SYBIRAK.doc

(21 KB) Pobierz
SYBIRAK

SYBIRAK

 

Krem budyniowy

 

1,5 szklanki mleka zagotować z 0,5 szklanki cukru, dodać 0,5 szklanki mleka z rozmieszanymi 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżką mąki pszennej, po uzyskaniu konsystencji budyniu zdjąć z gazu, ostudzić. Miksować kostkę masła lub margaryny z 1 żółtkiem, dodając po trochę masy budyniowej.

 

Ciasto

 

45 dkg mąki pszennej, 1 całe jajko, 1 żółtko, 10 dkg cukru pudru, łyżeczka sody, 10 dkg masła lub margaryny rozpuszczone z 2 łyżkami miodu i ostudzone. Składniki zagnieść. Jeżeli nie będzie dobrze się lepiło można dodać 2 łyżki mleka lub śmietany. Ciasto podzielić na 6 równych części. Spód od tortownicy posmarować olejem, rozwałkować kawałek ciasta i piec do lekkiego zrumienienia (5-6 minut). Radzę użyć 2 spodów od tortownicy (jednakowej wielkości), co znacznie przyśpieszy upieczenie wszystkich placków. Po upieczeniu placek podważając nożem zsunąć ze spodu tortownicy, układać warstwami na talerzu i każdy smarować kremem budyniowym. Wierzch polać polewą.

Przygotować przynajmniej 1 dzień przed spożyciem, a najlepszy jest 2-3 dni po zrobieniu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin