ciasto francuskie z czekoladą.doc

(22 KB) Pobierz

Czasem w bardzo krótkim czasie można wyczarować coś pysznego.

Tak samo jest w tym przypadku! Potrzebujesz jedynie czterech składników do tego, aby zrobić coś, co nie tylko świetnie smakuje, ale i bardzo dobrze wygląda.

Składniki:

- 1 rolka ciasta francuskiego

- 1 tabliczka czekolady

- 1 jajko

- posiekane orzechy laskowe

Wyłóż formę papierem do pieczenia.

Rozwiń ciasto, a następnie na samym jego środku umieść czekoladę.

Dosztukuj, jeśli Ci jej zabraknie.

a Teraz wytnij paski o szerokości około 2 cm.

Dokładnie to samo zrób po drugiej stronie. Zadbaj, aby linie były symetryczne.

A teraz przychodzi czas na prawdziwą zabawę: musisz wziąć paski, które przed chwilą wykroiłaś i składaj je na przemian do środka. Jeśli paski okażą się za długie to je przytnij.

Na dole i na górze pozostanie wolna przestrzeń, którą także trzeba zakryć ciastem. Wykorzystaj to, które odcięłaś chwilę wcześniej.

Jajko ubij w naczyniu.

Następnie posmaruj silikonowym pędzlem powstały warkocz.

Na sam koniec posyp wszystko posiekanymi orzechami i włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika.

Po około 20 minutach wyciągnij swój czekoladowy warkocz. Wygląda przepysznie, prawda?

Smakuje naprawdę nieziemsko!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin