niepewnoŤç_przykéady.pdf

(702 KB) Pobierz
Obliczanie niepewności
pomiarowej w AAS na podstawie
wybranych przykładów
- przykłady obliczeń niepewności
wielkości wejściowych
Niepewność związana z objętością
kolby miarowej o pojemności 100 ml
Na niepewność kolby miarowej o pojemności
100 ml wpływają trzy składowe:
kalibaracja
powtarzalność
temperatura
Niepewność związana z objętością
kolby miarowej o pojemności 100 ml
Kalibaracja
Pomiar objętości za pomocą kolby miarowej klasy A o pojemności:
100 ml
charakteryzuje się błędem:
0,1 ml.
Wartość bezwzględnej niepewności standardowej wynosi w tym
przypadku:
u
v
100 ,1 99,9
2 6
0,2
2 6
0,1
6
0,04
ml
Wybrano rozkład trójkątny, gdyż w rzeczywistym procesie
produkcyjnym wartość nominalna jest bardziej prawdopodobna
niż wartości ekstremalne, dlatego rozkład trójkątny znacznie
lepiej oddaje rzeczywistą sytuacje niż rozkład prostokątny
Niepewność związana z objętością
kolby miarowej o pojemności 100 ml
powtarzalność
Niepewność wynikającą ze zmienności napełniania można oszacować
po przez badanie powtarzalności z użyciem typowej kolby.
W serii dziesięciu napełnień i ważeń typowej kolby
o pojemności 100 ml.
Obliczenie odchylenia standardowego serii dziesięciu napełnień
i ważeń kolby jest równoważne
z określeniem niepewności standardowej.
Wyznaczone w serii dziesięciu powtórzeń
odchylenie standardowe
napełniania kolby miarowej o pojemności 100 ml
jest równe
0,2 ml
Niepewność związana z objętością
kolby miarowej o pojemności 100 ml
temperatura
Aby uwzględnić niepewność związaną z faktem, iż kolba była kalibrowana w
temperaturze (T=20
0
C) innej niż temperatura jaka panuje w laboratorium
tzw. poprawkę temperaturową. W tym celu należy obliczyć związana z tym
wartość niepewności zakładając maksymalna różnicę temperatur, np..
Temperatura w laboratorium mieści się w granicach: 20 ± 4
o
C.
Wartość standardowej niepewności należy obliczyć zgodnie z zależnością:
3
gdzie:
V – maksymalna objętość roztworu w kolbie (100ml),
ΔT – maksymalna różnica temperatur,
- współczynnik rozszerzalności cieplnej wody (ml/
o
C) równy 2,1 · 10
-4
ml/
o
C.
H
2
O
uT
V
T
H
2
O
Zgłoś jeśli naruszono regulamin