Szczaw na zimę.txt

(0 KB) Pobierz
KŁADNIKI:

    dowolna iloć szczawiu
    sól ( musi ona stanowić około 20 % wagi szczawiu)
    olej
    słoiczki (najlepiej małe, takie jak po koncentracie pomidorowym)

PRZYGOTOWANIE:

Szczaw przebieramy,odrzucajšc zbędne "trawki", które zawsze się schwycš niechcšcy przy zbieraniu szczawiu, a także robaczywe listki. Obrywamy co większe ogonki (choć niektórzy je zostawiajš), następnie myjemy. Kroimy go doć drobno. Zasypujemy solš. Odstawiamy na bok, aby pucił sok, lub (co ja robię) mieszamy ręka listki szczawiu razem z solš, wcierajšc sól w listki.Powstałš papkę przekładamy do czystych słoiczków. Na jej wierzch wlewamy olej - niedużo-tylko tyle by przykrył szczaw cieniuteńkš warstewkš. Dzięki temu powietrze nie będzie przedostawało się do rodka i szczaw lepiej przetrzyma przechowywanie. Słoików nie trzeba pasteryzować. W ciemnym i w miarę chłodnym miejscu spokojnie powinny przetrwać , do czasu kiedy zechcecie szczaw spozyć.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin