Żywienie dzieci i młodzieży na koloniach i obozach - 1971.pdf

(58450 KB) Pobierz
PRACA ZBIOROWA
ŻYWIENIE DZIECI
I MŁODZIEŻY
NA KOLONIACH
I OBOZACH
<A)
utoiłi
LUDMIŁA NOWICKA, ANNA NERS, ANNA SZCZEPAŃSKA,
WERA KULESZA, JADWIGA SICZKÓWNA
ŻYWIENIE DZIECI
I MŁODZIEŻY
NA KOLONIACH
I OBOZACH
U)
WYDAWNICTWO
»W A T R A«
WARSZAWA 1971
O p i n i o d a w c a
inż. A g n ie szka L e m b k e -Z io m b sk a
R e d a k t o r
inż. A lina Stradecka
641/642.028
W książce om ów iono pod staw y racjonalnego żyw ienia dzieci
i m łodzieży oraz organizację plan o w an ia i sporządzania po­
siłków w w aru n k ac h kolonii i obozów. Zam ieszczono ró w ­
nież p rzyk łado w e jadłospisy n a ró^fc£ p ory ro k u o raz p rze­
pisy n a p o p u la rn e p otraw y.
D la w szystkich osób z a in te re s o w a n y ^ o-rgan jU B a kolonii
i obozów.
W SZELKIE PRAW A ZASTRZEŻONE
P R IN T E D
IN
PO LA N D
Redaktor
Korektor
techniczny
Zespół
K alina G rzechocińska
W YD A W N IC TW O
»W A T R A«
W arsz aw a 1971. W y d a n ie I. N a k ła d 10 000+200 egz. A rk . w y d . 16,0.
A rk . d r u k . 16,63. F o rm a t B5. S y m b o l 10026/RK. P a p ie r d ru k . sa t.
kl. IV , 70 g,
z
F a b r y k i P a p ie r u w K lu czac h . R ę k o p is o d d a n o do
sk ła d a n ia w p a ź d z ie rn ik u 1970 r. P o d p isa n o d o d r u k u w m a ju 1971 r.
D ru k u k o ń c z o n o w c z e rw c u 1971 r. Z am . n r 2447/A/70. U-92
C e n a zł 26__
Ł ó d zk a D r u k a rn ia D ziełow a, Ł ódź, u l. R e w o lu c ji 1905 r. n r 45
PRZEDMOWA
Z każdym rokiem wzrasta w naszym kraju ilość dzieci i młodzieży
korzystających z wypoczynku na koloniach i obozach, przewyższając
w ostatnich latach liczbę półtora miliona.
Prawidłowo zorganizowane wakacje powinny dać ich uczestnikom wy­
poczynek i rozrywkę, a przede wszystkim warunki dla zachowania
zdrowia i sił do dalszej nauki oraz właściwego wzrostu i rozwoju orga­
nizmu.
Nie ma chyba potrzeby dowodzić, jak ważnym czynnikiem dobrze zor­
ganizowanego wypoczynku jest żywienie. Musi ono w pełni odpowiadać
aktualnym potrzebom młodego organizmu w warunkach intensywnego
ruchu na świeżym powietrzu, kąpieli rzecznych i morskich itd., a pożą­
dane jest także, aby wyrównało ono w razie potrzeby błędy w dotych­
czasowym żywieniu i wynikające stąd ewentualne niedobory składni­
ków pokarmowych. Biorąc pod uwagę' liczbę dzieci i młodzieży korzy­
stających z kolonii i obozów, łatwo ocenić znaczenie tej akcji dla zdrowia
całego młodego pokolenia.
Trzeba zdać sobie sprawę, że zorganizowanie żywienia w warunkach
kolonii lub obozu nie jest sprawą łatwą, przede wszystkim ze względu
na sezonowość tych akcji 1 wynikający z niej brak stałych kadr i stałego
zaopatrzenia. Zgromadzenie się dużych grup ludności w bardziej atrak-
cyjnych rejonach kraju bardzo utrudnia zarówno zaangażowanie kwali­
fikowanych pracowników, jak i zakup produktów żywnościowych.
Przed organizatorami kolonii stoją dwa podstawowe zadania: prawi­
dłowe i możliwie atrakcyjne wyżywienie dzieci i młodzieży oraz ścisłe
zachowanie warunków higienicznych podczas transportu i przechowy­
wania produktów, a także w przyrządzaniu potraw i ich wydawaniu do
spożycia.
Od dawna dawał się odczuć brak wytycznych dotyczących organizacji
żywienia na koloniach i obozach. Instytucje prowadzące kolonie zwracały
się często o wskazówki w tej sprawie do Instytutu Żywności i Żywienia.
Celowe więc wydaje się opracowanie i opublikowanie takich wskazówek
dla użytku organizatorów.
We wstępie książki podano podstawowe wiadomości z zasad żywienia,
wartości odżywczej produktów spożywczych oraz normatywy żywienia.
Dają one podstawy do układania jadłospisów i ich realizacji.
W publikacji uwzględniono zagadnienia rozplanowania i wyposażenia
zaplecza żywieniowego w różnych, nawet prymitywnych warunkach po­
łowy ch.
Podano także gotowe wzory jadłospisów na różne sezony, co ułatwia
realizację prawidłowego żywienia.
Autorki dobierając potrawy do kuchni obozowych i kolonijnych
uwzględniają polskie zwyczaje żywieniowe, ale dążą również do wpro­
wadzenia nowoczesnych racjonalnych zestawień i sposobów przyrządza­
nia, jak uwzględnianie napojów mlecznych, surówek itd.
Doc. d r
M A R IA S Z C Z Y G Ł Ó W A
K iero w n ik Z ak ład u
w In sty tu c ie Żyw ności i Ż yw ienia
Zgłoś jeśli naruszono regulamin