Chleb norrlandzki.pdf

(1310 KB) Pobierz
07.01.2014
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Chleb norrlandzki
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
15 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
w kuchnibezdubli
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
bocado
Szczecinianka, pomieszkująca w
Poznaniu a teraz w stolicy.
Gotująca, czytająca, pisząca i od
czasu do czasu występująca
gdzieniegdzie.
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
wkuchnibezdubli
Blog pisze
bocado
78557
199
89
21.03.2013 10:15
CHLEB NORRLANDZKI
0
Lubię to!
0
Czyli z drożdżami, mąką i pieczywem za pan brat!
Po raz kolejny się „przejechałam” mówiąc prosto. Bo czasu nie było, śniegi straszne,
szybkie zakupy w supermarkecie, brzęczący Jachu w wózku i nie dałam rady kupić
pieczywa w pobliskiej piekarni, tylko właśnie we wspomnianym markecie. Niby chleb z
ziarnami, o kuszącej nazwie fitness. Ale co to było?! Ja się pytam. Coś co się kruszyło,
smaku żadnego i miast w domu mieć bąbla który jada kanapeczki wielkości czubka
kciuka musiałabym mieć sprawną kurę, która by okruszki zbierała. I też nie daję gwarancji
czy owa kura dziobałaby ze smakiem. Więc dziś od razu zabrałam się za pieczenie
własnego pieczywa i powzięłam decyzję o nie kupowaniu w dużych marketach chleba,
choćby nie wiem co. Trafił mi się w mej ulubionej książce „pieczywowej” pt.:”Vademecum
domowego wypieku pieczywa” przepis na placek norrlandzki. Nie byłabym sobą, gdybym
nie pokombinowała. Zamiast jasnego syropu cukrowego dodałam melasę, zamiast
formować placki, zrobiłam dwa bochenki i dodałam inną mąkę niż oryginalnie. Pachnie w
domu cudnie, co nie dziwota jak za plecami piecze się chleb. Wyszedł mięciutki i z gładką
skórką. Kury w domu nie potrzebuję!
Składniki na 2 bochenki:
300 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
30 g melasy (ok. 2 łyżek)
10 g soli (ok.2 łyżeczek)
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli/2013/03/chleb_norrlandzki/1
1/3
07.01.2014
Chleb norrlandzki
120 g miękkiego masła
200 g mąki żytniej razowej typ 720
400 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej tortowej typ 450)
W wysokim naczyniu rozpuszczamy drożdże w wodzie. Odstawiamy na moment. Mąki
przesiewamy do wysokiej miski, dolewamy drożdże i wyrabiamy ręcznie lub hakiem
(wychodzi bardzo twarde, więc hak ułatwia zadanie). Dodajemy resztę składników poza
masłem i wyrabiamy. Jak składniki ładnie się połączą dodajemy miękkie masło w
kawałkach. Wyrabiamy aż uzyskamy ładne, lśniące gładkie masło. Najlepiej przełożyć
ciasto na stolnicę i kontynuować zagniatając. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy by odpoczęło na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto
dzielimy na dwie części formujemy bochenki, układamy na natłuszczonej blasze lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Znów pod ściereczką zostawiamy na 30 minut. Przed
pieczeniem nacinamy . Zmienjszamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni, wstawiamy
na dolną półkę naczynie z wodą i wsuwamy blachę z chlebem. Pieczemy ok. 25 minut i
studzimy na kratce.
Zobacz więcej:
chleb, chleb pszenny, pieczywo, prosty chleb, śniadanie
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
wkuchnibezdubli.
ZOBACZ TAKŻE
Babeczki cynamonowe
Składniki na ciasto: 25 dag mąki 5 łyżek cukru 1
torebka cukru w aniliow ego 1 jajko 12 dag masła
s...
23 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w mojejkuchni
Kulebiak
Wykonany dw ukrotnie (że niby na próbę) przed
św iętami. Na stole w igilijnym rów nież się...
10 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
JAJKA NA TWARDO W SOSIE
MAJONEZOWYM
Jak już
w spominałam...
8 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/gustanatalerzu
Orange&cheese cupcakes
Pomarańcze są teraz "tanie jak barszcz",
zrobiłam w ięc z nich krem i syropu do babeczek.
Sk...
5 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/straga
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli/2013/03/chleb_norrlandzki/1
2/3
07.01.2014
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Chleb norrlandzki
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wkuchnibezdubli/2013/03/chleb_norrlandzki/1
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin