ciasto kokosowe.odt

(19 KB) Pobierz

CIASTO KOKOSOWE

 

składniki (na blaszkę ok. 23x 30 cm):

ciasto

                     dwie szklanki mąki - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru - pół szklanki stopionego masła lub oleju - szklanka mleka - 3 jajka biała

biała masa kokosowa

- 3 szklanki mleka - 7 łyżek kaszy manny - 150 g wiórków kokosowych - nieco więcej niż pół szklanki cukru - kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii

polewa:

- tabliczka gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao min. 50%) - łyżeczka cukru - łyżeczka masła - dwie łyżki (lub nieco więcej, gdyby masa była mocno gęsta) wody

Piekarnik ustawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki ciasta wymieszać w misce, mokre zmieszać w osobnej. Przelać mokre do suchych i wymieszać niezbyt porządnie łyżką. Nie należy używać miksera, by zbytnio nie napowietrzyć ciasta. 3/4 powstałej, czekoladowej masy wlać do blaszki i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. W tym czasie należy przygotować kokosową masę. Do zimnego mleka wsypać kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotować mieszając aż mleko zawrze i masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać ugotowany, gorący, kokosowy krem a na niego pozostałe, ciemne ciasto. Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut. Wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić. Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa stanie się jednolita. Gęstość regulować ilością dodanego płynu. Polać w całości lub pokrojone w porcje ciasto.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin