Żywienie dzieci i młodzieży na koloniach i obozach - 1971.pdf
(
58450 KB
)
Pobierz
PRACA ZBIOROWA
ŻYWIENIE DZIECI
I MŁODZIEŻY
NA KOLONIACH
I OBOZACH
<A)
utoiłi
LUDMIŁA NOWICKA, ANNA NERS, ANNA SZCZEPAŃSKA,
WERA KULESZA, JADWIGA SICZKÓWNA
ŻYWIENIE DZIECI
I MŁODZIEŻY
NA KOLONIACH
I OBOZACH
U)
WYDAWNICTWO
»W A T R A«
WARSZAWA 1971
O p i n i o d a w c a
inż. A g n ie szka L e m b k e -Z io m b sk a
R e d a k t o r
inż. A lina Stradecka
641/642.028
W książce om ów iono pod staw y racjonalnego żyw ienia dzieci
i m łodzieży oraz organizację plan o w an ia i sporządzania po
siłków w w aru n k ac h kolonii i obozów. Zam ieszczono ró w
nież p rzyk łado w e jadłospisy n a ró^fc£ p ory ro k u o raz p rze
pisy n a p o p u la rn e p otraw y.
D la w szystkich osób z a in te re s o w a n y ^ o-rgan jU B a kolonii
i obozów.
W SZELKIE PRAW A ZASTRZEŻONE
P R IN T E D
IN
PO LA N D
Redaktor
Korektor
techniczny
Zespół
K alina G rzechocińska
W YD A W N IC TW O
»W A T R A«
W arsz aw a 1971. W y d a n ie I. N a k ła d 10 000+200 egz. A rk . w y d . 16,0.
A rk . d r u k . 16,63. F o rm a t B5. S y m b o l 10026/RK. P a p ie r d ru k . sa t.
kl. IV , 70 g,
z
F a b r y k i P a p ie r u w K lu czac h . R ę k o p is o d d a n o do
sk ła d a n ia w p a ź d z ie rn ik u 1970 r. P o d p isa n o d o d r u k u w m a ju 1971 r.
D ru k u k o ń c z o n o w c z e rw c u 1971 r. Z am . n r 2447/A/70. U-92
C e n a zł 26__
Ł ó d zk a D r u k a rn ia D ziełow a, Ł ódź, u l. R e w o lu c ji 1905 r. n r 45
PRZEDMOWA
Z każdym rokiem wzrasta w naszym kraju ilość dzieci i młodzieży
korzystających z wypoczynku na koloniach i obozach, przewyższając
w ostatnich latach liczbę półtora miliona.
Prawidłowo zorganizowane wakacje powinny dać ich uczestnikom wy
poczynek i rozrywkę, a przede wszystkim warunki dla zachowania
zdrowia i sił do dalszej nauki oraz właściwego wzrostu i rozwoju orga
nizmu.
Nie ma chyba potrzeby dowodzić, jak ważnym czynnikiem dobrze zor
ganizowanego wypoczynku jest żywienie. Musi ono w pełni odpowiadać
aktualnym potrzebom młodego organizmu w warunkach intensywnego
ruchu na świeżym powietrzu, kąpieli rzecznych i morskich itd., a pożą
dane jest także, aby wyrównało ono w razie potrzeby błędy w dotych
czasowym żywieniu i wynikające stąd ewentualne niedobory składni
ków pokarmowych. Biorąc pod uwagę' liczbę dzieci i młodzieży korzy
stających z kolonii i obozów, łatwo ocenić znaczenie tej akcji dla zdrowia
całego młodego pokolenia.
Trzeba zdać sobie sprawę, że zorganizowanie żywienia w warunkach
kolonii lub obozu nie jest sprawą łatwą, przede wszystkim ze względu
na sezonowość tych akcji 1 wynikający z niej brak stałych kadr i stałego
zaopatrzenia. Zgromadzenie się dużych grup ludności w bardziej atrak-
cyjnych rejonach kraju bardzo utrudnia zarówno zaangażowanie kwali
fikowanych pracowników, jak i zakup produktów żywnościowych.
Przed organizatorami kolonii stoją dwa podstawowe zadania: prawi
dłowe i możliwie atrakcyjne wyżywienie dzieci i młodzieży oraz ścisłe
zachowanie warunków higienicznych podczas transportu i przechowy
wania produktów, a także w przyrządzaniu potraw i ich wydawaniu do
spożycia.
Od dawna dawał się odczuć brak wytycznych dotyczących organizacji
żywienia na koloniach i obozach. Instytucje prowadzące kolonie zwracały
się często o wskazówki w tej sprawie do Instytutu Żywności i Żywienia.
Celowe więc wydaje się opracowanie i opublikowanie takich wskazówek
dla użytku organizatorów.
We wstępie książki podano podstawowe wiadomości z zasad żywienia,
wartości odżywczej produktów spożywczych oraz normatywy żywienia.
Dają one podstawy do układania jadłospisów i ich realizacji.
W publikacji uwzględniono zagadnienia rozplanowania i wyposażenia
zaplecza żywieniowego w różnych, nawet prymitywnych warunkach po
łowy ch.
Podano także gotowe wzory jadłospisów na różne sezony, co ułatwia
realizację prawidłowego żywienia.
Autorki dobierając potrawy do kuchni obozowych i kolonijnych
uwzględniają polskie zwyczaje żywieniowe, ale dążą również do wpro
wadzenia nowoczesnych racjonalnych zestawień i sposobów przyrządza
nia, jak uwzględnianie napojów mlecznych, surówek itd.
Doc. d r
M A R IA S Z C Z Y G Ł Ó W A
K iero w n ik Z ak ład u
w In sty tu c ie Żyw ności i Ż yw ienia
Plik z chomika:
maryla_walczynska
Inne pliki z tego folderu:
50 przepisów_Przystawki_Góra_1991.pdf
(9964 KB)
Domowy_wyrob_win…_Cieslak_1965.pdf
(38277 KB)
Domowe przetwory z owoców i warzyw_J_i_L_Jurczenko_1990.pdf
(42105 KB)
Destylacja i rektyfikacja_1980.pdf
(7005 KB)
Domowy wyrób win i miodów - Perkowicz - 1958.pdf
(31162 KB)
Inne foldery tego chomika:
Klub.siedmiu.przygód
Kryminały
Książki science fiction w PRLu
Majsterkowanie
Nauka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin