smaki_regionow.pdf

(2953 KB) Pobierz
Smaki regionów
—50—
PRZEPISÓW KONKURSOWYCH
Z ZASTOSOWANIEM
POLSKICH PRODUKTÓW
REGIONALNYCH
HRONION
A
NA
ZWA
PO
O
CH
DZENIA
•C
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie. Publikacja opracowana przez Departament Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Spis treści
WSTĘP
..................................................................2
SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
W UE
......................................................................3
PRODUKTY REGIONALNE
Bryndza podhalańska
...................................5
Oscypek
................................................................5
Redykołka
...........................................................6
Wiśnia nadwiślanka
......................................6
Podkarpacki miód spadziowy
...................7
Karp zatorski
.....................................................7
Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca
....8
Fasola wrzawska
.............................................8
Miód z Sejneńszczyzny/
Łoździejszczyzny
.............................................9
Miód wrzosowy z Borów
Dolnośląskich
....................................................9
Rogal świętomarciński
..............................10
Wielkopolski ser smażony
.......................10
Andruty kaliskie
............................................11
Truskawka kaszubska
/kaszëbskô malëna
......................................11
Fasola korczyńska
........................................12
Miód kurpiowski
...........................................12
Suska sechlońska
..........................................13
Kiełbasa lisiecka
...........................................13
Obwarzanek krakowski
............................14
Śliwka szydłowska
.......................................14
Jabłka łąckie
...................................................15
Chleb prądnicki
.............................................15
Miód drahimski
.............................................16
Kołocz śląski lub kołacz śląski
...............16
Jabłka grójeckie
............................................17
Ser koryciński swojski
................................17
Jagnięcina podhalańska
...........................18
Cebularz lubelski
..........................................18
Miody pitne
.....................................................19
Olej rydzowy
...................................................19
Pierekaczewnik..............................................20
Kiełbasa jałowcowa
...................................20
Kiełbasa myśliwska
.....................................21
Kabanosy
..........................................................21
PRZEPISY
Pieczona pierś z gęsi
..................................22
Comber jagnięcy
na salsie z buraków
.23
Jagnięcina pieczona w glinie
..................24
Schab
w miodowo-musztardowej
zaprawie
.............................................................25
Pierś gęsi
na postumencie
........................26
Comber jagnięcy
z marchewką
..............28
Polędwica
w sosie grzybowym
i jabłkowo-orzechowym
.............................29
Karp
na szparagowym sosie
....................30
Jagnięcina
ze śliwkowym
farszem na dziko
............................................31
Polędwiczki wieprzowe
nadziewane suską sechlońską
.................32
Pierś perliczki
.................................................33
Karczek grillowany
z sosem śliwkowym
.......................................34
Schab z suską
na sałatce
...........................35
Sałatka z oscypka
.........................................36
Sernik
z fasolą w koszyczku
z miętowej czekolady
...................................37
Jagnięcina podhalańska
podana
na kremie z suski sechlońskiej
.................38
Szpinakowe pierogi
z farszem z kiełbasy lisieckiej
...................39
Jagnięcina
w marynacie
ziołowo-miodowej
........................................40
Konfitowana pierś kaczki
na grillowanym serze pleśniowym
........41
Duet jagnięciny podhalańskiej
faszerowanej oscypkiem
............................42
Karpik
w warzywnym spaghetti
............43
Deska podkarpackich zakąsek
..............44
Pierogi szpinakowe
......................................45
Pstrąg pieczony
z porem i pomarańczą
.................................46
Roladki indycze
na kotlecikach jaglanych
............................47
Galaretka z zsiadłego mleka
z prażonymi jabłkami
..................................48
Grillowany schab jagnięcy.......................49
Żel ze śmietanki
............................................50
Roladki z kurczaka
w sosie czekoladowym
................................51
Kieszonki z piersi kurczaka
.....................52
Mrowisko
z sosem malinowym
..............53
Polędwiczki glazurowane
z sezamem
.........................................................54
Pączki kartoflane
..........................................55
Carpaccio z buraków
..................................56
Aromatyczny indyk
z purée marchewkowym
............................57
Lody na miodzie pitnym
...........................58
Udko kaczki
faszerowane
.........................59
Szaszłyk z polędwicy wieprzowej
........59
Udko królika
....................................................60
Frykasy drobiowe
na słodko....................61
Jagnięcina
z tymbalikiem z sera
............62
Roladki z kaczych udek
.............................63
Kacze roladki
z jabłkami i mango
.........64
Pierogi
z fasolowo-śliwkowym farszem
..............65
Słowiańska rolada z karkówki
...............66
Filet z indyka
...................................................67
Comber jagnięcy
w sosie śliwkowym
68
Roladki z kaczki
.............................................69
Pierś z kaczki confit
.....................................70
Kaczka
nadziewana morelami
...............72
Szanowni Państwo!
Katalog, który trzymacie właśnie w ręku, zawiera informacje o systemach jakości żywności
w Unii Europejskiej, opisy polskich produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Po-
chodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność,
jak również wyjątkowe przepisy kulinarne opracowane przez młodych kucharzy.
Od lat systematycznie rośnie eksport polskich produktów rolno-spożywczych. Aby utrzymać te
korzystne tendencje, podejmujemy szereg inicjatyw wspierających promocję polskiej żywności.
Jedną z nich jest organizacja kolejnej edycji konkursu dla uczniów średnich szkół gastronomicz-
nych. Zadaniem uczestników konkursu było opracowanie autorskich przepisów wykorzystują-
cych polskie produkty zarejestrowane w unijnym systemie jakości żywności.
Polska posiada bogate dziedzictwo kulinarne. Znana od wieków tolerancja przyciągała różne
narody, które asymilując się, wzbogacały też nasze zwyczaje kulinarne. Charakter polskiego
rolnictwa, nieprzemysłowe metody produkcji, naturalny wiejski krajobraz, duża różnorodność
biologiczna oraz bogactwo kulturowe i historyczne naszego kraju sprawiają, że Polska ma wiele
do zaoferowania w dziedzinie wytwarzania wyjątkowej i niepowtarzalnej żywności. Świadczy
o tym również fakt, iż każdego roku coraz więcej wyrobów z naszego kraju aplikuje o rejestrację
i ochronę w europejskim systemie.
Mamy nadzieję, że katalog ten zachęci producentów do złożenia kolejnych wniosków o rejestra-
cję wytwarzanych przez nich wyrobów, zaś konsumentów zainspiruje do kulinarnych podróży
szlakiem najlepszych polskich produktów. Jestem przekonany, że opisane produkty, jak i ciekawe
przepisy kulinarne będą dla Państwa inspiracją do własnych eksperymentów w kuchni.
Marek Sawicki
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
—2—
Systemy jakości żywności w UE
Głównym założeniem systemów jakości żywności w UE jest promowanie zróżnicowanej produkcji
rolnej, ochrona nazw produktów przed nadużywaniem i  imitacją oraz pomaganie konsumentom
w  zrozumieniu szczególnego charakteru produktów zarejestrowanych. Podstawowymi znakami
służącymi do identyfikacji produktów rolnych i środków spożywczych są: Chroniona Nazwa Po-
chodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne – podkreślające związek między jakością a miej-
scem pochodzenia produktów oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność – wyróżniająca ich
tradycyjną metodę produkcji. Instrumenty te zapewniają ochronę producentów przed nieuczciwą
konkurencją i pozwalają im promować swoje wyroby. Jednocześnie informują konsumenta o spe-
cyfice i unikatowości tych produktów. Procesom tym towarzyszy ochrona dziedzictwa kulinarnego
i kulturowego, promocja tradycji i rozpowszechnianie jej w Europie.
Przyznanie Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego oraz Gwa-
rantowanej Tradycyjnej Specjalności jest oficjalnym potwierdzeniem wysokiej jakości i gwarancją
pochodzenia produktów. Umieszczony na etykiecie produktu symbol jednego z trzech certyfika-
tów gwarantuje wyjątkową jakość produktu, wynikającą ze specyficznych uwarunkowań regional-
nych, historii, czy też unikatowej tradycji wytwarzania. Nadanie produktowi oznaczenia gwarantu-
je mu ochronę prawną przed próbą fałszowania bądź podrabiania.
NA
HRONION
A
ZWA
PO
Chroniona Nazwa Pochodzenia
oznacza nazwę produktu pochodzącego z określonego regionu,
miejsca lub kraju. Jakość lub cechy charakterystyczne tego produktu są wynikiem oddziaływania
środowiska geograficznego, na które składają się zarówno czynniki naturalne, jak i ludzkie. Chro-
niona Nazwa Pochodzenia odnosi się do obszaru geograficznego, na którym odbywają się wszyst-
kie etapy produkcji danego wyrobu.
Chronione Oznaczenie Geograficzne
oznacza nazwę produktu pochodzącego z  określonego
regionu, miejsca lub kraju, którego jakość, renoma lub inne cechy charakterystyczne są wynikiem
danego pochodzenia geograficznego. Chronione Oznaczenie Geograficzne odnosi się do obszaru
geograficznego, na którym odbywa się co najmniej jeden z etapów produkcji danego wyrobu.
—3—
O
CH
DZENIA
•C
Zgłoś jeśli naruszono regulamin