Szybko i smacznie Chleby i chlebki.pdf

(48917 KB) Pobierz
Wstęp
1 Słodkie wypieki 5
2
Pikantne wypieki 1
5
3
Szybkie chleby 37
Wagi i miary 46
Indeks 47
Spis treści
Spis t r e ś c i
Na stronach tej książki przedstawiamy wiele przepisów, wskazówek
i pomysłów, które ułatwią wykonanie fascynującej czynności pieczenia chleba.
Jeśli już ktoś ma za sobą pierwsze doświadczenia w wypiekaniu chleba,
przepisy te z pewnością okażą się bardzo inspirujące.
Ponieważ w gospodarstwach domowych coraz powszechniejsze stają się
wypiekacze do chleba, w książce zawarto także rozdział dotyczący
dostosowywania przepisów na chleb do wymagań takich urządzeń. Tak więc czas
wyciągnąć wielką misę, drewnianą łyżkę i brać się za wyrabianie chleba!
W skazówki przed rozpoczęciem
• Przy wyrabianiu podwójnych porcji nie ma potrzeby używania podwójnej
ilości drożdży, chyba że chcemy otrzymać bardzo dużą ilość chleba.
Drożdże są żywym organizmem - namnożą się w zależności od ilości ciasta.
Należy jednak pamiętać, że podwójna porcja ciasta musi mieć nieco więcej
czasu na wyrośnięcie.
• Ciasto na chleb można zostawić
do wyrośnięcia na noc w lodówce.
| Zamiast ciepłej wody dodaje się po prostu
wody z kranu. Kiedy ciasto jest dobrze
wyrobione, należy je przykryć plastikową
folią i włożyć do lodówki, lub, jeśli noc
jest chłodna, zostawić na blacie w kuchni,
aby powoli wyrosło. Przed formowaniem
ciasto trzeba ogrzać do temperatury
pokojowej.
; • Zwykłemu ciastu na chleb nie zaszkodzi
i nieco więcej wyrabiania ręką. Jeśli
nie jesteśmy pewni, czy jest wystarczająco
wyrobione, można zagniatać je jeszcze
przez kilka minut, by zrobiło się gładkie
i elastyczne.
• Jeżeli w przepisie występuje cukier, można
z powodzeniem zastąpić go miodem,
melasą lub syropem cukrowym.
• Chleb można posmarować przed
pieczeniem, by ciasto pozostało wilgotne,
skórka nabrała pięknego koloru, a ziarna
trzymały się powierzchni. Do smarowania
chleba stosuje się mleko, oliwę, masło,
wodę, białka lub żółtka (patrz rozdział
dotyczący glazur).
• W przypadku wątpliwości, czy
.chleb jest dobrze upieczony,
należy wyjąć go z formy
i sprawdzić, czy spodnia
część ma złotobrązowy kolor.
Po zastukaniu w ciasto powinniśmy
usłyszeć głuchy dźwięk - oznacza
to, że ciasto jest całkowicie
upieczone.
• Nie zaleca się dodawania większej
ilości składników niż jest to
sugerowane dla danego typu
chlebownicy.
• Wszystkie składniki dodajemy
w kolejności podanej w instrukcji
obsługi - zazwyczaj najpierw
płyny, następnie składniki suche,
a na koniec drożdże.
• Przed pieczeniem następnego
bochenka wypiekacz powinien
całkowicie wystygnąć.
• I torebka aktywnych drożdży
suszonych równa się I łyżce
(20 g), jeśli odmierzamy łyżką.
Zasady, o których
należy pamiętać
• W celu uzyskania najlepszych
rezultatów używać należy mąki
pszennej o wysokiej zawartości
protein lub mąki do pieczenia
chleba.
• Należy zawsze upewnić się,
czy łopatka jest dokładnie
zamocowana w urządzeniu
do przygotowania ciasta
chlebowego.
• Należy zawsze odmierzać
składniki zgodnie z instrukcjami
zawartymi w przepisie. Składniki
płynne powinny mieć
temperaturę pokojową..
Porcji
6
Przygotowanie
30 minut plus czas rośnięcia
Pieczenie
40 minut
Kalorie
3712 bochenek
Tłuszcz
38 g bochenek
c h Ie b
a n a s o wy
5 szklanek mąki
pszennej
20 g drożdży
'A szklanki chudego
mleka w proszku
l/i
łyżki soli
I Włożyć mąkę, drożdże, mleko
w proszku, sól i cynamon do dużej
miski i dokładnie wymieszać. Dodać
jajka, masło, miód, banany, ananasy
oraz sok pomarańczowy z wodą
i mieszać, aż powstanie miękkie ciasto
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę
1
wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta
w trakcie w miarę potrzeby dodając
mąkę.
1łyżka cynamonu
2 jajka ________
3 łyżki miękkiego masła
lub margaryny
1łyżka miodu
2 dojrzałe rozgniecione
banany
11 g posiekanych
5
suszonych ananasów
sok z I dużej
pomarańczy, zmieszany
z 375 ml letniej wody
2 łyżki mleka
do posmarowania
2
Uformować ciastó w kulę i włożyć
do natłuszczonej miski, przykryć folią.
Zostawić do wyrośnięcia na około
2 godziny, aż ciasto podwoi swoją
objętość.
3 Gdy wyrośnie, przełożyć ciasto
na posypaną mąką powierzchnię
i rozpłaszczyć, przebijając wszelkie
pęcherze powietrza. Ciasno zwinąć
od krótszego końca i włożyć do dużej,
natłuszczonej formy do chleba.
4 Zostawić ciasto do wyrośnięcia,
by podwoiło objętość, następnie
posmarować mlekiem i piec
w temperaturze I80°C przez
ok. 40 minut, do momentu, gdy będzie
złocistobrązowe i dobrze upieczone.
Inne możliwości: można też zrobić
wspaniałe małe chlebki
,
formując
ciasto w niewielkie kulki i wkładającje
przed rośnięciem i pieczeniem
do formy do muffinów Piec tylko
przez 25 minut.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin