Zachód słońca.doc

(21 KB) Pobierz
Zachód słońca

Zachód słońca

 

1 kostka Kasi

6 jajek

1,5 szklanki cukru

2 szklanki mąki

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie kisielu wiśniowego

1 łyżka kakao

2 łyżki maku

aromat migdałowy

 

Kasię utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Niewielką ilość Kasi zostawić do posmarowania blachy.

Nie przerywając ucierania dodawać do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

Gdy ciasto uzyska gładką i gęstą konsystencję, podzielić je na 3 części, do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej kakao, do trzeciej mak.

Dużą form® do babki posmarować margaryną, wysypać kaszą manną. Przełożyć do formy ciasto z makiem, zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z kakao. W ciemnym cieście również zrobić rowek i wylać na środek ciasto z kisielem.

Piec 1 godz. w 180°

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin