Selen.pdf

(214 KB) Pobierz
Roślinne źródła selenu
Zboża bogate w selen:
Kukurydza, zarodki pszenne, żyto, jęczmień
Warzywa bogate w selen:
Brokuł, czosnek, cebula, szparagi, pomidory, grzyby, buraki
Strączkowe bogate w selen :
Soja i jej przetwory, fasola mung, adzuki, czarna, lima
Orzechy i nasiona bogate w selen:
Orzechy brazylijskie, nerkowce, orzechy laskowe, migdały, sezam
Owoce bogate w selen (w śladowych ilościach):
Pomarańcze, gruszki, truskawki.
Produkty zwierzęce bogate w selen:
Śledź, sardynki, inne gatunki ryb, skorupiaki, jaja
UWAGA!
Biodostępność selenu wzrasta, gdy w diecie występują produkty bogate
w witaminy A i E, natomiast utrudniona jest przy wysokiej ilości metali ciężkich,
siark
i i
witaminy C
.
Prócz tego osoby spożywające duże ilości słodyczy
pozbawiają się tego cennego pierwiastka
Porady zdrowotno-dietetyczne w różnych dolegliwościach dla dzieci, młodzieży
oraz osób dorosłych, odchudzanie, kuracje przeciwgrzybicze oraz przeciw-
pasożytnicze, wzmacniające odporność, nauka zdrowego odżywiania, kursy
gotowania. Testy zdrowia NLS-diagnostyka według najnowszej technologii
medycznej.
GABINET DIETOTERAPII
Agnieszka Biernat
terapeuta - dietetyk
tel. +48 603 101 950
Skype: Agnieszka 77275
http://www.dieta.eko.org.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin