PIKLE INNE WARZYWA.docx

(23 KB) Pobierz

PIKLE INNE WARZYWA

 

INNE WARZYWA

Marynowany bakłażan w oleju

Składniki:
•Bakłażan - 1 kg
•Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 1 szklanka
•Olej słonecznikowy - 1 szklanka
•Czosnek - 1/2 główki
•Natka pietruszki - trochę
•Sól - 1,5 łyżki

Wykonanie:

Bakłażany umyć, pokroić na plastry wzdłuż, a potem w paski, ułożyć w misce i posypać łyżką soli, zostawić na noc. Odlać powstały sok. Ząbki czosnku pokroić na połówki. Zagotować ocet z pozostałą solą i sokiem z bakłażanów, włożyć bakłażany i gotować ok. 20 minut. Pozostawić na 2 dni w zalewie octowej. Układać bakłażany w słoikach przesypując natką i czosnkiem, zalać lekko podgrzanym olejem, przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Marynowany czosnek w zalewie cynamonowej

Składniki:
•Czosnek - 1 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 1 szklanka
•Sól - 1 łyżka
•Cukier - 2 łyżki
•Cynamon - szczypta
•Pieprz czarny - kilka ziaren

Wykonanie:

Czosnek podzielić na ząbki, obrać, sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć.

 

 

Cukinia w zalewie octowej

 

·         3 cukinie

·         papryczka chilli

·         2 cebule czerwone

·         pęczek koperku

·         8 listków laurowych

·         8 szczypt ziarenek gorczycy

·         8 ziarenek pieprzu czarnego

Zalewa:

·         8 szklanek zimnej wody

·         12 łyżek cukru białego

·         2 łyżki soli

·         1 szklanka octu


Przygotować zalewę: w zimnej wodzie z octem dokładnie wymieszać cukier i sól.  Cukinie umyć i pokroić w dość cienkie plastry a cebulę w piórka. Papryczke chilli oczyścić z nasion i pokroić na kawałki.  Na dno kazdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu oraz szczypcie gorczycy, gałązce koperku i kawałku chilli. Na to włożyć cebule i cukinię. Warzywa zalać przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoiczka. Następnie zakręcić słoiczki wyparzonymi, suchymi zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.  

 

Cukinia marynowana "słupek"

Składniki:
•Cukinia/Kabaczek - 1 sztuka
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 150 ml
•Woda - 1 l
•Czosnek - 2 ząbki
•Cukier - 6 łyżek
•Sól - 3 łyżki
•Pieprz czarny - wg uznania
•Liść laurowy - wg uznania
•Ziele angielskie - wg uznania
•Koper - wg uznania
•Papryka ostra mielona - wg uznania

Wykonanie:

Zagotować wodę z cukrem i solą przyprawami(ziele pieprz lisć laurowy) .Potem odstawić i dodać ocet. Cukinię pokrojoną w słupki ułożyć ciasno w małych słoiczkach(250-300 ml). Do każdego słoiczka dać też koper suszony,czosnek,i kawałeczek papryki. Całość zalać gorącą zalewą, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem.Nie trzeba pasteryzować,chyba że słoik cieknie.

 

Cukinia w zalewie musztardowej

Składniki:
•Cukinia - 2 sztuki
•Woda - 1 litr
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Cukier - 1 szklanka
•Musztarda - 7 łyżeczek
•Sól - 5 łyżeczek

Wykonanie:

Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w paski. Do wyparzonych wcześniej słoików włożyć liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Cukinię ułożyć w słoikach pionowo dosyć ciasno. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i musztardą. Dobrze wymieszać. Gorącą zalewą napełnić słoiki i zakręcić. Pasteryzować około 10-15 minut. Słoiki ustawić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Smaczego!

 

Cytrusowa dynia

Składniki
•Dynia - 2 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 150 ml
•Cynamon - 2 kawałki kory
•Cytryna - 1 sztuka
•Pomarańcza - 2 sztuki
•Cukier - 1 kg
•Woda - 2 litry

Wykonanie:

Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zalewamy wodą z octem proporcji 1:1 (musi być cała zanurzona) odstawiamy na 24 godziny. Odcedzamy. Zagotowujemy 2 litry wody dodajemy cukier, cynamon, plastry cytryny i sok z pomarańczy, następnie dodajemy dynie i zagotowujemy. Przelewamy do słoików. Zamykamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach.

 

 

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki:
•Fasolka szparagowa - 3 kg
•Marchewka - 1 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki
•Papryka - 2 sztuki
•Cebula - 1 kg
•Woda - 2 szklanki
•Olej słonecznikowy - 2 szklanki
•Cukier - 2 szklanki
•Pieprz czarny - do smaku
•Liść laurowy - do smaku

Wykonanie:

Fasolkę szparagową i marchew pokroić w paski i zagotować. Natomiast cebulę i paprykę poszatkować i nasolić. Przygotować zalewę: 2 szkl. wody 2 szkl. octu 2 szkl. oleju 2 szkl. cukru 2 łyżki soli pieprz i liść laurowy Wszystkie składniki włożyć do zalewy i zagotować żeby była chrupka. Gorącą wkładać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Uwagi autora przepisu:

Taka marynata sprawdza się kiedy mamy niespodziewanych gości. Ja wykonuję wtedy szybką sałatkę. Słoik fasolki, 10 ugotowanych na twardo jaj i majonez. Palce lizać. :) Można dodać również do ryżu czy mięs. Smacznego.

 

Marynowana fasolka szparagowa

Składniki:
•Fasolka szparagowa - 1 kg
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 2 szklanki
•Cukier - 2 łyżeczki
•Sól - 1 łyżeczka
•Pieprz czarny - kilka ziaren
•Ziele angielskie - kilka ziaren
•Gorczyca - 1 łyżeczka
•Koper - kilka gałązek

Wykonanie:

Fasolkę wrzucić na 10 minut do osolonej wrzącej wody, wyjąć, odsączyć i obciąć ogonki. W słoikach położyć na dnie po gałązce kopru i cząbru. Na nich pionowo układać fasolę, przekładając gałązkami kopru. Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Gorącą marynatą zalać fasolkę. Pasteryzować 20 minut.

 

Fasolka szparagowa z czosnkiem i chilli

Składniki

·         Fasolka szparagowa - 1 kg

·         Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml

·         Woda - 1,5 l

·         Sól - 1 łyżka

·         Cukier - 1 łyżka

·         Czosnek - 12-14 ząbków

·         Liść laurowy - 6-7

·         Ziele angielskie - 12-14 ziaren

·         Papryczka chili - 6-7 szt

Wykonanie:

Przygotować 6-7 słoików po 300 ml. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, docinając fasolki tak żeby zmieściły się w słoiczkach. Ułożyć ściśle w wypieczonych w piekarniku słoiczkach. Czosnek obrać, wcisnąć do słoików po 2 ząbki. Dodać po strączku ostrej papryczki. Zagotować wodę z solą, cukrem, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dolać ocet. Zalać fasolki marynatą, rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Pasteryzować słoiki 25 minut po zagotowaniu wody, w garnku wyłożonym ściereczką.

 

Cebula z octem balsamicznym

Składniki:
•Cebula - 2 sztuki
•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 2 łyżki
•Oliwa z oliwek - 1 łyżka
•Masło - 1 łyżka
•Daktyle - 3 sztuki
•Cukier - 1 łyżka

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem wrzucamy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy ocet balsamiczny Jamar wraz z pokrojonymi daktylami i łyżką cukru(najlepiej brązowego). Wszystko razem przesmażyć przez około 20 minut.

 

Brukselka marynowana

Składniki:
•Brukselka - 1 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 szkl
•Cukier - 2 łyżki
•Sól - 1 łyżka
•Koper - 2 łyżeczki
•Ziele angielskie - 10 ziaren

Wykonanie:

Brukselkę blanszować 2 minuty, następnie układać bardzo ciasno w słoikach. Zagotować resztę składników z 2 szklankami wody. Brukselkę zalać gorącą marynatą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować.

 

Pikle z marchewki

Składniki:
- duże marchewki

Marynata:
- 1 litr wody
- 3 dkg soli
- 6 dkg cukru
- 3 dkg esencji octowej 80%

Przygotowanie:
Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperaturze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę pokroić w słupki jak frytki lub w kostkę i ułożyć w sterylnych słojach. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć. Można też przyrządzić marchew z czosnkiem. Na kilogram marchwi dodać 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki wymieszać, umieścić w słojach i zalać gorącą marynatą. Słoje pasteryzować przez 15 – 20 minut.

 

Dynia i marchewka w jesiennej marynacie

Składniki:
•Dynia - 400 g po obraniu i wyczyszczeniu
•Marchewka - 1 duża
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 240 ml
•Woda - 240 ml
•Cukier - 180 g
•Sól - 1 łyżeczka
•Ziele angielskie - 6 kulek
•Papryka ostra mielona- 1/2 łyżeczki
•Cynamon - 1 łyżeczka
•Imbir - 1 cm
•Pieprz czarny w ziarenkach - 8 kulek
•Nalewka wiśniowa - 2 łyżki

 

 

Marynowana rzodkiewka z marchwią i zielonym ogórkiem

Składniki:
•Rzodkiewki - 1 pęczek
•Marchewka - 0.5 kg
•Ogórki (krótkie) - 0,5 kg
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 szklanki
•Miód - 3 łyżki
•Woda - 2 szklanki
•Czosnek - 2 ząbki
•Sól - 1 łyżka
•Pieprz czarny - łyżeczka ziarenek

 

Marynowane rzodkiewki

Składniki:
•Rzodkiewki - 1 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki
•Olej słonecznikowy - 2 łyżki
•Pieprz czarny - 2 łyżeczki
•Pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
•Sól - 2 łyżeczki
•Cukier - 20 dkg
•Woda - 1,5 litra

Wykonanie:

Rzodkiewki umyć, oczyścić z korzonków i liści, osuszyć. Każdą rzodkiewkę nakłuć w paru miejscach drewnianą wykałaczką. Zagotować 1,5 l. wody. Dodać ocet, cukier, olej, sól i pieprz. Rzodkiewki dodać do wywaru i gotować ok. 2 min. Wyjąć. Nałożyć do wyparzonych słoików, a wywar ostudzić. Zalać zimnym wywarem, zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.

Uwagi autora przepisu:

Marynowane rzodkiewki są doskonałym dodatkiem do mięs , pasztetów i do ryb. Mogą być też składnikiem pikantnych sałatek.

 

Marynowane patisony

Składniki:
•Patisony - 2kg
•Czosnek - 6 główek
•Cebula - 2 sztuki
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Woda - 2 szklanki
•Cukier - 2 łyżki
•Sól - 1 łyżka
•Ziele angielskie - 5 sztuk
•Liść laurowy - 5 sztuk
•Koper - trochę

Wykonanie:

Patisony umyć pokroić .Poukładać w słojach. Dodać czosnek, po trochę kopru. Z reszty składników ugotować zalewę ,dodając też pokrojoną cebulę. Wszystko wystudzić zalać zimną zalewą patisony, zakręcić i pasteryzować przez 20minut.

 

Buraczki z chili

Składniki:
- 6 kg buraczków
- 6 dużych cebul
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 papryka średniej wielkości
- 1 szkl. octu

- 1 szkl. cukru

- 2 łyżki soli


Wykonanie:

Buraki gotujemy, gdy są miękkie odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i trzemy na drobnym sitku. Kolejno przyrządzamy zalewę z octu, cukru i soli- mieszamy wszystkie składniki w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotową miksturą zalewamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Do startych buraczków dajemy paprykę drobno pokrojoną w kostkę oraz zalewę z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy na 15 min. Następnie zapełniamy przygotowane słoiki i układamy do garnka, aby je zagotować. Słoiki gotowałam 30 min od chwili wrzenia.

 

Z powyższych proporcji wyszło mi 20 słoiczków buraczków wielkości 300 g.

 

Buraki z cukinią

Składniki:
•Buraki - 1 kg
•Cukinia - 1 kg
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka
•Cebula - 50-70 dag
•Olej słonecznikowy - 1 szklanka
•Sól - do smaku
•Cukier - 1 szklanka

 

Surówka z buraków

Składniki:
•Buraki - 3 kg
•Papryka czerwona - 0,5 kg
•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
•Cebula - 3 sztuki
•Olej słonecznikowy - 1 szklanka
•Cukier - 0,5 szklanki
•Liść laurowy - 3 listki
•Pieprz czarny - 4 ziarenka

Wykonanie:

Buraki ugotować w łupinie, wystudzić obrać z łupiny ,i zetrzeć na grubej tarce, pokroić cebule i paprykę w kostkę i dodać do startych buraków, ocet zagotować z cukrem pieprzem i liściem laurowym po wystudzeniu wlać do buraków dodać olej i wszystko wymieszać razem, odstawić na 3 godziny.

 

Marynowane buraczki z papryką

Składniki:
•Buraki - 3 kg
•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 250 ml
•Papryka - 0,5 kg
•Woda - 250 ml
•Olej słonecznikowy - 250 ml
•Cebula - 0,5 kg
•Cukier - 1 szklanka
•Sól - 2 łyżki

Wykonanie:

buraczki myjemy następnie gotujemy ,obieramy następnie ścieramy na tarce jarzynówce z papryki usuwamy gniazda nasienne myjemy i kroimy w kostkę cebulę także kroimy w kostkę. Pozostałe składniki zagotować dodać cebulę z papryka i gotować 10 minut ,dodać buraczki wymieszać i zagotować gorące wkładać do słoików odwracając słoiki do góry dnem

 

Buraczki marynowane z cebulką

Składniki:
•Buraki - 500 g
•Cebulka - 200 g
•Imbir - łyżka posiekanego imbiru
•Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 300 ml
•Czosnek - 2 ząbki posiekane
•Cukier - 150 g
•Cynamon - pół łyżeczki
•Papryczka chili - 1 sztuka bez pestek
•Liść laurowy - 1 sztuka
•Goździki - 2 sztuki

Wykonanie:

Małe buraczki ugotować w łupinkach, obrać i pokroić w plastry. Zagotować ocet z resztą składników, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Gorące obrane buraczki pokroić w plastry. Układać w słoiku na przemian z cebulką perłową, zalać przygotowanym syropem z octem, zakręcić. Jeżeli wszystkie składniki są gorące nie wymaga pasteryzacji.

 

Buraczki skąpane w sosie z gruszki, papryki i cebuli

Składniki:
Buraki - 1,5 kg
Papryka - 0,5 kg
Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 160 ml
Gruszki - 3 szt
Liść laurowy - 3 szt
Cebula - 0,3 kg
Olej rzepakowy - 150 ml
Ziele angielskie - 6 szt
Sól - 1 łyżeczka
Woda - 160 ml
Cukier - 4 łyżki

Wykonanie:

1. Buraki ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Do garnka wlać ocet, wodę, sól, cukier, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować. 3. Gruszki obrać. Następnie pokroić. Podobnie papryki i cebule. Podsmażyć wszystko na rozgrzanym oleju, do miękkości. Zmielić dokładnie. 4. Wymieszać masę z burakami, włożyć je do słoików dość dokładnie. Zalać przestudzoną zalewą i zakręcić. 5. Pasteryzować przez około 15 minut.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin