Bornus L. - ABC mistrza ogrodnika pszczelarstwo.pdf

(31851 KB) Pobierz
SPIS TREŚCI
OD WYDAWCY
y
i
J
,
s
j
.
,
.
,
.
8
9
BIOLOGIA P S Z C Z Ó Ł ................................................... ......
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Jaka jest budowa komórki, podstawowego składnika ciała pszczoły?
9
Co
to są tkanki i jaka jest ich rola w organizmie pszczoły?
. .
9
Z
jakich części składa się ciało p s z c z o ł y ?
.............................................10
Jakie wyróżniamy układy fizjologiczne w organizmie pszczoły? .
11
Jak wygląda układ rozrodczy u p s z c z ó ł ?
.............................................14
-
Jak przebiega rozwój zarodkowy i osobniczy u pszczoły miodnej?
15
W
jakich warunkach następuje zapłodnienie matki i jak przebiega
c z e r w i e n i e ?
....................................................................................................... 16
S,
Jakiemiejsce w systematyce owadów zajmuje pszczoła miodna?
.
17
9. Jakie rasy i linie -pszczoły miodnej występują w Polsce?
. . .
17
SKŁAD RODZINY PSZC ZE LE J............................................................................... 18
1.
2.
,
3.
Jaki jest skład osobniczy rodzinyp s z c z e l e j ?
.........................................
18
Co
to jest mowa pszczół i jakie spełnia ona zadania w rodzinie
pszczelej?
... .........................................................................................................19
Jakie są składniki gniazda pszczelego
i
jakim zmianom ulegają
w ciągu r o k u ?
..............................................................................................A »
4. Jak można scharakteryzować sezonowy cykl rozwojowy siły rodziny
pszczelej, a jaki jest pożądanyprzez p s z c z e l a r z a ?
......................................20
5.
Jakie składniki pokarmowe decydują o rozwoju rodzin pszczelich
i jakie są ich ź r ó d ł a ?
.......................................................................................... 20
6. W
jakim celu pszczoły są karmione syropem cukrowym lub biał­
kiem?
....................................................................................................................21
.
22
BAZA POKARMOWA P S Z C Z Ó Ł ................................................... ,
1.
2.
3.
4.
Gdzie na roślinach znajdują się nektarniki?
.............................................. 22
Jakie
warunki dobrego nektarowania r o ś l i n ?
..........................
22
Co
oznaczamy pojęciem pożytku, a co pojęciem wziątku?
. . .
23
Jakimi wskaźnikami określamy wartość pszczelarską roślin?
. .
23
3
5.
Jakie są główne rośliny pożytkówe (nektaro- i pyłkódajne) występu­
jące w naszym k r a j u ?
............................................................................ 24
6
.
Które gatunki roślin uprawiane są głównie dla potrzeb pszczół?
.
25
7.
Jak rozkłada się w czasie kwitnienie głównych gatunków
roi lin.
p o ż y tk o w y c h ?
................................................................................................25
8. Jak oblicza
się ¿osoby
pokarmowe pszczół w okolicy pasieki?
. .
26
9.
Jaką rolę spełniają pszczoły w zapylaniu roślin entomofilnych?
.
25
10. Jak są u nas organizowane usługi zapylania upraw rolniczych?
.
26
11. Co
należy rozumieć przez hasło „pszczoła tworzy i chroni środowi­
sko przyrodnicze” ?
.......................................................................................... 27
CLE, SPRZĘT PASIECZNY, B U D O W L E ........................................................... 28
1.
Jak historycznie rozwijała się konstrukcja u l a ?
....................................... 28
2
.
Jakie cechy ula ułatwiają rozwój rojów,
a
jakie czynią łatwiejszą
pracę pszczelarza?..........................>
..........................................................28
3. Jakie typy uli są w Polsce powszechnie s to s o w a n e ?
..........................28
4. Czy dla gospodarki pawilonowej albo wędrownej są konstruowane
specjalne u l e ?
....................................................................................................... 29
5.
Jak się ocenia materiały do budowy i konserwacji uli?
. . .
30
6
.
Jakie budowle pasieczne znajdują uznanie u pszczelarzy?
. . .
30
7.
Jakie urządzenia stosuje się w czasie miodobrania
(ich
konstrukcja!?
31
8. Jaki
proces
wydobywania wosku z
piast rów
jest najefektywniejszy?
31
9.
Jak można podzielić podkarmiaczki ze względu na ich konstrukcję?
31
10.
Które prace pasieczne dadzą
się
z m e c h a n i z o w a ć ?
......................... 33
11. Jakie są wymiary uli zn orm a lizow a n ych ?......................................
31
(7ŹT
Jaki sprzęt może wykonać pszczelarz sa m o d z ieln ie?.................................
35
CHOROBY I SZKODNIKI ORAZ ZATRUCIA PSZCZÓŁ
.
.
.
.
36
1.
Jakie znamy choroby zaraźliwe czerwiu pszczelego i jak je leczyć7
36
2.
Jakie są choroby grzybicze czerwiu i jak należy postępować w ra­
zie ich W y s tą p ien ia ?...................................................................................
37
3. Jakie znamy choroby niezaraźliwe pszczół dorosłych i jak postępo­
wać w razie ich w y s t ą p i e n i a ?
....................................................................... 38
4. Jakie są zaraźliwe choroby pszczół dorosłych
(źródła,
zapobieganie?)
39
5. Co
wiemy o w a r o z i e ?
.................................................................................... 40
6.
Jakie znamy pasożyty i szkodniki pszczół i jak je zwalczamy?
.
42
7.
Jakie są podstawowe wymagania higieny w pasiekach?
. . . .
42
8
.
Jaki jest tok postępowania przy zwalczaniu chorób pszczół z urzędu?
42
9.
Na czym polega szkodliwość pestycydów dla pszczół?
. . . .
43
10. Co to są klasy toksyczności p e s t y c y d ó w ?
.................................................... 43
11.
Jak można realizować ochronę pszczół przed zatruciami?
. . .
45
12. Jakie praktykuje się zasady
w
stosowaniu środków ochrony roślin
z punktu widzenia ochrony p s z c z ó ł ?
...........................................................45
13. Jakie dowody powinien
zgromadzić właściciel zatrutych pszczół?
.
48
4
TECHNOLOGIA P A S I E C Z N A ................................ ......
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
48
Jakie są racjonalne zasady organizowania p a s i e k i ?
................................. 48
Czy typ ula ma związek z intensywnością gospodarki pasiecznej?
48
Czy pasiecznictwo może wyodrębnić swój rok gospodarczy?
. .
49
Jakie zabiegi należy wykonywać w okresie rozwoju siły rodziny
p s z c z e l e j ?
............................................................................................................. 49
Jakie prace wiosenne powinien wykonać pszczelarz po pierwszym
oblocie p s z c z ó ł ?
...................................................................................
49
Czy należy wyrównywać silę rodzin w p a s i e c e ?
....................................... 51
Jak postępować w razie pojawienia się w pasiece nastroju rojowego?
52
Jak zwalczać rabunek w p a s i e c e ?
.................................................................52
Jak wygląda układ wewnętrzny rodziny w stadium roboczym?
.
53
Jakie najczęściej stosuje się metody przygotowania rodzin do głów­
nego p o ż y tk u ?
.......................................................................................................53
Jakie terminy sprzyjają intensywnej produkcji wosku?
. . . .
54
W
jakich okresach należy stosować kratę odgrodową?
. . . .
54
Jakie czynności obowiązują przy m io d o b r a n iu ?
....................................... 54
Na czym polega przygotowanie rodzin pszczelich do ztmowli?
. .
55
Jak racjonalnie rozmnażać p s z c z o ł y ?
...........................................................56
Jak wykorzystywać roje n a t u r a l n e ?
...........................................................57
O
czym należy pamiętać we wrześniu w okolicy z pożytkiem spa­
dziowym lub w r z o s o w y m ?
..............................................................................57
Czym różni się gospodarka wędrowna od stacjonarnej?
. . . .
57
Na czym polega doglądanie pasieki z i m ą ?
.................................................... 58
Czy notatki o przebiegu sezonu są w pasiece elementem postępu?
58
Jaka zarysowuje się specjalizacja w polskich pasiekach?
. . .
58
Co daje pasiecznikowi prowadzenie wagowej kontroli pożytków?
.
59
Jak się określa szacunkowo zapasy pokarmu
10
plastrach?
. . .
60
Jak szacunkowo określa się siłę rodzin p s z c z e l i c h ?
..........................60
Jaki jest zakres prac przygotowawczych do s e z o n u ?
......................... 60
.
.
. ' ........................................................................................... 62
HODOWLA
1.
Jak poprawić jakość pogłowia pszczół z punktu widzenia produkcji
m i o d u ?
................................................................................................... 62
2.
Jakie są zasady działania
pasiek
zarodowych i reprodukcyjnych?
.
62
3.
Jak jest zorganizowana kontrola użytkowości pszczół?
. . . .
63
4. Jakie są wymagania organizacyjne trutowisk i na ile zastępuje je
i n s e m in a c j a ?
....................................................................................... 63
5.
Jaka jest rola. rezerwatów i rejonów czystej hodowli w pszczelar­
stwie?
............................................................................
64
6.
Na czym polega technika wychowu matek pszczelich?
. . . .
64
7.
Jak przebiega unasienianie matek?
........................................................... 65
8.
Jaki sprzęt jestnieodzowny przy wychowie
i
unasienianiu matek?
66
9.
Jakie
są wskazania przy
poddawaniu matek pszczelich da rodzin
pszczelich7
.........................................................................................
66
5
10.
lt.
12.
13.
14
.
15
.
16.
Jak ustrzec się strat w przesyłce pocztowej m a t e k ?
........................ 67
Co to jest zjawisko dominacji w g e n e t y c e ?
...................................... 67
Jak kształtuje się dziedziczenie cech r a s o w y c h ?
................................ 68
Jakie są podstawowe zadania selekcji pszczół?
. . . . . .
68
Co to jest dobór grupowy, a co in d y w id u a ln y ?
................................ 69
Jaki jest cel krzyżowania m ię d z y r a s o w e g o ?
................................
70
Co ma zapewnić hodowcy dokumentacja hodowlana?
. . . .
70
PRODUKT* P S Z C Z Ó Ł ................................................................................... 71
1.
2.
3.
4
.
5.
6.
7.
8.
9
.
10.
11.
Jaki jest skład chemiczny m i o d u ?
................................................................. 71
Jak należy obchodzić się z m i o d e m ?
.......................................................... 73
Jak wykrywa
się
zafałszowania m i o d u ?
.................................................... 76
Na czym polega krystalizacja m i o d u ?
.......................................................... 76
Jakie są właściwości odżywcze i lecznicze m i o d u ?
................................. 77
Jak wygląda gospodarka w o s k i e m ?
.............................................
78
Jak przeprowadzić uszlachetnianie wosku?
. . . . . . .
79
Co wiemy o p r o p o li s i e ?
............................................................................
80
Co wiemy o mleczku p s z c z e l i m ?
...................................................
81
Jaki jest
skład
chemiczny p y ł k u ?
.................................................................83
Jaka jest użyteczność jadu pszczelego?
.
................................
34
EKONOMIKA P A S IE C Z N A .................................................................................... 86
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Jaka jest struktura pasiek w P o l s c e ?
...........................................................86
Jak
kształtują
się nakłady pracy
w pasiekach
dużych i małych?
.
86
Jak kształtują się koszty produkcji w pasiekach różnej wielkości?
87
Czy zbiory miodu zależą od wielkości p a s i e k i ?
....................................... 87
Co daje
praktyka wędrówek na p o ż y t k i ?
......................................
88
Czy amortyzacja ma zastosowanie w p a s i e c e ?
....................................... 88
Czy można mówić o rentowności gospodarki pasiecznej?
. . .
89
BI
BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA P R A C * ...............................
1.
2.
3.
4
.
5.
6.
7.
W jaki sposób prawo chroni p r a c o w n i k a ? ..............................................91
Kiedy następuje rozwiązanie umowy
o p r a c ę ? ........................................91
Do jakich potrąceń z uposażenia jest upoważniony pracodawca?
.
91
Jakie
wymiary płatnego urlopu wypoczynkowego?
. . . .
92
Jakie
ograniczenia w zatrudnianiu młodocianych?
. . . .
92
Jaki organ rozstrzyga spór między pracownikiem
a
zakładem pracy?
92
Kiedy występuje odpowiedzialność cywilna za pożądlenia przez
p s z c z o ł y ?
............................................................................................................. 93
8. W jakim zakresie obowiązują w pasiece
przepisy przeciwpożarowe?
93
9
.
Jakie powstają niebezpieczeństwa w transportach pszczół?
. . .
94
10.
Jakie
wskazania higieny osobistej dla pasieczników?
. . . .
95
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin