Maślane bułeczki dyniowe - Kasia Gotuje.pdf

(2859 KB) Pobierz
16.10.2013
Maślane bułeczki dyniowe - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie
Szukaj
Maślane bułeczki dyniowe
PRZEPIS NA CHLEB I BUŁKI bułki na drożdżach
Te bułeczki są mięciutkie, pulchniutkie, pięknie pachną, wyśmienicie smakują.
Ja najbardziej lubię je z samym masłem, moi chłopacy wcinają z różnymi dżemami.
Bułeczki dyniowe mają piękny pomarańczowy kolor, na zewnątrz i w środku, najlepiej
smakują w dniu pieczenia, a czerstwe można wykorzystać i zrobić z nich dyniowe tosty francuskie :)
Składniki
Na 24 bułeczki wielkości muffinek
500g kg mąki
15 g świeżych drożdży
140 ml letniego mleka
25 g cukru
25 g masła
250 g dyni - waga już po obraniu
1/3 szkl wody
0,5 łyżeczki soli
masło do smarowania przed pieczeniem
można dodać różne przyprawy
cynamon, goździki,
gałkę muszkatołową, wanilię
Przygotowanie
kasia-gotuje.pl/przepis/453.maslane-buleczki-dyniowe
1/5
16.10.2013
Maślane bułeczki dyniowe - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie
Do garnka wrzucamy drobno pokrojoną dynię, zalewamy ją odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem tak
długo, aż będzie miękka. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Puree ma być gęste, ale nie suche, do
gorącej dodajmy masło i całość studzimy.
Ja moje ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba. Wrzuciłam standardowo na no mleko, dynie, sól, cukier,
drożdże i mąkę. Włączyłam na wyrabianie z wyrastaniem.
Ciasto oczywiście można wyrobić też ręcznie. Do miski wlewamy letnie mleko, dodajmy drożdże, cukier i
zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy puree dyniowe, sól, mąkę i wyrabiamy jędrne, gładkie,
odrobinę klejące się ciasto. Zajmie to ok 15 minut. Nie dodawajcie więcej mąki.
Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu. Ma podwoić objętość.
kasia-gotuje.pl/przepis/453.maslane-buleczki-dyniowe
2/5
16.10.2013
Maślane bułeczki dyniowe - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki. Dłonie najlepiej wysmarować olejem, wtedy ciasto nie będzie się
kleiło do rąk. Uformowane kuleczki układamy w formie do muffinek, zachowają ładny kształt. Uformowane
smarujemy bardzo miękkim masłem i zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu, powinny zwiększyć
objętość.
Dyniowe bułeczki pieczemy w 170*C przez ok 10-15 minut. Powinny się lekko zarumienić, nie pieczcie ich
za długo, bo zrobią się suche. Można sprawdzić patyczkiem, czy są już dobre, jeśli wyciągnięty patyczek jest
suchy, bułeczki są gotowe. Bułeczki studzimy na kratce.
kasia-gotuje.pl/przepis/453.maslane-buleczki-dyniowe
3/5
16.10.2013
Maślane bułeczki dyniowe - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie
Do ciasta można dodać różne przyprawy, cynamon,goździki, gałkę muszkatołową czy wanilię.
Inne przepisy z dynią
kasia-gotuje.pl/przepis/453.maslane-buleczki-dyniowe
4/5
16.10.2013
Maślane bułeczki dyniowe - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie
Share
Pin It!
Zobacz również
Tagi jj:
dynia. mleko. bułki. masło. na śniadanie. bułki mleczne. bułki maślane. bułki dyniowe.
kasia-gotuje.pl/przepis/453.maslane-buleczki-dyniowe
5/5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin