ciastko czekoladowa lawa.doc

(22 KB) Pobierz

Moelleux au chocolat

 

Moelleux au chocolat, również znany pod wdzięczną nazwą "czekoladowa lawa", to deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Ciasteczko z ciepłym, płynnym, czekoladowym środkiem, jedynie z pozoru wydaje się być trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych by je upiec. 
Deser ten, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy osoby dla której go przygotujemy. A więc do dzieła!!!


Potrzebujemy (na 4 porcje):

- 100 g gorzkiej czekolady, o jak najwyższej zawartości kakao (ja użyłam czekolady 86%)
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 zółtka
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- odrobina masła do natłuszczenia foremek do pieczenia
- 2 łyżki kakao


- 4 kokilki o średnicy 8 cm


Na początku zagotowujemy wodę w niewielkim garnuszku. Do szklanej lub metalowej miski (musi być nieco większa od garnuszka w którym zagotowujemy wodę), wkładamy masło wraz z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Nastepnie odstawiamy do przestygnięcia.


W międzyczasie przy pomocy miksera, ucieramy jajka, żółtka oraz cukier na puszystą masę.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i lekko oprószamy kakao.

Do utartej masy jajeczno-cukrowej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Nad masą przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy.

Powstały czekoladowy mus przelewamy w równych porcjach do kokilek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!!!

Po tym czasie ciastka bedą z wierzchu w pełni upieczone, lecz w środku wciąż cudownie płynne.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin