Zachód słońca
1 kostka Kasi
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie kisielu wiśniowego
1 łyżka kakao
2 łyżki maku
aromat migdałowy
Kasię utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Niewielką ilość Kasi zostawić do posmarowania blachy.
Nie przerywając ucierania dodawać do masy olej (po łyżce), a następnie małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i razem z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Gdy ciasto uzyska gładką i gęstą konsystencję, podzielić je na 3 części, do pierwszej dodać kisiel wiśniowy, do drugiej kakao, do trzeciej mak.
Dużą form® do babki posmarować margaryną, wysypać kaszą manną. Przełożyć do formy ciasto z makiem, zrobić w nim łyżką rowek i wlać na środek ciasto z kakao. W ciemnym cieście również zrobić rowek i wylać na środek ciasto z kisielem.
Piec 1 godz. w 180°
chmurka9999