Odwary i napary.pdf

(431 KB) Pobierz
Odwary i Napary
1
Odwary (Decocta) i Napary (Infusa) wykonanie wg FPVI
Płynne, świeżo sporządzone wyciągi z surowców roślinnych mała
trwałość otrzymane przez krótkotrwałe wytrawianie
2
INFUZORKA
3
Wykonanie odwaru:
1. Przygotować potrzebny sprzęt: moździerz, sito, infuzorkę, sprzęt do
sączenia, butelkę 2. Rozdrobnić odpowiednio surowiec i przesiać
przez odpowiednie sito: 3,15mm liście, kwiaty, zioła, korzeń
prawoślazu 1,6 mm korzenie, kłącza,
kory 0,5 mm owoce, nasiona,
surowce kardenolidowe
4
3.
Surowiec przenieść do infuzorki, zalać
przepisaną ilością wody o temp. pokojowej, wymieszać
Wytrawiać na łaźni wodnej: 45 min bez kontroli temperatury lub 30
min w temp 90
̊
C
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin