Sadowska H. - Najsmaczniejsze Zupy.pdf
(
10666 KB
)
Pobierz
WIADOMOŚCI OGÓLNE
ZUPY W NASZYCH JADŁOSPISACH
Zupy, jedne z najpopularniejszych dań, odgrywają dużą
rolę w naszym codziennym żywieniu. Stanowią nieodłączną
część każdego obiadu i to zarówno najskromniejszego, jak
również bardzo wykwintnego. Zupy mleczne jako potrawy
o dużej wartości odżywczej podawane być mogą (szczególnie
dzieciom) na pierwszy posiłek — śniadanie.
Zwyczaj podawania zupy do obiadu, jako dania pierw
szego, nie jest rzeczą przypadku; ma swoje głębokie uza
sadnienie w działaniu tej potrawy na ustrój człowieka.
Wywary z mięsa, ryb i jarzyn, na których przyrządzana
jest znaczna część zup, pobudzają w przewodzie pokarmo
wym człowieka wydzielanie soków trawiennych, a tym
samym wzmagają apetyt oraz zwiększają przyswajalność
składników odżywczych pokarmów.
Zupy posiadają ponadto wysoką wartość odżywczą, choć
w większości nie odznaczają się dużą kalorycznością; zaspo
kajają głód tylko na krótko. Z zupą wprowadzamy do orga
nizmu różne składniki odżywcze: białka, węglowodany,
tłuszcze, sole mineralne, witaminy.
Białko zwierzęce zawierają zupy mięsne i mleczne, białko
roślinne znajduje się w dużych ilościach w zupach fasolo
wych i grochowych. W węglowodany bogate są zupy z ka
szą i dodatkami mącznymi (makarony, kluski itp.). Zupy
z jarzyn i owoców dostarczają organizmowi dużą ilość soli
mineralnych, np. zupa z zielonego groszku czy fasoli szpa
ragowej bogata jest w żelazo i fosfor, zupy ziemniaczane
posiadają dużą ilość potasu. Poza tym zupy owocowe i ja
rzynowe są źródłem witamin, w które można je jeszcze
wzbogacić, dodając do gotowej zupy surowe soki z mar
chwi, pomidorów, buraków, kapusty czy owoców, w zależ
ności *od rodzaju przyrządzanej zupy. Zielone jarzyny do
dawane do zup w stanie surowym (koperek, zielona pie
truszka, szczypiorek) również są bogate w witaminy.
Śmietana, masło, żółtka jaj, którymi przyprawiamy wiele
różnych zup, podnoszą ich wartość kaloryczną oraz sma
kową.
Plik z chomika:
maryla_walczynska
Inne pliki z tego folderu:
50 przepisów_Przystawki_Góra_1991.pdf
(9964 KB)
Domowy_wyrob_win…_Cieslak_1965.pdf
(38277 KB)
Domowe przetwory z owoców i warzyw_J_i_L_Jurczenko_1990.pdf
(42105 KB)
Destylacja i rektyfikacja_1980.pdf
(7005 KB)
Domowy wyrób win i miodów - Perkowicz - 1958.pdf
(31162 KB)
Inne foldery tego chomika:
Klub.siedmiu.przygód
Kryminały
Książki science fiction w PRLu
Majsterkowanie
Nauka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin