Zupa chłopska.rtf

(1711 KB) Pobierz

Zupa chłopska

 

Składniki

2 młode marchewki

1 mały seler

1 pietruszka

3 ziemniaki

biała część pora

500 g wędzonego boczku

100 g kaszy pęczak

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki mielonego kminku

mielona kozieradka

koperek

sól, pieprz

3-4 os.             

Przygotowanie

Marchew obieramy, kroimy w talarki.

Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Pora kroimy w piórka.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kminek, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min smażymy, cały czas mieszając. Zalewamy gorącą wodą (1,2 l), wrzucamy kaszę i gotujemy do jej miękkości.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin