KOZY. Rasy i kierunki użytkowania.pdf

(1500 KB) Pobierz
hodowla
KOZY. Rasy i kierunki użytkowania
Na początku
była koza
Pochodzenie kóz, podobne jak owiec, ma charakter polii-
letyczny. Oznacza to pochodzenie od różnych przodków, co
prawda nie spokrewnionych, ale wykazujących podobieństwo
budowy lub izjologii. Koza domowa (Capra hircus syn. Capra
hirca) – ssak z rodziny krętorogich, jest wynikiem krzyżowa-
nia kilku dzikich form.
dlatego, że  kozy są doskonałymi
towarzyszami podróży – nie prze-
szkadzają im ciężkie warunki śro-
dowiskowe, potraią wyżywić się
byle czym. Plusem tych zwierząt
był także ich niewielki rozmiar,
ułatwiający sprzedaż kóz do  odle-
głych osad. W starożytności istniało
nawet powiedzenie popierające tę
tezę, które głosiło że „posiadanie
czterech kóz daje ci większy zasięg
w handlu i mniejsze ryzyko niż po-
siadanie jednej krowy”. Bez tych
zwierząt migracje plemion ludzkich
mogłyby wyglądać zupełnie inaczej.
Przybycie koczowniczych pasterzy
mobilizowało miejscową ludność
do prób udomowienia także innych
ras zwierząt.
Ze względu na duże znaczenie użyt-
kowe, kozy dostarczające mleka,
mięsa oraz skór, były zwierzętami
niezwykle cenionymi, co znalazło
odbicie w  starożytnych wierzeniach
i kultach. W mitologii greckiej, koza
Amaltea wykarmiła Zeusa, który
z  wdzięczności uczynił jej róg osła-
wionym „rogiem obitości”.
Koza bezoarowa (capra aegagrus)
do  dziś zamieszkuje góry Krety
i Azji Mniejszej. Charakteryzuje się
szablasto wygiętymi rogami, prze-
biegającymi w  jednej płaszczyź-
nie bez żadnych skrętów. Jest ona
przodkiem kóz szablorogich z cen-
tralnych Alp.
Capra prisca to wymarły gatunek któ-
ry, występował we  wschodniej części
Europy Środkowej. Jego rogi miały
formę spirali łagodnie zagiętej zgod-
nie z  kierunkiem wskazówek zegara.
To przodek kóz domowych z Albanii,
Serbii oraz kóz angorskich.
Koza śruboroga (capra faloconerii)
ma rogi skręcone śrubowato w kie-
runku odwrotnym do  ruchu wska-
zówek zegara. Żyje Himalajach. Jest
przodkiem kozy czerkieskiej.
Towarzysze podróży
Badania genetyczne współczesnych
kóz ujawniają, że  chociaż zostały
one oswojone równolegle w  kilku
częściach świata, to geny tych pio-
nierów zmieszały się w całej popu-
lacji. Stało się tak prawdopodobnie
Koza, owca,
dwie krewniaczki
Kozy i  owce są ze sobą blisko spo-
krewnione. Dzikie formy kóz i owiec
są trudne do rozróżnienia na pierw-
Kultowe zwierzę
Udomowienie kóz nastąpiło bardzo
wcześnie, w  momencie, gdy ludzie
poczęli przechodzić z  trybu opar-
tego na  zbieractwie i  łowiectwie,
do  samodzielnej produkcji żywno-
ści. Archeolodzy odkryli, że jeszcze
zanim pierwsze społeczności zaczę-
ły uprawę ziemi, zostały już udo-
mowione takie gatunki zwierząt,
jak pies, renifer, koza i  owca. Do-
piero, kiedy ludzie zaczęli uprawiać
ziemię, pojawiła się hodowla bydła,
bawołów, jaków, świń, a  na samym
końcu koni, wielbłądów i osłów.
Koza barwna uszlachetniona
45
11/2011 twój doradca ROLNICZY RYNEK
1246165241.010.png 1246165241.011.png
hodowla
szy rzut oka. Najbardziej wyróżnia-
jącą je cechą jest podniesiony ogon
u kóz, a zwisający u owiec. Także ko-
ści nosowe kozy są proste, natomiast
u  owiec wypukłe. Kozy są pozba-
wione gruczołów przyocznych. Jeśli
zaś chodzi o  sam kościec obu tych
zwierząt, to jest on bardzo podobny,
różni się tylko budową czaszki i kil-
ku innych kości. Formą pośrednią
pomiędzy kozami i  owcami jest ro-
dzaj Ammotragus, który jest repre-
zentowany przez owcę arui, zwaną
grzywiastą (Ammotragus lervia) . Ga-
tunek ten upodabnia do  owcy brak
brody, do  kóz natomiast brak gru-
czołów przyocznych.
Wśród obecnie hodowanych ras
spotyka się kozy bezrożne, jednak
dzikiej formy bezrożnej nie było.
Koza to jedno z  najwcześniej udo-
mowionych zwierząt. Przez wiele
lat była traktowana jako synonim
ubóstwa. W  zachodniej Europie
dostrzeżono wiele zalet płyną-
cych z hodowli kóz. Dziś mówi się,
że jest to zwierzę zdrowych ludzi.
Koza saaneńska
Rasy kóz wełnistych
Ten typ reprezentują tylko dwie
rasy – kaszmirska i angorska. Mają
one drobną budowę ciała, wyso-
kość w  kłębie nie przekracza 60
cm, a  masa ciała 65 kg. Plenność
tych ras jest niska (100-110%). Ich
wspólną cechą jest wełnistość. Ciało
mają pokryte wełną, a  nie sierścią,
jak w  przypadku innych kóz. Dłu-
gość włosów okrywowych wynosi
20-25 cm.
rasa wywodząca się z  południowej
Afryki. Umaszczenie tej rasy jest
charakterystyczne – głowa i  szyja
czerwono-ruda, a reszta ciała biała.
Uszy długie, obwisłe. W  warun-
kach produkcyjnych można otrzy-
mywać trzy koźlęta w ciągu dwóch
lat. Koźlęta przyrastają około
200 g dziennie. Zaliczane są
do ras dużych, ich wysokość w kłę-
bie wynosi 75-90 cm dla kozłów
oraz 70-80 cm dla kóz. Masa ciała
kozłów waha się w  granicach 85-
95 kg, natomiast u  kóz 60-70 kg.
Zwierzęta te, po  odpowiednim
opasie, osiągają wydajność rzeźną
55-62%.
Rasy i kierunki
użytkowania
Kozy mogą być użytkowane w kie-
runku mlecznym, mięsnym, a  nie-
które rasy również w kierunku weł-
nistym.
Rasy kóz mlecznych
To biała uszlachetniona, barwna
uszlachetniona, saaneńska i  alpej-
ska. Produkcyjność kóz białych
uszlachetnionych jest dobra:
y średnia plenność – 183%,
y średnia wydajność mleka – 610 kg,
y średnia zawartość białka – 2,9%,
y średnia zawartość tłuszczu – 3,7%.
Kozy saaneńskie ;
y średnia plenność – 152,2%,
y średnia wydajność mleczna – 694 kg,
y średnia zawartość białka – 3,2%,
y średnia zawartość tłuszczu – 3,3%.
Rekordzistki kóz saaneńskich
w  USA, w  1990 roku wyproduko-
wały około 1 965 kg mleka w ciągu
jednej laktacji.
Kozy – typ użytkowy
puchowy
Do tego typu należą zaledwie trzy
rasy. Wymiary ciała kóz i  kozłów
są mniejsze niż u  innych ras. Bia-
ła barwa puchu, jakim są pokryte
sprzyja farbowaniu wyrobów (np.
kaszmirskich szali). Roczna wydaj-
ność puchu wynosi 200-1 200 g.
Kozy bezrasowe
(mieszańce)
Cechy rozpłodowe mieszańców
kształtują się na  średnim pozio-
mie: plenność – 161,0%, płodność
– 99,2%. Wydajność mleczna kóz
mieszańców waha się w  przedziale
od 370 kg do  420 kg mleka rocz-
nie. Zawartość białka w mleku kóz
mieszańców wynosi średnio 2,82%.
Procentowa zawartość tłuszczu
w  mleku u  mieszańców wynosi
około 3,79%.
Trzynaście kóz
na hektar
Zaplanowanie obsady zależy od po-
wierzchni gospodarstwa, ale zagęsz-
czenie determinuje głównie limit
nawożenia pól, którego wielkość
określa Dyrektywa nr 91/979/EWG,
czyli 170 kg azotu/ha rocznie. Mak-
Rasy kóz mięsnych
Rasy mięsne kóz są reprezento-
wane przez rasę burską. Jest to
46
11/2011 twój doradca ROLNICZY RYNEK
1246165241.012.png
hodowla
symalna liczba kóz przypadająca na 1
ha odpowiadająca 170 N/ha/rok to
13,3 sztuki. Warunki zoohigieniczne
w  pomieszczeniach dla kóz, są jed-
nym z  podstawowych elementów
dobrostanu tych zwierząt. Pomi-
mo preferowanego pastwiskowego
utrzymania kóz, spędzają one oko-
ło pół roku w  budynkach. Wymaga
się, aby pomieszczenia dla kóz były
przestronne, suche, widne z  dobrą
wentylacją.
W hodowli kóz należy zachować
następujące normy:
y stosunek powierzchni okien
do powierzchni podłogi powinien
wynosić 1:20,
y temperatura wewnątrz budynku
10-18 o C, w zimie + 8 o C,
y wilgotność powietrza nie powin-
na przekraczać 80%,
y wentylacja zimą 30 m 3 /godzinę
na szt.,
y wentylacja latem 120 m 3 /godzinę
na szt.,
y maksymalna prędkość przepływu
powietrza w  budynku 0,25-0,5
m/s (Tyszka 1994),
y amoniak maksymalnie 20 ppm,
y dwutlenek węgla maksymalnie
3 000 ppm,
y siarkowodór maksymalnie 5 ppm.
Ważnym elementem, który sprawia,
że  hodowcy łatwiej nie przekraczać
norm dotyczących wentylacji jest re-
gularne usuwanie obornika lub ście-
lenie koziarni. Wielkość minimalnej
powierzchni dla kóz w  budynkach
i  na zewnątrz (według unijnych
przepisów) przedstawia tabela.
Tabela. Wielkość minimalnej powierzchni dla kóz w budynkach
i na zewnątrz (według unijnych przepisów)
Powierzchnia
na zewnątrz
bud. (wybieg,)
Powierzchnia
netto dostępna dla zwierząt)
Gatunek
m 2 /zwierzę
m 2 / zwierzę
1,5 owcę / kozę
2,5
Owce i kozy
0,35 jagnię / koźlę
2,5+ 0,5 jagnię / koźlę
znaczy, że co najmniej 60% suchej
masy dziennej dawki pokarmo-
wej powinien obejmować pokarm
z  wypasu – zielonkę, siano lub
kiszonkę. Powinno się dokarmiać
kozy ziarnem owsa, ziemniakami,
burakami, brukwią lub marchwią.
Z  obawy przed zadławieniem się
kóz, podaje się je rozdrobnione.
Należy także pamiętać o  stałym
dostępie do wody pitnej.
sowanej do 4 m 3 . Podłoga powinna
być gładka i  nachylona pod kątem
3-5%, co ułatwi zbieranie oborni-
ka i odpływ moczu. W zaleceniach
unijnych, przynajmniej połowa
podłogi musi być stała, co oznacza,
że nie może mieć konstrukcji krato-
wej lub listwowej.
Żeby kózka nie skakała
Do koziarni powinny przylegać wy-
biegi, które można ogrodzić płot-
kiem lub siatką. Na wybiegu powin-
ny znajdować się drzewa, które będą
dawały cień. Każde drzewo na wy-
biegu należy dokładnie zabezpie-
czyć, do  wysokości co najmniej
1,5 metra. To uchroni je przed ob-
gryzaniem. Pień drzewa najlepiej
owinąć kilka razy siatką. Można
także ustawić duże pnie drzew lub
kamienie, aby kozy mogły po  nich
skakać. Ważną rzeczą jest paśnik,
do którego podaje się zielonkę oraz
koryto przeznaczone na  warzywa,
owoce i dodatki mineralne.
Dój kóz powinien odbywać się poza
kojcem, a  najlepiej przeprowadzać
go w osobnym pomieszczeniu.
Renesans hodowli
Na przełomie lat osiemdziesiątych
XX wieku nastąpił renesans hodow-
li kóz, która wcześniej przeżywała
i wzloty, i upadki. Stare rasy kóz, czyli
koza karpacka, sandomierska czy ka-
zimierzowska, wcześniej występują-
ce na terenie Polski, zanikły. W 2005
roku udało się dotrzeć do  kilku eg-
zemplarzy kozy karpackiej i  rozpo-
częto restytucję tej rasy. Dziś, w Za-
kładzie Doświadczalnym IZ Odrze-
chowa, jest utrzymywanych 16 kóz
i  5 kozłów. W  przyszłości ta licz-
ba ma wzrosnąć do  50 kóz ma-
tek. Kozy tej rasy odznaczają się
dużą odpornością na  niekorzystne
warunki środowiskowe, zdrowot-
nością, długowiecznością, i  do-
brą plennością. Masa ciała kóz to
40-45 kg, a kozłów 45-50 kg. Dzien-
na wydajność mleka po  wykoźleniu
dochodzi do około 3 litrów. Średnia
długość laktacji to 212 dni, wydaj-
ność na  laktację do  315 kg. Zawar-
tość tłuszczu w mleku może osiągać
8%. Nie dają one jednak mleka tak
długo, jak kozy białe uszlachetnione.
źródła: Wikipedia, www.izoo.krakow.pl,
www.kozolin.dbv.pl
Jan Burblis
DODR we Wrocławiu
Siano na poddaszu
Ogrodzenia kojców powinny być
ażurowe, aby zapewnić łatwy prze-
pływ powietrza, zrobione z  drew-
nianych łat. Wysokość przegród
dla poszczególnych grup powinna
wynosić około 1,1 m, natomiast dla
kozłów rozpłodników, ogrodzenie
kojca musi być o pół metra wyższe.
Zaleca się wykonanie poddasza
użytkowego, zapewniającego dobrą
izolację przez cały rok i możliwość
składowania siana lub słomy. Po-
wierzchnia magazynowa na  siano
dla 1 kozy wynosi około 7-8 m 3 ,
natomiast magazyn słomy niespra-
Zwierzę poszukujące
Kozy nie pasą się spokojnie na pa-
stwisku, lecz cały czas penetrują
teren szukając nowych roślin, nie-
rzadko chwastów i ziół. To, że kozy
żywią się chętnie nawet niepełno-
wartościowymi paszami nie ozna-
cza jednak, że są one podstawą ich
żywienia. W  żywieniu tych zwie-
rząt trzeba stosować pełnowarto-
ściowe pasze i  dodatki paszowe.
Żywienie zwierząt roślinożernych
powinno się opierać na maksymal-
nym wykorzystaniu pastwisk to
47
11/2011 twój doradca ROLNICZY RYNEK
1246165241.013.png 1246165241.001.png 1246165241.002.png 1246165241.003.png 1246165241.004.png 1246165241.005.png 1246165241.006.png 1246165241.007.png 1246165241.008.png 1246165241.009.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin