Marynaty mięsna.docx

(21 KB) Pobierz

Marynaty mięsna

 

Kowbojska marynata do skrzydełek z kurczaka

Składniki:
•Skrzydełka kurczaka - 1 kg
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 120 ml
•Imbir - kawałek wielkości kciuka
•Miód - 4 łyżki
•Tymianek - 2 łyżki
•Ziele angielskie - 2 łyżeczki
•Szczypiorek - pęczek
•Cynamon - 1 łyżeczka
•Oliwa z oliwek - 2 łyżki
•Papryczka chili - 2 sztuki

Wykonanie:

Ziele angielskie rozgnieść na proszek w moździerzu, zioła i warzywa drobno poszatkować. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Można też użyć blendera. Skrzydełka dokładnie zalać marynatą i odstawić do lodówki. Czas marynowania: minimum 4 h. Wyłożyć skrzydełka na blachę i piec w piekarniku w temp. 240 stopni przez ok. 30 minut, podlewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Uwagi autora przepisu:

Przepis na 1 kg skrzydełek. Zamiast piekarnika można upiec skrzydełka na grillu.

 

Ryba w occie

Składniki

·         Ryby, leszcze, płotki, krąpie lub podobne. ok. 1 kg.

·         sól, pieprz, 1 cytryna, 2 jajka, mąka 1 szklanka, bułka tarta 1 szklan

·         olej 2 szklanki

·         ocet, 2 cebule, 2 łyżki cukru.

Etapy przygotowania

Oczyszczone ryby lekko solimy, skarpiamy sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut.

Każdą obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i potem w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany olej. (Smażymy w dość głębokim oleju im większe sztuki tym więcej oleju). Smażymy na złoty kolor.

Przygotowujemy zalewę na 1 szklankę octu 3 szklanki wody, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę soli odrobinę piprzu. (Na 2 szklanki octu wszystkiego podwójnie)

Ryby układamy ściśle w słoju lub szklanym naczyniu, na wierzch kładziemy cebulę pokrojoną w talatki (lub szalotkę) i zalewamy zalewę. Zakręcamy słoik. Gotowe do spożycia już na drugi dzień. Smacznego.

 

Ryby

Składniki na zalewę octowa:

·         1,1 l wody

·         0,1 l octu 30%
lub 0,3 l octu 10% (zwykłego)

·         6 ziarenek ziela angielskiego

·         3 ziarenka pieprzu

·         1 mały liść laurowy

·         1 mała cebula
(pokroić w plastry)

·         1 łyżeczka cukru

·         1 łyżeczka jarzynki do zup
(np. Vegetta)

·         1 łyżeczka maggi

·         1 kg świeżych ryb

Do pieczenia ryb:

·         100 g bułki tartej

·         100 g mąki pszennej

·         1 jajko

·         olej

Swieże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu. Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance mącznej. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.

W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.
Odstawić na co najmniej 2-3 dni.

Uwaga do ostrości zalewy: 
ja robię od lat podaną powyżej zalewę (1:11). Nasi znajomi lubią jednak nieco mocniejszą. Można wtedy zamiast 1,1 litra dać 1 litr wody. Ryby będą znacznie ostrzejsze.

 

Marynowana makrela

Składniki:
•Makrela - 5-6 szt
•Cebula - 3 szt
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1/2 szklanki
•Woda - 2 szklanki
•Sól - szczypta
•Liść laurowy - kilka sztuk
•Ziele angielskie - kilka sztuk
•Pieprz czarny - kilka ziaren
•Cukier - 1 łyżka

Wykonanie:

Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i smażyć. Usmażoną rybę zostawić w naczyniu pod przykryciem. Cebulę podsmażyć, posolić i dodać do ryby. Z octu, wody i przypraw przygotować marynatę - doprowadzić do wrzenia, następnie zalać rybę. Przykryć i przestudzoną marynatę z rybą odstawić do lodówki.

 

RYBA W OCCIE

Składniki:
•Ryby słodkowodne - 3 sztuki
•Cebula - 2 sztuki
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 4 szklanki
•Mąka - 1 szklanka
•Bułka tarta - 1 szklanka
•Olej słonecznikowy - wg uznania
•Sól - wg uznania
•Cukier - 1 łyżeczka
•Ziele angielskie - kilka ziaren
•Vegeta - 1 łyżeczka
•Liść laurowy - 3 sztuki
•Gorczyca - kilka ziaren

Wykonanie:

Sprawione ryby pokroić na części według uznania i posolić .Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąka. Na patelni rozgrzać trochę oleju i usmażyć ryby na złoty kolor. Przygotować zalewę: wodę , ocet, Vegetę, ziele angielskie i liść laurowy,cukier zagotować. Do przygotowanych słoików wrzucić po trochę cebuli pokrojonej w piórka. Poukładać kawałki ryby. Na wierzch dać resztę cebulki i ziarenka gorczycy. Zalać gorącą zalewą i zamknąć szczelnie weki.

 

Kurczak marynowany w occie balsamicznym Jamar

Składniki:
•Kurczak (pierś lub udka) - 0,5 kg
•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - pół szklanki
•Oliwa z oliwek - 4 łyżki
•Czosnek - 3 ząbki
•Rozmaryn - 2 gałązki
•Miód - 1 łyżka
•Sól - do smaku
•Pieprz czarny - do smaku

Wykonanie:

Ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz miód dokładnie mieszamy w misce, w której będziemy marynować kurczaka. Czosnek rozgniatamy w łupinie i wrzucamy cały do marynaty. Umyty, świeży rozmaryn rozgniatamy nożem aby wydobyć aromat. Do miski wkładamy mięso z kurczaka i obkładamy rozmarynem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Kurczak na słodko w marynacie

Składniki:
•Skrzydełka kurczaka - 1 kg
•Sos sojowy - 3 łyżki
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1/4 szklanki
•Cukier - 3/4 szklanki
•Woda - 3 łyżki
•Sól - 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Skrzydełka oprószyć w mące i podsmażyć na oleju . Następnie przełożyć do brytfanki . Zrobić zalewę z pozostałych składników do pełnego rozpuszczenia cukru i wlać do brytfanki. Piec ok. 30min. W temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia obrócić na drugą stronę.

 

Śródziemnomorska marynata-dressing z suszonymi pomidorami do sałat

Składniki:
•Suszone pomidory - 20 g
•Cukier - 20 g
•Musztarda - 20 g
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 175 ml
•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 25 ml
•Pieprz czarny - dwie szczypty
•Sól - 10 g
•Woda - 300 ml
•Cebula - 1 sztuka
•Natka pietruszki - mały pęczek
•Olej słonecznikowy - 375 ml

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucamy do malaksera/blendera miksujemy 10 min. Wlewamy olej strumyczkiem nie przerywając blendowania. Całość miksujemy jeszcze 2 min i gotowe. Przechowujemy w lodówce w szklanym zamkniętym pojemniku. Uzyskujemy ok. lekko poniżej 1l emulsyjnej marynaty idealnej do perfekcyjnego doprawienia wszystkich rodzajów świeżych, zdrowych, chrupiących kolorowych sałat. Smacznego!!!

 

Zalewa Wioletki do ryby smażonej

Składniki:
•Ryba filet
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Cukier - 2 łyżeczki
•Woda - 3 szklanki
•Liść laurowy - 1 liść laurowy
•Pieprz czarny - 10 ziarenek
•Ziele angielskie - 5 ziarenek
•Cebula - 2 sztuki
•Sól - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Wodę, ocet, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i cebule pokrojoną w plastry zagotować i gotować 2 min. Dobrze wystudzić. Zimną rybę smażoną ułożyć w słoiku i zalać zimną zalewą. Całość włożyć do lodówki na 3-4 dni.

Uwagi autora przepisu:

W przepisie można wykorzystać dowolną rybę smażoną w panierce.

 

Pomidorowe ogóreczki

Składniki:
•Ogórki (krótkie) - 5 kg
•Cebula - 6 sztuk
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
•Woda - 10 szklanek
•Gorczyca - 1 opakowanie
•Sól - 4 łyżki
•Cukier - 1,5 szklanki
•Koncentrat pomidorowy - 2 słoiczki
•Liść laurowy - do smaku
•Ziele angielskie - do smaku

Wykonanie:

Ogórki dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Obrać i przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w krążki. Układać do słoików plasterki cebuli, posypać gorczycą, ułożyć ogórki i na wierzch dać jeszcze cebulkę. Wszystkie składniki zalewy zagotować i dobrze ze sobą wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Gdy ostygną - pasteryzować 5 minut.

 

 

Pieczony kurczak z miodem i octem jabłkowym

Składniki:
•Kurczak cały - ok. 3kg
•Masło - 3 łyżki
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
•Miód - 2/3 szklanki
•Mięta - 2 łyżeczki
•Rodzynki - pół szklanki
•Żurawina (suszona) - pół szklanki
•Morele (suszone) - pół szklanki
•Sól - do smaku
•Rozmaryn - 2 łyżeczki

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C. Rozpuść 2 łyżki masła, następnie natrzyj kurczaka roztopionym masłem i posyp solą i suszonym rozmarynem. Piecz przez ok. godzinę (do momentu kiedy kurczak z różowego zmieni się na kolor biały). W między czasie przygotuj sos. Ocet jabłkowy, miód, miętę, 1 łyżkę masła oraz rodzynki i suszone owoce żurawiny i moreli wymieszaj w garnku i gotuj na na wolnym ogniu przez pół godziny - do momentu gdy owoce napęcznieją. Po upieczeniu polej kurczaka sosem, odrobinę możesz zostawić i podać w sosjerce.

Uwagi autora przepisu:

W przepisie należy użyć suszonej żurawiny i suszonych moreli!

 

 

 

Kurczak marynowany w occie balsamicznym

Składniki:
•Kurczak (pierś lub udka) - 0,5 kg
•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - pół szklanki
•Oliwa z oliwek - 4 łyżki
•Czosnek - 3 ząbki
•Rozmaryn - 2 gałązki
•Miód - 1 łyżka
•Sól - do smaku
•Pieprz czarny - do smaku

Wykonanie:

Ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz miód dokładnie mieszamy w misce, w której będziemy marynować kurczaka. Czosnek rozgniatamy w łupinie i wrzucamy cały do marynaty. Umyty, świeży rozmaryn rozgniatamy nożem aby wydobyć aromat. Do miski wkładamy mięso z kurczaka i obkładamy rozmarynem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin