ŻYWIENIE DROBIU.docx

(631 KB) Pobierz

ŻYWIENIE DROBIU

Dawki pokarmowe dla drobiu z uwzględnieniem czynników stymulujących i limitujących konwersję składników na produkty zwierzęce.

Mieszanka paszowa a bezpieczne zdrowotnie produkty drobiarskie – stosować pasze o bardzo wysokiej jakości, czyli pasze bezpieczne.

M.pasz. prawidłowo zbilansowana zawierająca optymalny poziom składników pokarmowych:

·      pokrywa zapotrzebowanie pokarmowe ptaków, dzięki czemu produkcja jaj czy mięsa odbywa się zgodnie z potencjałem genetycznym dając jedno-cześnie produkty wysokiej jakości,

·      daje najlepszy efekt produkcyjny = dobry produkt, czyli tuszki ptaków rzeź-nych charakteryzują się bardzo niskim otłuszczeniem a jaja dobrą jakością skorupy i barwą żółtka, - wpływa na ochronę środowiska naturalnego, bo-wiem przez prawidłowe zbilansowanie paszy zwiększa się stopień jej wy-korzystania (lepsza strawność) i dzięki temu mniejsza ilość substancji nie-przyjaznych dla środowiska wydalana jest w kale (np. azot, fosfor)

M.pasz. wolna od substancji trujących lub szkodliwych odkładających się w produktach drobiarskich:

·      kokcydiostatyki podawane w paszach a następnie odłożone w mięsie czy ja-jach szkodzą zdrowiu konsumentów, dlatego w żywieniu niosek nie wolno stosować tych preparatów, a w żywieniu ptaków rzeźnych należy stosować okres karencji ( nie podawać na 3-5 dni przed ubojem)

·      aflatoksyna B1, będąca toksyną grzybową jest szczególnie niebezpieczna bo-wiem może być odkładana w produktach drobiarskich, a następnie jako sub-stancja rakotwórcza szkodzić zdrowiu konsumentów

·      leki a zwłaszcza antybiotyki drobnocząsteczkowe (wchłaniane w p. pok.) mogą być odkładane w produktach drobiarskich, a następnie powodować powstawanie odporność na medyczne antybiotyki lecznicze

·      metale ciężkie (np. ołów, rtęć) mogą z paszy dostawać się do mięsa lub jaj dioksyny obecne np. w odpadowych tłuszczach są substancjami rakotwór-czymi

M.pasz. wolna od substancji „psujących” produkty drobiarskie:

·         synapina, metabolizowana do trójmetyloaminy, substancji nadającej jajom o brązowej skorupie nieprzyjemny rybi lub krabi zapach,

·         tłuszcz rybi obecny w paszy może nadawać produktom drobiarskim rybi zapach,

·         zjełczałe tłuszcze (aldehydy, ketony) w sposób bardzo znaczny obniżają walory smakowe i zapachowe zarówno mięsa jak i jaj.

M.pasz. wzbogacająca produkty drobiarskie w substancje korzystne dla zdrowia konsumentów:

·         kwasy n-3 i n-6 których źródłem są oleje roślinne i tłuszcz rybi podane w paszy powodują zwiększenie ich udziału w jajach, a w konsekwencji wpły-wają na zdrowie konsumentów

M.pasz. wzbogacająca produkty drobiarskie w substancje korzystne dla zdro-wia konsumentów:

·         witamina E i selen, ich udział w produktach drobiarskich a szczególnie ja-jach może być zwiększony poprzez odpowiednie żywienie drobiu. Zyskiem konsumentów jest wartościowszy zdrowotnie produkt np. opóźniający pro-cesy starzenia,

·         karoten obecny w paszy poprawia zabarwienie żółtek jaj i tuszek, lecz także jako prowitamina witaminy A zwiększa podaż tego niezbędnego dla ludzi związku.

M.pasz. wzbogacona w nowoczesne dodatki paszowe:

·         probiotyki i zakwaszacze dodane z paszą powodują wzrost przyjaznej mikroflory w p. pok. i w ten sposób mogą wpływać na jakość produktu

·         „dezodoranty” paszowe, będące wyciągami z jucci zmniejszają w pomiesz-czeniach inwentarskich emisję amoniaku i siarkowodoru

·         przeciwutleniacze dodane do mieszanki paszowej zapobiegają utlenianiu się tłuszczu (jełczeniu), a zepsute tłuszcze paszowe to znaczne pogorszenie jakości produktów drobiarskich

M.pasz. wzbogacona w nowoczesne dodatki paszowe:

·         enzymy paszowe wpływają na poprawę strawności pasz, a także zmniej-szają wilgotność ściółki w kurnikach,

·         preparaty zastępujące antybiotyki paszowe mają coraz większą rolę, bo-wiem większość antybiotyków paszowych została wycofana i obecnie trwa-ją poszukiwania ich substytutów.

Związki antyżywieniowe są to substancje wywierające negatywny wpływ głów-nie na procesy: trawienia wchłaniania wykorzystania składników pokarmo-wych, a przez to na zdrowie i wydajność (produkcyjność) zwierząt.

Układanie receptur mieszanek paszowych

Pokrycie zapotrzebowania pokarmowego określonego gatunku zwierząt.

Metoda programowania liniowego

·         surowce – M1, M2.....Mi......Mn

·         poziom w mieszance – x1, x2,…..xi …..xn

Uwzględnienie określonej ilości warunków, zwanych wymogami albo ograni-czeniami recepturowymi, wynikających z zasad żywieniowych, technolo-gicznych lub handlowych.

Opłacalność ceny i zakres jej zmienności

Programy komputerowe ustalające najbardziej opłacalną cenę m. pasz. Poz-walają określić taki poziom ceny danego surowca, poniżej której włączanie tego surowca do m.pasz. jest opłacalne ekonomicznie – warunek, stałość cen pozos-tałych komponentów.

Stabilność receptur - określenie zakresów cen poszczególnych surowców w ob-rębie których nie jest konieczne dokonywanie zmian receptury.

Wybór poziomu energii:

·         Koncentracja energii w mieszance nie wpływa na produkcyjność drobiu, ani w odniesieniu do nieśności ani w tuczu.

·         Zawartość energii w mieszance paszowej wpływa istotnie na jej spożycie i wykorzystanie i to powinno być brane pod uwagę przy układaniu receptur m.pasz. w zakresie składników nieenergetycznych.

·         Ustalenie takiego poziomu energii w m.pasz. przy którym cena

·         1 kcal jest najmniejsza a m.pasz. jest zrównoważona w zakresie składu aa i mineralnego.

DKM dla kurcząt

·         DKM 1 - dla kurcząt od 0 do 8 tyg. życia

·         DKM 2 - od 9 do 15 tyg.

DJ dla kur niosek,

·         DJ-1 dla niosek w 1 okresie nieśności

·         DJ-2 dla niosek w II okresie nieśności

DJR kury stada reprodukcjne

DKA to pasza dla brojlerów

·         DKA-starter dla brojlerów od 0 do 3 tyg. życia

·         DKA-grower 4-5 tydz.

·         DKA-finiszer od 5 tyg. do końca tuczu

·         DKA-S kokcydiostatyk chemiczny

·         DKA-G kokcydiostatyk jonoforowy

·         DKA-F nie zawiera kokcydiostatyku

Charakterystyka materiałów paszowych stosowanych w mieszankach paszo-wych dla drobiu.

ZBOŻA

·         Pszenica miękka

o        Zawartość białka 12 – 15 % (11.9% NŻD)

o        70% fosfor w formie związków fitynowych (50%)

o        Biotyna pszenicy nie jest przyswajalna

o        Brak ksantofilów

o        Świeżo zebrana pszenica – nieżyt, biegunki u młodego drobiu do 40% w mieszankach dla ptaków rosnących

·         Kukurydza

o        Zawartość białka - 9.4%; 13.75 MJ EM

o        Niezbilansowany skład aaLys, Trp, nadmiar Leu

o        Strawność skrobi 92%

o        im więcej BO to zmniejsza się względna zawartość Lys, aa siarkowych, Arg a wzrasta Glu i Leu – wzrost zawartości glutelin

o        Fosfor praktycznie nieprzyswajalny

o        Brak sodu i potasu

o        Bogata w ksantofile – szczególnie dobrze przyswajalne

·         Sorgo

o        Duża wartość energetyczna 13.45 MJ EM – dużo skrobi i sporo tłuszczu.

o        Białko niezbilansowane podobnie jak kukurydzy.

o        Główny problem – zmienna zawartość tannin

o        Zależność między wartością energetyczną a zawartością tannin EMN = 3870 – 397 x zawartość tannin (%)

o        Zwiększenie zawartości tannin o 1% obniża wartość energetyczną o 10%

o        Zawartości tannin waha się od 0.2 do 2%

·         NAGI OWIES – odmiana nieoplewiona owsa

o        AKT – wpisany do rejestru w 1997r

o        Plonowanie – 24% gorzej od oplewionego

o        W żywieniu brojlerów wartość energetyczna nagiego owsa jest po-równywalna do kukurydzy, natomiast wartość biologiczna białka jest znacznie wyższa.

o        Mieszanki paszowe na bazie nagiego owsa nie wymagają dodat-kowego natłuszczania a jego udział w mieszankach pełnopor-cjowych może dochodzić do 40%.

o        Większa zawartość glukanów (obniżenie poziomu cholesterolu cał-kowitego u ludzi).

o        Bogaty w egzogenne kwasy tłuszczowe:

§         linolowy,

§         linolenowy,

o        dużo witaminy E.

o        Bardzo dobre właściwości dietetyczne.

AMARANTUS - szarłat

·         Surowiec paszowy alternatywny - ?

·         Roślina „prehistoryczna” – znany i uprawiany już 4000 lat p.n.e. w Ameryce Południowej

·         Rodzaj Amarantus obejmuje około 60 gatunków, przeważającą ich część stanowią chwasty, są to w większości rośliny jednoroczne – niektóre z nich są formami wieloletnimi.

·         Najczęściej uprawiane gatunki to:

o        Amarantus caudatus

o        Amarantus leucocarpus

o        Amarantus cruentus

o        Amarantus edulis

o        Amarantus hypohondriacus

o        Amarantus tricolor

·         Roślina niewybredna glebowo, odporna na suszę, chłody, przymrozki, dos-tosowana do naszego klimatu, łatwa w uprawie, wymaga jednak precyzyj-nego zbioru, szybkiego po nim przetworzenia według specyficznej tech-nologii.

·         Plonowanie – 5 – 10 ton/ha (3.0-3.5 w Polsce)

·         wydajność nawet 20 –30 ton/ha

·         Właściwości nasion Amarantusa:

o        Duża zawartość białka (13.2-18.9%), bogatego w lizynę 0.7-0.9 g/100g nasion metionina+cystyna+cysteina...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin