13_01_poltowicz.pdf

(290 KB) Pobierz
OID (256) 1/2013
JAK ZAPEWNIĆ DOBRY START PISKLĘTOM?
Początek odchowu to kluczowy okres w ży-
ciu kurcząt mający istotne znaczenie dla prze-
biegu całego cyklu produkcyjnego. Podczas
tych kilku pierwszych dni po wylęgu dochodzi
u nich do bardzo intensywnego wzrostu, które-
go tempo znacznie przekracza wzrost w póź-
niejszym okresie życia. Współczesne brojle-
ry mogą więc w ciągu zaledwie kilku pierw-
szych dni życia zwielokrotnić swą masę cia-
ła z dnia wylęgu. Dlatego właśnie, w ich przy-
padku, dobry start i utrzymanie wzrostu zgod-
nie z założeniami genetycznymi są tak istotne.
Równocześnie bowiem, krótki bo zaledwie 5 -
6 tygodniowy okres ich użytkowania sprawia,
że nawet niewielkie zaniedbania w tym okre-
sie mogą mieć fatalne skutki dla przyszłej pro-
dukcyjności ptaków.
Jednym z najistotniejszych czynników dobre-
go startu jest wysoka jakość jednodniowych
piskląt. Zdrowe, silne i w pełni rozwinięte pi-
sklęta charakteryzują się wyższą przeżywalno-
ścią, chętniej pobierają paszę i lepiej przyra-
stają. Większość hodowców bez trudu potra-
fi rozpoznać pisklęta dobrej jakości. Jednakże
ich ocena prowadzona może być wieloma meto-
dami, zaś pełna charakterystyka może obejmo-
wać wiele różnych cech klasyfikowanych jako
fizyczne, mikrobiologiczne czy serologiczne.
Rutynowa ocena jakości piskląt w zakładach
wylęgowych polega najczęściej na ich oględzi-
nach i uwzględnia stopień resorpcji woreczka
żółtkowego oraz obecność bądź brak deforma-
cji ciała. Dobrej jakości pisklęta powinny być
zatem suche, czyste, mieć całkowicie zresor-
bowany woreczek żółtkowy i wygojony pępek.
Muszą być także wolne od jakichkolwiek defor-
macji ciała oraz mieć zdrowe, błyszczące oczy.
Ponadto dobrej jakości pisklęta nie mogą wy-
kazywać żadnych objawów odwodnienia czy
schorzeń układu oddechowego. Powinny nato-
10
miast odznaczać się dużą aktywnością rucho-
wą, interesować się otoczeniem i reagować na
dźwięki.
Pisklęta jednodniowe, będące końcowym pro-
duktem zakładu wylęgowego, są zarazem ma-
teriałem wyjściowym do produkcji brojlerów.
W takim przypadku jakość piskląt sprowa-
dza się głównie do niskiej śmiertelności, do-
brego wykorzystania paszy i dużych przyro-
stów masy ciała. Wśród licznych cech charak-
teryzujących wysoką jakość wstawianego ma-
teriału nie mniej ważne jest także jego wyrów-
nanie. W dużym sadzie piskląt, przy panującej
między nimi konkurencji, dobry start mniej-
szych i słabszych ptaków jest bardzo utrudnio-
ny. Z uwagi na krótki cykl produkcyjny, w ko-
lejnych tygodniach chowu, osobniki słabsze
mogą już nie zdołać nadrobić swych zaległo-
ści. W konsekwencji dojść może do znacznego
JAJA I PTAKI HODOWLANE
zróżnicowania stada, co z kolei bardzo utrud-
nia właściwe nim zarządzanie i ma wpływ na
jakość i wielkość produkcji. Uważa się więc po-
wszechnie, że jakość i dobre wyrównanie jed-
nodniowych piskląt warunkuje dobry start pta-
ków i ma decydujący wpływ na przebieg i koń-
cowy efekt produkcji drobiarskiej.
Jakość jednodniowych piskląt jest ważnym,
lecz nie jedynym warunkiem ich dobrego star-
tu. Dla osiągnięcia optymalnych wyników pro-
dukcyjnych nie mniej ważne jest właściwe za-
rządzanie stadem, szczególnie w pierwszym ty-
godniu odchowu. Zakupione pisklęta powinny
być zaszczepione przeciwko chorobie Marec-
ka. Szczepienie to wykonywane jest wkrótce po
wylęgu i chroni ptaki przez tą chorobą przez
cały okres ich użytkowania.
W pierwszych dniach po wylęgu w organizmie
ptaków zachodzą istotne procesy fizjologiczne
rzutujące na ich dalszy rozwój. Pomimo tego,
że jako zagniazdowniki, jednodniowe pisklęta
są zdolne do samodzielnego życia, ich układy
termoregulacyjny, immunologiczny i pokarmo-
wy, nie są jeszcze w pełni rozwinięte.
Po wylęgu ptaki musza być przetransportowa-
ne do wychowalni. W tym czasie pisklęta po-
zbawione są dostępu do wody i paszy, zaś utrzy-
manie właściwych warunków cieplnych i wil-
gotnościowych możliwe jest jedynie przy dys-
ponowaniu specjalistycznym, klimatyzowanym
środkiemtransportu.
Przed zasiedleniem budynek musi być staran-
nie przygotowany. Wszelkie czynności zwią-
zane z myciem i dezynfekcją obiektu powin-
ny zostać zakończone co najmniej kilka dni
przed przybyciem piskląt. Pozwoli to na na-
leżyte wysuszenie i nagrzanie budynku, przy
czym istotne jest nie tylko utrzymanie właści-
wej temperatury powietrza, ale również tem-
peratury ściółki, wilgotności względnej i ru-
chu powietrza oraz stężenia dwutlenku węgla.
Ogrzewanie kurnika należy rozpocząć 2 - 3 dni
przed wstawieniem piskląt. Najlepiej rozpocząć
je przed rozłożeniem ściółki, co pozwoli na na-
grzanie posadzki. W zimie ptakom należy za-
pewnić grubszą warstwę ściółki. Ściółka (cię-
ta słoma, trociny) powinna być dobrej jakości,
posiadać dobre właściwości higroskopijne i izo-
lacyjne, być sucha, nie spleśniała, bez zanie-
czyszczeń mikrobiologicznych, chemicznych
i mechanicznych.
W pierwszych dniach odchowu temperatu-
ra podłoża i powietrza w wychowalni mierzo-
na na wysokości grzbietu piskląt, czyli ok. 50
mm nad ściółką, powinna wynosić 33
o
C. Utrzy-
manie w tym czasie wilgotności względnej na
poziomie 60% - 70% zapobiegnie ich odwod-
nieniu. Zalecany ruch powietrza dla piskląt to
0,2-0,3 m/s, zaś stężenie dwutlenku węgla nie
może przekraczać 0,25%. W miarę wzrostu pi-
skląt temperaturę w ich otoczeniu należy sys-
tematycznie obniżać, co 2 - 3 dni o 1
o
C. Do-
brym wskaźnikiem właściwego doboru tem-
peratury jest zachowanie się piskląt. Ciasne
ich stłoczenie oraz gromadzenie się w pobli-
żu źródeł ciepła wskazuje, że temperatura jest
niewystarczająca. Zbyt niska temperatura nie
zapewnia komfortu termicznego ptakom, wy-
wołuje stres oraz wpływa na niewłaściwą re-
sorpcję woreczka żółtkowego i niedostateczne
wykorzystanie jego zawartości. Ponadto część
pobieranej przez ptaki paszy wykorzystywana
jest do ustabilizowania temperatury ciała. Za-
stosowanie dodatkowych źródeł ciepła (kwok)
do ogrzewania piskląt jest bardziej efektywne
niż utrzymanie wymaganej temperatury w ca-
łym pomieszczeniu. Pozwala bowiem na utwo-
rzenie dwóch stref termicznych - cieplejszej
bezpośrednio pod kwoką oraz chłodniejszej
na jej obrzeżach. W takich warunkach pisklęta
mogą same wybierać temperaturę najbardziej
dla nich odpowiednią. Piskląt nie należy rów-
nież przegrzewać. Wysoka temperatura oto-
czenia zmniejsza ich aktywność, może także
11
OID (256) 1/2013
prowadzić do powstawania wodobrzusza. Roz-
praszanie się kurcząt i unikanie źródeł ciepła
świadczy, że temperatura w ich otoczeniu jest
zbyt wysoka.
Należy pamiętać, że układ termoregulacyjny
jednodniowych piskląt jest niedojrzały i roz-
wija się dopiero w ciągu pierwszych 4 - 5 dni
po wylęgu. Początkowo pisklęta nie są w stanie
same regulować temperatury ciała. Dlatego też
ich zachowanie przypomina trochę zachowanie
zwierząt zmiennocieplnych, dostosowujących
ciepłotę ciała do temperatury otoczenia. Jednak
w przeciwieństwie do nich, optymalna tempe-
ratura ciała piskląt jest bardzo wysoka i dla pra-
widłowego przebiegu procesów metabolicznych
musi wynosić 40,6
o
C. Po 4 - 5 dniach po wylę-
gu pisklęta potrafią już utrzymać temperaturę
swego ciała, przy czym rozwój ich systemu ter-
moregulacyjnego uzależniony jest od szeregu
czynników, m.in. od rasy, linii czy wieku stada
rodzicielskiego. I tak np. u piskląt po młodych
nioskach rozwój ten może być dłuższy nawet
o 24 - 48 godz. niż w przypadku piskląt wylę-
żonych z jaj zniesionych przez starsze kury. Pi-
sklęta pochodzące od młodych niosek są zatem
bardziej wrażliwe na warunki termiczne niż pi-
sklęta niosek starszych, dlatego też wymagają
większej uwagi. I chociaż w pierwszych dniach
życia przechodzą przez takie same fazy rozwo-
jowe wiadomo, że ich system termoregulacyj-
ny jest słabiej rozwinięty. Pisklęta pochodzą-
ce od młodych niosek wymagają wiec wyższej
temperatury otoczenia, koniecznej do utrzy-
mania ciepłoty ciała na optymalnym poziomie
40,6
o
C. Równocześnie jednak, zapewnienie im
odpowiednich warunków chowu w pierwszych
dniach życia, pozwala na uzyskanie przyrostów
porównywalnych z przyrostami piskląt po star-
szych nioskach i ograniczenie wśród nich upad-
ków do minimum.
Jak już wspomniano, również system pokar-
mowy jednodniowych piskląt nie jest jeszcze
zupełnie rozwinięty. W celu optymalizacji po-
12
czątkowego tempa wzrostu i prawidłowego roz-
woju całego organizmu konieczna jest więc sty-
mulacja rozwoju przewodu pokarmowego po-
przez wcześnie rozpoczęte i odpowiednio zbi-
lansowane żywienie. Niezmiernie ważne jest
przy tym, aby już od pierwszego momentu za-
siedlenia kurnika wszystkim ptakom zapewnić
nieograniczony, łatwy dostęp do paszy i wody.
Należy więc zadbać o właściwą ilość karmideł
i odpowiednie ich zawieszenie. Wysokość kar-
mideł należy dostosować do wielkości ptaków
tak aby ich brzeg znajdował się maksymalnie
na wysokości grzbietu kurcząt. Karmidła dla
piskląt powinny znajdować się więc na wysoko-
ści ściółki i być tak napełnione aby umożliwić
ptakom pobieranie paszy bez wchodzenia do
nich. Mieszanki dla piskląt powinny mieć for-
mę kruszonki, być lekkostrawne i dobrze zbi-
lansowane pod kątem wszystkich składników
pokarmowych. Zadbanie o to skutkuje dobrym
startem wynikającym z dostarczenia wszyst-
kich składników pokarmowych, budulcowych
i energetycznych oraz witamin i mikroelemen-
tów niezbędnych do prawidłowego rozwoju pi-
skląt. Poza dostępnością poszczególnych skład-
ników pokarmowych w paszy i ich przyswajal-
nością, istotnym czynnikiem jest także możli-
wość wchłonięcia ich przez układ pokarmowy
ptaka. Przyspieszenie rozwoju przewodu pokar-
mowego i podjęcia swych funkcji przez kosm-
ki jelitowe piskląt usprawnia proces wchłania-
nia składników pokarmowych i umożliwia lep-
szą ich przyswajalność. Dzieje się to m. in. po-
przez zwiększenie powierzchni chłonnej jeli-
ta. Z kolei niedorozwój poszczególnych struk-
tur układu pokarmowego piskląt utrudnia pro-
ces wchłaniania i jest przyczyną niskich przyro-
stów i zwiększonych upadków, co na przestrze-
ni całego cyklu produkcyjnego daje wymierne
straty ekonomiczne. Prawidłowy wzrost piskląt
zgodny z ich genetycznym potencjałem wyma-
ga wiec pełnego rozwoju przewodu pokarmo-
wego i zaspokojenia zapotrzebowania na skład-
niki odżywcze na każdym etapie ich rozwoju.
OID (256) 1/2013
Obok niedorozwoju struktur układu pokarmo-
wego piskląt, słabe funkcjonowanie tego syste-
mu wynika również z braku naturalnej mikro-
flory jelit. Mikroflora taka wpływa korzystnie
na pracę przewodu pokarmowego i równocze-
śnie przeciwdziała zasiedleniu i rozwojowi bak-
terii chorobotwórczych zwiększających podat-
ność piskląt na zakażenia i zaburzenia trawie-
nia. Ponadto bakterie bytujące w przewodzie
pokarmowym obniżają pH środowiska, w któ-
rym żyją poprzez produkcję kwasów organicz-
nych i w związku z tym, stanowią dodatkową
ochronę przed zakażeniem.
Oprócz korzystnego wpływu na rozwój prze-
wodu pokarmowego, wczesne dostarczenie pi-
sklętom pożywienia chroni zawarte w żółtku
immunoglobuliny przed wykorzystaniem ich
do celów energetycznych. Immunoglobuliny te
stanowią bowiem istotny element odporności
przekazanej pisklęciu przez jego matkę. System
odpornościowy piskląt uaktywnia się i rozwija
już po wylęgu i decyduje o przyszłej odporno-
ści w całym późniejszym życiu ptaka.
Dostarczenie wody pitnej pisklętom jest tak
samo ważne jak szybkie zapewnienie im do-
stępu do paszy. Woda do pojenia piskląt powin-
na spełniać wymagania stawiane wodzie pitnej
dla ludzi. Jej temperatura powinna wynosić
10 - 15
o
C. Woda podawana w korytkach musi
być zawsze czysta i świeża. W pierwszych
dniach odchowu warto z nich korzystać zanim
pisklęta nauczą się pić z automatycznych poideł
kropelkowych. Wysokość poidła kropelkowego
powinna być tak ustawiona, aby jego zakończe-
nie z kroplą wody znajdowało się na wysokości
oczu ptaka. Podczas pierwszych trzech dni od-
chowu do pojenia piskląt należy stosować wodę
czystą. W późniejszym okresie, w zależności od
potrzeb i kondycji stada podawać w niej moż-
na dodatek kwasów organicznych, preparatów
witaminowych, probiotyków lub szczepionek.
Początek odchowu piskląt niejednokrotnie prze-
sądza o końcowym wyniku produkcyjnym. Dla
dobrego ich startu niezmiernie ważna jest już
pierwsza doba po zasiedleniu kurnika. W tym
czasie ptaki powinny być bacznie obserwowa-
ne przez obsługę fermy, co umożliwi określenie
ich zachowania, reakcji na temperaturę otocze-
nia, kontrolę pobierania wody i paszy. Pamiętać
przy tym należy aby wszelkie czynności w wy-
chowalni wykonywać spokojnie i nie niepokoić
piskląt swoją obecnością. Większość producen-
tów drobiu posiada odpowiednią wiedzę i do-
świadczenie w prowadzeniu stada, a mimo to
nie potrafi ustrzec się przed błędami i zapo-
biec stratom. Zdarza się bowiem, że przy ruty-
nowej obsłudze ptaków, kluczowe warunki śro-
dowiskowe takie jak temperatura ściółki, ruch
powietrza czy wilgotność względna powietrza
przestają być kontrolowane, a niedobory wody
lub paszy mogą pozostać niezauważone. W ta-
kich sytuacjach należy się liczyć ze zwiększo-
ną częstotliwością upadków wynikających
np. z odwodnienia lub niedożywienia piskląt,
a w przyszłości z niskimi efektami produkcyj-
nymi.
dr inż. Katarzyna Połtowicz
Dział Genetyki i Hodowli Zwierząt
Instytut Zootechniki PIB
Balice
14
Zgłoś jeśli naruszono regulamin