Materiał: 2 jajka: jedno surowe a drugie ugotowane na twardo.
Instrukcja: zakręć jajkami na blacie stołu.
Obserwacje: Jajko ugotowane szybciej i dłużej się obraca niż surowe.
Wnioski: Jajo ugotowane jest jajem sztywnym, kręcenie skorupki przenosi się bezpośrednio na wnętrze jajka. Ugotowane jajo kręci się jako całość w przeciwieństwie do surowego, gdzie „luźne” wnętrze jaja hamuje rotacje jajka.
Uwaga: postaraj się jednocześnie wprowadzić w rotacje oba jajka używając takiej samej siły.
Pływające jajko w solance- zajęcia na pracowni komputerowej z wykorzystaniem Internetu, oglądanie zdjęć, czytanie instrukcji; przeprowadzenie doświadczenia w klasie. Doświadczenie wyszukane na stronie internetowej:
http://szkolamysleniamini2.nq.pl/index.php?sec=wizytowka&id=88
Odczynniki i sprzęt: surowe jajka, sól, woda, słoiki
Wykonanie: Słoiki wypełniamy wodą do połowy. W jednym rozpuszczamy kilka łyżek soli. Wkładamy jajka do słoików.
Obserwacje: Jajko w solance pływa, w wodzie opada na dno.
Wyjaśnienie: Jajko jest cięższe od wody, ale lżejsze od solanki i dlatego w solance pływa.
Takie zjawisko występuje w Morzu Martwym, trudno się w nim utopić.
C. Odrzutowy balonik- w parach – 10 par- kwiecień; doświadczenie zaczerpnięte z Wielkiej Księgi Eksperymentów red. G.Wójcik, Wyd. E. Jarmołkiewicz, 2001
Materiały: żyłka, taśma klejąca, baloniki, słomka od napoju
Instrukcja: Przeciągnij żyłkę przez słomkę. Dobrze napiętą żyłkę umocuj w 2 odległych punktach klasy. Taśmą klejącą umocuj balonik od spodu do słomki. Słomkę z umocowanym do niej balonikiem przesuń blisko jednego końca żyłki tak. Żeby otwór balonika znalazł się od tej strony. Nadmuchaj balonik i ściskaj palcami otwór, żeby nie uszło z niego powietrze. Puść balonik.
Obserwacje: Balonik szybko porusza się wzdłuż żyłki.
Wyjaśnienie: Kiedy balonik jest zamknięty, powietrze znajdujące się wewnątrz naciska równomiernie na całą jego powierzchnię. Kiedy powietrze znajduje ujście przez otwór, siła reakcji odpycha balonik w stronę przeciwną.
stonka47