 szczypta

 

 

Krok 1

Zupa kalafiorowa po belwedersku – krok 1

Kalafiora oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki, a następnie zalej wrzątkiem i ugotuj.

Krok 2

Zupa kalafiorowa po belwedersku – krok 2

Dodaj kostkę Knorr i ugotuj.

Krok 3

Zupa kalafiorowa po belwedersku – krok 3

Pieczarki oczyść, opłucz, pokrój w plastry i usmaż na rozgrzanej oliwie.

Krok 4

Zupa kalafiorowa po belwedersku – krok 4

Mleko zagotuj w rondelku i dodaj wraz z pieczarkami do zupy.

Krok 5

Zupa kalafiorowa po belwedersku – krok 5

Gdy kalafior będzie miękki dopraw zupę pieprzem i sokiem z cytryny. Żółtka wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i niewielką ilością zupy. Następnie wlej całość do zupy, energicznie wymieszaj i podgrzewaj aż zupa zgęstnieje lecz nie może się zagotować.

Spodobał ci się przepis?

lub zapisz na później

mniam!

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin