Stare Gary_ Papryki faszerowane ryżem i ziołami.pdf

(2311 KB) Pobierz
17.12.2014
Stare Gary: Papryki faszerowane ryżem i ziołami
Papryki faszerowane ryżem i ziołami
Bardzo lubię faszerowane papryki. Często robię je z dodatkiem mięsa, tym razem wersja ziołowa, tylko ryż i dużo
aromatycznych ziół. Podłużne papryki też wydają mi się smaczniejsze od tradycyjnych okrągłych. Poza tym łatwiej mi
się je faszeruje. Polecam!
składniki
6 podłużnych papryk
2 ząbki czosnku
ok 700 g pomidorów
1 cebula - drobno posiekana
1/2 szklanki ryżu
pęczek pietruszki
ok 15 listków mięty
1 łyżeczka suszonej mięty
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć. Pomidory sparzyć, obrać ze
skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę
smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać
pokrojone pomidory ( ok 2/3 porcji) można podlać trochę wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż
wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszka i miętą , doprawić do
smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.
Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.
Pozostałe pomidory przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie miętę. Tak przygotowany sos
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200.75e…
1/5
17.12.2014
Stare Gary: Papryki faszerowane ryżem i ziołami
wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i
piec ok 1,5 h. Smacznego!
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200.75e…
2/5
17.12.2014
Stare Gary: Papryki faszerowane ryżem i ziołami
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200.75e…
3/5
17.12.2014
Stare Gary: Papryki faszerowane ryżem i ziołami
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200.75e…
4/5
17.12.2014
Stare Gary: Papryki faszerowane ryżem i ziołami
data:text/html;charset=utf-8,%3Ch3%20class%3D%22post-title%20entry-title%22%20itemprop%3D%22name%22%20style%3D%22margin%3A%200.75e…
5/5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin