ŻYWIENIE DROBIU
Dawki pokarmowe dla drobiu z uwzględnieniem czynników stymulujących i limitujących konwersję składników na produkty zwierzęce.
Mieszanka paszowa a bezpieczne zdrowotnie produkty drobiarskie – stosować pasze o bardzo wysokiej jakości, czyli pasze bezpieczne.
M.pasz. prawidłowo zbilansowana zawierająca optymalny poziom składników pokarmowych:
· pokrywa zapotrzebowanie pokarmowe ptaków, dzięki czemu produkcja jaj czy mięsa odbywa się zgodnie z potencjałem genetycznym dając jedno-cześnie produkty wysokiej jakości,
· daje najlepszy efekt produkcyjny = dobry produkt, czyli tuszki ptaków rzeź-nych charakteryzują się bardzo niskim otłuszczeniem a jaja dobrą jakością skorupy i barwą żółtka, - wpływa na ochronę środowiska naturalnego, bo-wiem przez prawidłowe zbilansowanie paszy zwiększa się stopień jej wy-korzystania (lepsza strawność) i dzięki temu mniejsza ilość substancji nie-przyjaznych dla środowiska wydalana jest w kale (np. azot, fosfor)
M.pasz. wolna od substancji trujących lub szkodliwych odkładających się w produktach drobiarskich:
· kokcydiostatyki podawane w paszach a następnie odłożone w mięsie czy ja-jach szkodzą zdrowiu konsumentów, dlatego w żywieniu niosek nie wolno stosować tych preparatów, a w żywieniu ptaków rzeźnych należy stosować okres karencji ( nie podawać na 3-5 dni przed ubojem)
· aflatoksyna B1, będąca toksyną grzybową jest szczególnie niebezpieczna bo-wiem może być odkładana w produktach drobiarskich, a następnie jako sub-stancja rakotwórcza szkodzić zdrowiu konsumentów
· leki a zwłaszcza antybiotyki drobnocząsteczkowe (wchłaniane w p. pok.) mogą być odkładane w produktach drobiarskich, a następnie powodować powstawanie odporność na medyczne antybiotyki lecznicze
· metale ciężkie (np. ołów, rtęć) mogą z paszy dostawać się do mięsa lub jaj – dioksyny obecne np. w odpadowych tłuszczach są substancjami rakotwór-czymi
M.pasz. wolna od substancji „psujących” produkty drobiarskie:
· synapina, metabolizowana do trójmetyloaminy, substancji nadającej jajom o brązowej skorupie nieprzyjemny rybi lub krabi zapach,
· tłuszcz rybi obecny w paszy może nadawać produktom drobiarskim rybi zapach,
· zjełczałe tłuszcze (aldehydy, ketony) w sposób bardzo znaczny obniżają walory smakowe i zapachowe zarówno mięsa jak i jaj.
M.pasz. wzbogacająca produkty drobiarskie w substancje korzystne dla zdrowia konsumentów:
· kwasy n-3 i n-6 których źródłem są oleje roślinne i tłuszcz rybi podane w paszy powodują zwiększenie ich udziału w jajach, a w konsekwencji wpły-wają na zdrowie konsumentów
M.pasz. wzbogacająca produkty drobiarskie w substancje korzystne dla zdro-wia konsumentów:
· witamina E i selen, ich udział w produktach drobiarskich a szczególnie ja-jach może być zwiększony poprzez odpowiednie żywienie drobiu. Zyskiem konsumentów jest wartościowszy zdrowotnie produkt np. opóźniający pro-cesy starzenia,
· karoten obecny w paszy poprawia zabarwienie żółtek jaj i tuszek, lecz także jako prowitamina witaminy A zwiększa podaż tego niezbędnego dla ludzi związku.
M.pasz. wzbogacona w nowoczesne dodatki paszowe:
· probiotyki i zakwaszacze dodane z paszą powodują wzrost przyjaznej mikroflory w p. pok. i w ten sposób mogą wpływać na jakość produktu
· „dezodoranty” paszowe, będące wyciągami z jucci zmniejszają w pomiesz-czeniach inwentarskich emisję amoniaku i siarkowodoru
· przeciwutleniacze dodane do mieszanki paszowej zapobiegają utlenianiu się tłuszczu (jełczeniu), a zepsute tłuszcze paszowe to znaczne pogorszenie jakości produktów drobiarskich
· enzymy paszowe wpływają na poprawę strawności pasz, a także zmniej-szają wilgotność ściółki w kurnikach,
· preparaty zastępujące antybiotyki paszowe mają coraz większą rolę, bo-wiem większość antybiotyków paszowych została wycofana i obecnie trwa-ją poszukiwania ich substytutów.
Związki antyżywieniowe są to substancje wywierające negatywny wpływ głów-nie na procesy: trawienia wchłaniania wykorzystania składników pokarmo-wych, a przez to na zdrowie i wydajność (produkcyjność) zwierząt.
Układanie receptur mieszanek paszowych
Pokrycie zapotrzebowania pokarmowego określonego gatunku zwierząt.
Metoda programowania liniowego
· surowce – M1, M2.....Mi......Mn
· poziom w mieszance – x1, x2,…..xi …..xn
Uwzględnienie określonej ilości warunków, zwanych wymogami albo ograni-czeniami recepturowymi, wynikających z zasad żywieniowych, technolo-gicznych lub handlowych.
Opłacalność ceny i zakres jej zmienności
Programy komputerowe ustalające najbardziej opłacalną cenę m. pasz. Poz-walają określić taki poziom ceny danego surowca, poniżej której włączanie tego surowca do m.pasz. jest opłacalne ekonomicznie – warunek, stałość cen pozos-tałych komponentów.
Stabilność receptur - określenie zakresów cen poszczególnych surowców w ob-rębie których nie jest konieczne dokonywanie zmian receptury.
Wybór poziomu energii:
· Koncentracja energii w mieszance nie wpływa na produkcyjność drobiu, ani w odniesieniu do nieśności ani w tuczu.
· Zawartość energii w mieszance paszowej wpływa istotnie na jej spożycie i wykorzystanie i to powinno być brane pod uwagę przy układaniu receptur m.pasz. w zakresie składników nieenergetycznych.
· Ustalenie takiego poziomu energii w m.pasz. przy którym cena
· 1 kcal jest najmniejsza a m.pasz. jest zrównoważona w zakresie składu aa i mineralnego.
DKM dla kurcząt
· DKM 1 - dla kurcząt od 0 do 8 tyg. życia
· DKM 2 - od 9 do 15 tyg.
DJ dla kur niosek,
· DJ-1 dla niosek w 1 okresie nieśności
· DJ-2 dla niosek w II okresie nieśności
DJR kury stada reprodukcjne
DKA to pasza dla brojlerów
· DKA-starter dla brojlerów od 0 do 3 tyg. życia
· DKA-grower 4-5 tydz.
· DKA-finiszer od 5 tyg. do końca tuczu
· DKA-S kokcydiostatyk chemiczny
· DKA-G kokcydiostatyk jonoforowy
· DKA-F nie zawiera kokcydiostatyku
Charakterystyka materiałów paszowych stosowanych w mieszankach paszo-wych dla drobiu.
ZBOŻA
· Pszenica miękka
o Zawartość białka 12 – 15 % (11.9% NŻD)
o 70% fosfor w formie związków fitynowych (50%)
o Biotyna pszenicy nie jest przyswajalna
o Brak ksantofilów
o Świeżo zebrana pszenica – nieżyt, biegunki u młodego drobiu do 40% w mieszankach dla ptaków rosnących
· Kukurydza
o Zawartość białka - 9.4%; 13.75 MJ EM
o Niezbilansowany skład aa – Lys, Trp, nadmiar Leu
o Strawność skrobi 92%
o im więcej BO to zmniejsza się względna zawartość Lys, aa siarkowych, Arg a wzrasta Glu i Leu – wzrost zawartości glutelin
o Fosfor praktycznie nieprzyswajalny
o Brak sodu i potasu
o Bogata w ksantofile – szczególnie dobrze przyswajalne
· Sorgo
o Duża wartość energetyczna 13.45 MJ EM – dużo skrobi i sporo tłuszczu.
o Białko niezbilansowane podobnie jak kukurydzy.
o Główny problem – zmienna zawartość tannin
o Zależność między wartością energetyczną a zawartością tannin EMN = 3870 – 397 x zawartość tannin (%)
o Zwiększenie zawartości tannin o 1% obniża wartość energetyczną o 10%
o Zawartości tannin waha się od 0.2 do 2%
· NAGI OWIES – odmiana nieoplewiona owsa
o AKT – wpisany do rejestru w 1997r
o Plonowanie – 24% gorzej od oplewionego
o W żywieniu brojlerów wartość energetyczna nagiego owsa jest po-równywalna do kukurydzy, natomiast wartość biologiczna białka jest znacznie wyższa.
o Mieszanki paszowe na bazie nagiego owsa nie wymagają dodat-kowego natłuszczania a jego udział w mieszankach pełnopor-cjowych może dochodzić do 40%.
o Większa zawartość glukanów (obniżenie poziomu cholesterolu cał-kowitego u ludzi).
o Bogaty w egzogenne kwasy tłuszczowe:
§ linolowy,
§ linolenowy,
o dużo witaminy E.
o Bardzo dobre właściwości dietetyczne.
AMARANTUS - szarłat
· Surowiec paszowy alternatywny - ?
· Roślina „prehistoryczna” – znany i uprawiany już 4000 lat p.n.e. w Ameryce Południowej
· Rodzaj Amarantus obejmuje około 60 gatunków, przeważającą ich część stanowią chwasty, są to w większości rośliny jednoroczne – niektóre z nich są formami wieloletnimi.
· Najczęściej uprawiane gatunki to:
o Amarantus caudatus
o Amarantus leucocarpus
o Amarantus cruentus
o Amarantus edulis
o Amarantus hypohondriacus
o Amarantus tricolor
· Roślina niewybredna glebowo, odporna na suszę, chłody, przymrozki, dos-tosowana do naszego klimatu, łatwa w uprawie, wymaga jednak precyzyj-nego zbioru, szybkiego po nim przetworzenia według specyficznej tech-nologii.
· Plonowanie – 5 – 10 ton/ha (3.0-3.5 w Polsce)
· wydajność nawet 20 –30 ton/ha
· Właściwości nasion Amarantusa:
o Duża zawartość białka (13.2-18.9%), bogatego w lizynę 0.7-0.9 g/100g nasion metionina+cystyna+cysteina...
LycorisCaldwelli