Marynaty mięsna
Kowbojska marynata do skrzydełek z kurczaka
Składniki:•Skrzydełka kurczaka - 1 kg•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 120 ml•Imbir - kawałek wielkości kciuka•Miód - 4 łyżki•Tymianek - 2 łyżki•Ziele angielskie - 2 łyżeczki•Szczypiorek - pęczek•Cynamon - 1 łyżeczka•Oliwa z oliwek - 2 łyżki•Papryczka chili - 2 sztuki
Wykonanie:
Ziele angielskie rozgnieść na proszek w moździerzu, zioła i warzywa drobno poszatkować. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Można też użyć blendera. Skrzydełka dokładnie zalać marynatą i odstawić do lodówki. Czas marynowania: minimum 4 h. Wyłożyć skrzydełka na blachę i piec w piekarniku w temp. 240 stopni przez ok. 30 minut, podlewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.
Przepis na 1 kg skrzydełek. Zamiast piekarnika można upiec skrzydełka na grillu.
· Ryby, leszcze, płotki, krąpie lub podobne. ok. 1 kg.
· sól, pieprz, 1 cytryna, 2 jajka, mąka 1 szklanka, bułka tarta 1 szklan
· olej 2 szklanki
· ocet, 2 cebule, 2 łyżki cukru.
Oczyszczone ryby lekko solimy, skarpiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut.
Każdą obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i potem w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany olej. (Smażymy w dość głębokim oleju im większe sztuki tym więcej oleju). Smażymy na złoty kolor.
Przygotowujemy zalewę na 1 szklankę octu 3 szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę soli odrobinę piprzu. (Na 2 szklanki octu wszystkiego podwójnie)
Ryby układamy ściśle w słoju lub szklanym naczyniu, na wierzch kładziemy cebulę pokrojoną w talatki (lub szalotkę) i zalewamy zalewę. Zakręcamy słoik. Gotowe do spożycia już na drugi dzień. Smacznego.
Ryby
Składniki na zalewę octowa:
· 1,1 l wody
· 0,1 l octu 30%lub 0,3 l octu 10% (zwykłego)
· 6 ziarenek ziela angielskiego
· 3 ziarenka pieprzu
· 1 mały liść laurowy
· 1 mała cebula(pokroić w plastry)
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka jarzynki do zup(np. Vegetta)
· 1 łyżeczka maggi
· 1 kg świeżych ryb
Do pieczenia ryb:
· 100 g bułki tartej
· 100 g mąki pszennej
· 1 jajko
· olej
Swieże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu. Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.Odstawić na co najmniej 2-3 dni.Uwaga do ostrości zalewy: ja robię od lat podaną powyżej zalewę (1:11). Nasi znajomi lubią jednak nieco mocniejszą. Można wtedy zamiast 1,1 litra dać 1 litr wody. Ryby będą znacznie ostrzejsze.
Marynowana makrela
Składniki:•Makrela - 5-6 szt•Cebula - 3 szt•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szklanki•Woda - 2 szklanki•Sól - szczypta•Liść laurowy - kilka sztuk•Ziele angielskie - kilka sztuk•Pieprz czarny - kilka ziaren•Cukier - 1 łyżka
Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i smażyć. Usmażoną rybę zostawić w naczyniu pod przykryciem. Cebulę podsmażyć, posolić i dodać do ryby. Z octu, wody i przypraw przygotować marynatę - doprowadzić do wrzenia, następnie zalać rybę. Przykryć i przestudzoną marynatę z rybą odstawić do lodówki.
RYBA W OCCIE
Składniki:•Ryby słodkowodne - 3 sztuki•Cebula - 2 sztuki•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka•Woda - 4 szklanki•Mąka - 1 szklanka•Bułka tarta - 1 szklanka•Olej słonecznikowy - wg uznania•Sól - wg uznania•Cukier - 1 łyżeczka•Ziele angielskie - kilka ziaren•Vegeta - 1 łyżeczka•Liść laurowy - 3 sztuki•Gorczyca - kilka ziaren
Sprawione ryby pokroić na części według uznania i posolić .Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąka. Na patelni rozgrzać trochę oleju i usmażyć ryby na złoty kolor. Przygotować zalewę: wodę , ocet, Vegetę, ziele angielskie i liść laurowy,cukier zagotować. Do przygotowanych słoików wrzucić po trochę cebuli pokrojonej w piórka. Poukładać kawałki ryby. Na wierzch dać resztę cebulki i ziarenka gorczycy. Zalać gorącą zalewą i zamknąć szczelnie weki.
Kurczak marynowany w occie balsamicznym Jamar
Składniki:•Kurczak (pierś lub udka) - 0,5 kg•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - pół szklanki•Oliwa z oliwek - 4 łyżki •Czosnek - 3 ząbki•Rozmaryn - 2 gałązki•Miód - 1 łyżka•Sól - do smaku•Pieprz czarny - do smaku
Ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz miód dokładnie mieszamy w misce, w której będziemy marynować kurczaka. Czosnek rozgniatamy w łupinie i wrzucamy cały do marynaty. Umyty, świeży rozmaryn rozgniatamy nożem aby wydobyć aromat. Do miski wkładamy mięso z kurczaka i obkładamy rozmarynem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Kurczak na słodko w marynacie
Składniki:•Skrzydełka kurczaka - 1 kg•Sos sojowy - 3 łyżki•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/4 szklanki•Cukier - 3/4 szklanki•Woda - 3 łyżki•Sól - 1/2 łyżeczki
Skrzydełka oprószyć w mące i podsmażyć na oleju . Następnie przełożyć do brytfanki . Zrobić zalewę z pozostałych składników do pełnego rozpuszczenia cukru i wlać do brytfanki. Piec ok. 30min. W temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Śródziemnomorska marynata-dressing z suszonymi pomidorami do sałat
Składniki:•Suszone pomidory - 20 g•Cukier - 20 g•Musztarda - 20 g•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 175 ml•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 25 ml•Pieprz czarny - dwie szczypty•Sól - 10 g•Woda - 300 ml•Cebula - 1 sztuka•Natka pietruszki - mały pęczek•Olej słonecznikowy - 375 ml
Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucamy do malaksera/blendera miksujemy 10 min. Wlewamy olej strumyczkiem nie przerywając blendowania. Całość miksujemy jeszcze 2 min i gotowe. Przechowujemy w lodówce w szklanym zamkniętym pojemniku. Uzyskujemy ok. lekko poniżej 1l emulsyjnej marynaty idealnej do perfekcyjnego doprawienia wszystkich rodzajów świeżych, zdrowych, chrupiących kolorowych sałat. Smacznego!!!
Zalewa Wioletki do ryby smażonej
Składniki:•Ryba filet•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka•Cukier - 2 łyżeczki•Woda - 3 szklanki•Liść laurowy - 1 liść laurowy•Pieprz czarny - 10 ziarenek•Ziele angielskie - 5 ziarenek•Cebula - 2 sztuki•Sól - 1 łyżeczka
Wodę, ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i cebule pokrojoną w plastry zagotować i gotować 2 min. Dobrze wystudzić. Zimną rybę smażoną ułożyć w słoiku i zalać zimną zalewą. Całość włożyć do lodówki na 3-4 dni.
W przepisie można wykorzystać dowolną rybę smażoną w panierce.
Pomidorowe ogóreczki
Składniki:•Ogórki (krótkie) - 5 kg•Cebula - 6 sztuk•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki•Woda - 10 szklanek•Gorczyca - 1 opakowanie•Sól - 4 łyżki•Cukier - 1,5 szklanki•Koncentrat pomidorowy - 2 słoiczki•Liść laurowy - do smaku•Ziele angielskie - do smaku
Ogórki dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Obrać i przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w krążki. Układać do słoików plasterki cebuli, posypać gorczycą, ułożyć ogórki i na wierzch dać jeszcze cebulkę. Wszystkie składniki zalewy zagotować i dobrze ze sobą wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Gdy ostygną - pasteryzować 5 minut.
Pieczony kurczak z miodem i octem jabłkowym
Składniki:•Kurczak cały - ok. 3kg•Masło - 3 łyżki•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka•Miód - 2/3 szklanki•Mięta - 2 łyżeczki•Rodzynki - pół szklanki•Żurawina (suszona) - pół szklanki•Morele (suszone) - pół szklanki•Sól - do smaku•Rozmaryn - 2 łyżeczki
Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C. Rozpuść 2 łyżki masła, następnie natrzyj kurczaka roztopionym masłem i posyp solą i suszonym rozmarynem. Piecz przez ok. godzinę (do momentu kiedy kurczak z różowego zmieni się na kolor biały). W między czasie przygotuj sos. Ocet jabłkowy, miód, miętę, 1 łyżkę masła oraz rodzynki i suszone owoce żurawiny i moreli wymieszaj w garnku i gotuj na na wolnym ogniu przez pół godziny - do momentu gdy owoce napęcznieją. Po upieczeniu polej kurczaka sosem, odrobinę możesz zostawić i podać w sosjerce.
W przepisie należy użyć suszonej żurawiny i suszonych moreli!
Kurczak marynowany w occie balsamicznym
Składniki:•Kurczak (pierś lub udka) - 0,5 kg•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - pół szklanki•Oliwa z oliwek - 4 łyżki•Czosnek - 3 ząbki•Rozmaryn - 2 gałązki•Miód - 1 łyżka•Sól - do smaku•Pieprz czarny - do smaku
Grajka13