Selen.pdf
(
214 KB
)
Pobierz
Roślinne źródła selenu
Zboża bogate w selen:
Kukurydza, zarodki pszenne, żyto, jęczmień
Warzywa bogate w selen:
Brokuł, czosnek, cebula, szparagi, pomidory, grzyby, buraki
Strączkowe bogate w selen :
Soja i jej przetwory, fasola mung, adzuki, czarna, lima
Orzechy i nasiona bogate w selen:
Orzechy brazylijskie, nerkowce, orzechy laskowe, migdały, sezam
Owoce bogate w selen (w śladowych ilościach):
Pomarańcze, gruszki, truskawki.
Produkty zwierzęce bogate w selen:
Śledź, sardynki, inne gatunki ryb, skorupiaki, jaja
UWAGA!
Biodostępność selenu wzrasta, gdy w diecie występują produkty bogate
w witaminy A i E, natomiast utrudniona jest przy wysokiej ilości metali ciężkich,
siark
i i
witaminy C
.
Prócz tego osoby spożywające duże ilości słodyczy
pozbawiają się tego cennego pierwiastka
Porady zdrowotno-dietetyczne w różnych dolegliwościach dla dzieci, młodzieży
oraz osób dorosłych, odchudzanie, kuracje przeciwgrzybicze oraz przeciw-
pasożytnicze, wzmacniające odporność, nauka zdrowego odżywiania, kursy
gotowania. Testy zdrowia NLS-diagnostyka według najnowszej technologii
medycznej.
GABINET DIETOTERAPII
Agnieszka Biernat
terapeuta - dietetyk
tel. +48 603 101 950
Skype: Agnieszka 77275
http://www.dieta.eko.org.pl
Plik z chomika:
Ylayda
Inne pliki z tego folderu:
Grzyby, pasożyty, uszczelnienie jelita.docx
(12 KB)
źródła roślinne jodu.pdf
(167 KB)
zalecenia w niedoczynności tarczycy.pdf
(133 KB)
wit.A wege.pdf
(163 KB)
Wit.A i jej niedobory.pdf
(153 KB)
Inne foldery tego chomika:
Jak zacząć odgrzybiać organizm
Płukanie wątroby Moritz
Tradycyjna medycyna chińska
Wzrok. Korekta wad wzroku
Ziołolecznictwo
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin