311211Uzdat. [tryb zgodności].pdf

(56 KB) Pobierz
Procesy uzdatniania wody
Franciszek Pistelok
Podział wód pod względem
uzdatniania
Wody podziemne oligoceńskie
Wody podziemne czwartorzędowe
Wody infiltracyjne
Wody powierzchniowe
KaŜdy z tych rodzajów wód charakteryzuje
się innymi zagroŜeniami
Krótka charakterystyka wód
• Wody podziemne – praktycznie brak oddziaływania człowieka na ich
jakość, bardzo zmienna jakość, wody pozbawione zawiesin,
zanieczyszczeń organicznych i mikrobiologicznych, często wysoko
zmineralizowane, o niskim pH, wysokiej zawartości dwutlenku
węgla, znacznej twardości, wysoka zawartość rozpuszczonego
Ŝelaza,
manganu, a niekiedy podwyŜszona zawartość azotu
amonowego.
• Wody podziemne czwartorzędowe – to najczęściej wody w
studniach gospodarskich, na które działanie człowieka wywiera
znaczny wpływ, mniej zmineralizowane, pozbawione zawiesin,
charakteryzujące się raczej niskim zawartościami dwutlenku węgla,
obojętne pH, często znacznie zanieczyszczone pod względem
mikrobiologicznym, o podwyŜszonej zawartości związków
organicznych oraz mineralnych związków azotu, których wartości
mogą przekraczać stęŜenia mogące szkodliwie wpływać na zdrowie
ludzi – azot amonowy, azot azotynowy, azot azotanowy, w
przypadku terenów przemysłowych często zawierają związki
specyficzne – m.in. fenole, trojchloroetan, itp..
Krótka charakterystyka wód II
• Wody infiltracyjne – wody z ujęć
znajdujących się w pobliŜu cieków wód
powierzchniowych, woda z tych cieków
filtruje przez warstwy łatwoprzepuszczalne
wodę, z reguły pozbawiona zawiesin,
pozostałe rodzaje zanieczyszczeń
zbliŜone do występujących w wodach
powierzchniowych,
• Wody powierzchniowe
Rozporządzenie Ministra
Środowiska
z dnia 27
listopada 2002 w sprawie wymagań, jakim powinny
odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane
do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do
spoŜycia
Wody powierzchniowe – Rozporządzenie Ministra
Środowiska
z 27
1) kategoria A1 - woda wymagająca prostego uzdatniania fizycznego,
w szczególności filtracji oraz dezynfekcji;
2) kategoria A2 - woda wymagająca typowego uzdatniania fizycznego
i chemicznego, w szczególności utleniania wstępnego, koagulacji,
flokulacji, dekantacji, filtracji, dezynfekcji (chlorowania końcowego);
3) kategoria A3 - woda wymagająca wysokosprawnego uzdatniania
fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania, koagulacji,
flokulacji, dekantacji, filtracji, adsorpcji na węglu aktywnym,
dezynfekcji (ozonowania, chlorowania końcowego).
Zgłoś jeśli naruszono regulamin