PIKLE INNE WARZYWA
INNE WARZYWA
Marynowany bakłażan w oleju
Składniki:•Bakłażan - 1 kg•Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 1 szklanka•Olej słonecznikowy - 1 szklanka•Czosnek - 1/2 główki•Natka pietruszki - trochę•Sól - 1,5 łyżki
Bakłażany umyć, pokroić na plastry wzdłuż, a potem w paski, ułożyć w misce i posypać łyżką soli, zostawić na noc. Odlać powstały sok. Ząbki czosnku pokroić na połówki. Zagotować ocet z pozostałą solą i sokiem z bakłażanów, włożyć bakłażany i gotować ok. 20 minut. Pozostawić na 2 dni w zalewie octowej. Układać bakłażany w słoikach przesypując natką i czosnkiem, zalać lekko podgrzanym olejem, przechowywać w chłodnym miejscu.
Marynowany czosnek w zalewie cynamonowej
Składniki:•Czosnek - 1 kg•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka•Woda - 1 szklanka•Sól - 1 łyżka•Cukier - 2 łyżki•Cynamon - szczypta•Pieprz czarny - kilka ziaren
Wykonanie:
Czosnek podzielić na ząbki, obrać, sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć.
Cukinia w zalewie octowej
· 3 cukinie
· papryczka chilli
· 2 cebule czerwone
· pęczek koperku
· 8 listków laurowych
· 8 szczypt ziarenek gorczycy
· 8 ziarenek pieprzu czarnego
Zalewa:
· 8 szklanek zimnej wody
· 12 łyżek cukru białego
· 2 łyżki soli
· 1 szklanka octu
Przygotować zalewę: w zimnej wodzie z octem dokładnie wymieszać cukier i sól. Cukinie umyć i pokroić w dość cienkie plastry a cebulę w piórka. Papryczke chilli oczyścić z nasion i pokroić na kawałki. Na dno kazdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym, ziarenku pieprzu oraz szczypcie gorczycy, gałązce koperku i kawałku chilli. Na to włożyć cebule i cukinię. Warzywa zalać przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoiczka. Następnie zakręcić słoiczki wyparzonymi, suchymi zakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, postawić na niej słoiki i zalać wodą do 2/3 ich wysokości. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.
Cukinia marynowana "słupek"
Składniki:•Cukinia/Kabaczek - 1 sztuka•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 150 ml•Woda - 1 l•Czosnek - 2 ząbki•Cukier - 6 łyżek•Sól - 3 łyżki•Pieprz czarny - wg uznania•Liść laurowy - wg uznania•Ziele angielskie - wg uznania•Koper - wg uznania•Papryka ostra mielona - wg uznania
Zagotować wodę z cukrem i solą przyprawami(ziele pieprz lisć laurowy) .Potem odstawić i dodać ocet. Cukinię pokrojoną w słupki ułożyć ciasno w małych słoiczkach(250-300 ml). Do każdego słoiczka dać też koper suszony,czosnek,i kawałeczek papryki. Całość zalać gorącą zalewą, od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem.Nie trzeba pasteryzować,chyba że słoik cieknie.
Cukinia w zalewie musztardowej
Składniki:•Cukinia - 2 sztuki•Woda - 1 litr•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka•Cukier - 1 szklanka•Musztarda - 7 łyżeczek•Sól - 5 łyżeczek
Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w paski. Do wyparzonych wcześniej słoików włożyć liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Cukinię ułożyć w słoikach pionowo dosyć ciasno. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i musztardą. Dobrze wymieszać. Gorącą zalewą napełnić słoiki i zakręcić. Pasteryzować około 10-15 minut. Słoiki ustawić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Smaczego!
Cytrusowa dynia
Składniki•Dynia - 2 kg•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 150 ml•Cynamon - 2 kawałki kory•Cytryna - 1 sztuka•Pomarańcza - 2 sztuki•Cukier - 1 kg•Woda - 2 litry
Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zalewamy wodą z octem proporcji 1:1 (musi być cała zanurzona) odstawiamy na 24 godziny. Odcedzamy. Zagotowujemy 2 litry wody dodajemy cukier, cynamon, plastry cytryny i sok z pomarańczy, następnie dodajemy dynie i zagotowujemy. Przelewamy do słoików. Zamykamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach.
Sałatka z fasolki szparagowej
Składniki:•Fasolka szparagowa - 3 kg•Marchewka - 1 kg•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 2 szklanki•Papryka - 2 sztuki•Cebula - 1 kg•Woda - 2 szklanki•Olej słonecznikowy - 2 szklanki•Cukier - 2 szklanki•Pieprz czarny - do smaku•Liść laurowy - do smaku
Fasolkę szparagową i marchew pokroić w paski i zagotować. Natomiast cebulę i paprykę poszatkować i nasolić. Przygotować zalewę: 2 szkl. wody 2 szkl. octu 2 szkl. oleju 2 szkl. cukru 2 łyżki soli pieprz i liść laurowy Wszystkie składniki włożyć do zalewy i zagotować żeby była chrupka. Gorącą wkładać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Taka marynata sprawdza się kiedy mamy niespodziewanych gości. Ja wykonuję wtedy szybką sałatkę. Słoik fasolki, 10 ugotowanych na twardo jaj i majonez. Palce lizać. :) Można dodać również do ryżu czy mięs. Smacznego.
Marynowana fasolka szparagowa
Składniki:•Fasolka szparagowa - 1 kg•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka•Woda - 2 szklanki•Cukier - 2 łyżeczki•Sól - 1 łyżeczka•Pieprz czarny - kilka ziaren•Ziele angielskie - kilka ziaren•Gorczyca - 1 łyżeczka•Koper - kilka gałązek
Fasolkę wrzucić na 10 minut do osolonej wrzącej wody, wyjąć, odsączyć i obciąć ogonki. W słoikach położyć na dnie po gałązce kopru i cząbru. Na nich pionowo układać fasolę, przekładając gałązkami kopru. Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Gorącą marynatą zalać fasolkę. Pasteryzować 20 minut.
· Fasolka szparagowa - 1 kg
· Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 250 ml
· Woda - 1,5 l
· Sól - 1 łyżka
· Cukier - 1 łyżka
· Czosnek - 12-14 ząbków
· Liść laurowy - 6-7
· Ziele angielskie - 12-14 ziaren
· Papryczka chili - 6-7 szt
Przygotować 6-7 słoików po 300 ml. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, docinając fasolki tak żeby zmieściły się w słoiczkach. Ułożyć ściśle w wypieczonych w piekarniku słoiczkach. Czosnek obrać, wcisnąć do słoików po 2 ząbki. Dodać po strączku ostrej papryczki. Zagotować wodę z solą, cukrem, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dolać ocet. Zalać fasolki marynatą, rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcić wyparzonymi pokrywkami. Pasteryzować słoiki 25 minut po zagotowaniu wody, w garnku wyłożonym ściereczką.
Cebula z octem balsamicznym
Składniki:•Cebula - 2 sztuki•Ocet balsamiczny 6% JAMAR - 2 łyżki•Oliwa z oliwek - 1 łyżka•Masło - 1 łyżka•Daktyle - 3 sztuki•Cukier - 1 łyżka
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem wrzucamy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy ocet balsamiczny Jamar wraz z pokrojonymi daktylami i łyżką cukru(najlepiej brązowego). Wszystko razem przesmażyć przez około 20 minut.
Brukselka marynowana
Składniki:•Brukselka - 1 kg•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3 szkl•Cukier - 2 łyżki•Sól - 1 łyżka•Koper - 2 łyżeczki•Ziele angielskie - 10 ziaren
Brukselkę blanszować 2 minuty, następnie układać bardzo ciasno w słoikach. Zagotować resztę składników z 2 szklankami wody. Brukselkę zalać gorącą marynatą. Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować.
Składniki:- duże marchewki
Marynata:- 1 litr wody- 3 dkg soli- 6 dkg cukru- 3 dkg esencji octowej 80%
Przygotowanie:Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperaturze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę pokroić w słupki jak frytki lub w kostkę i ułożyć w sterylnych słojach. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć. Można też przyrządzić marchew z czosnkiem. Na kilogram marchwi dodać 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki wymieszać, umieścić w słojach i zalać gorącą marynatą. Słoje pasteryzować przez 15 – 20 minut.
Dynia i marchewka w jesiennej marynacie
Składniki:•Dynia - 400 g po obraniu i wyczyszczeniu•Marchewka - 1 duża•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 240 ml•Woda - 240 ml•Cukier - 180 g•Sól - 1 łyżeczka•Ziele angielskie - 6 kulek•Papryka ostra mielona- 1/2 łyżeczki•Cynamon - 1 łyżeczka•Imbir - 1 cm•Pieprz czarny w ziarenkach - 8 kulek•Nalewka wiśniowa - 2 łyżki
Marynowana rzodkiewka z marchwią i zielonym ogórkiem
Składniki:•Rzodkiewki - 1 pęczek•Marchewka - 0.5 kg•Ogórki (krótkie) - 0,5 kg•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 0,5 szklanki•Miód - 3 łyżki•Woda - 2 szklanki•Czosnek - 2 ząbki•Sól - 1 łyżka•Pieprz czarny - łyżeczka ziarenek
Marynowane rzodkiewki
Składniki:•Rzodkiewki - 1 kg•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 3/4 szklanki•Olej słonecznikowy - 2 łyżki•Pieprz czarny - 2 łyżeczki•Pieprz kolorowy - 1 łyżeczka•Sól - 2 łyżeczki•Cukier - 20 dkg•Woda - 1,5 litra
Rzodkiewki umyć, oczyścić z korzonków i liści, osuszyć. Każdą rzodkiewkę nakłuć w paru miejscach drewnianą wykałaczką. Zagotować 1,5 l. wody. Dodać ocet, cukier, olej, sól i pieprz. Rzodkiewki dodać do wywaru i gotować ok. 2 min. Wyjąć. Nałożyć do wyparzonych słoików, a wywar ostudzić. Zalać zimnym wywarem, zakręcić i pasteryzować ok. 20 min.
Marynowane rzodkiewki są doskonałym dodatkiem do mięs , pasztetów i do ryb. Mogą być też składnikiem pikantnych sałatek.
Marynowane patisony
Składniki:•Patisony - 2kg•Czosnek - 6 główek•Cebula - 2 sztuki•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka•Woda - 2 szklanki•Cukier - 2 łyżki•Sól - 1 łyżka•Ziele angielskie - 5 sztuk•Liść laurowy - 5 sztuk•Koper - trochę
Patisony umyć pokroić .Poukładać w słojach. Dodać czosnek, po trochę kopru. Z reszty składników ugotować zalewę ,dodając też pokrojoną cebulę. Wszystko wystudzić zalać zimną zalewą patisony, zakręcić i pasteryzować przez 20minut.
Buraczki z chili
Składniki:- 6 kg buraczków- 6 dużych cebul- 1 łyżeczka papryki chili- 1 papryka średniej wielkości- 1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki soli
Buraki gotujemy, gdy są miękkie odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i trzemy na drobnym sitku. Kolejno przyrządzamy zalewę z octu, cukru i soli- mieszamy wszystkie składniki w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotową miksturą zalewamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Do startych buraczków dajemy paprykę drobno pokrojoną w kostkę oraz zalewę z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy na 15 min. Następnie zapełniamy przygotowane słoiki i układamy do garnka, aby je zagotować. Słoiki gotowałam 30 min od chwili wrzenia.
Z powyższych proporcji wyszło mi 20 słoiczków buraczków wielkości 300 g.
Buraki z cukinią
Składniki:•Buraki - 1 kg•Cukinia - 1 kg•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 1 szklanka•Cebula - 50-70 dag•Olej słonecznikowy - 1 szklanka•Sól - do smaku•Cukier - 1 szklanka
Surówka z buraków
Składniki:•Buraki - 3 kg•Papryka czerwona - 0,5 kg•Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka•Cebula - 3 sztuki•Olej słonecznikowy - 1 szklanka•Cukier - 0,5 szklanki•Liść laurowy - 3 listki•Pieprz czarny - 4 ziarenka
Buraki ugotować w łupinie, wystudzić obrać z łupiny ,i zetrzeć na grubej tarce, pokroić cebule i paprykę w kostkę i dodać do startych buraków, ocet zagotować z cukrem pieprzem i liściem laurowym po wystudzeniu wlać do buraków dodać olej i wszystko wymieszać razem, odstawić na 3 godziny.
Marynowane buraczki z papryką
Składniki:•Buraki - 3 kg•Ocet jabłkowy 6% JAMAR - 250 ml•Papryka - 0,5 kg•Woda - 250 ml•Olej słonecznikowy - 250 ml•Cebula - 0,5 kg•Cukier - 1 szklanka•Sól - 2 łyżki
buraczki myjemy następnie gotujemy ,obieramy następnie ścieramy na tarce jarzynówce z papryki usuwamy gniazda nasienne myjemy i kroimy w kostkę cebulę także kroimy w kostkę. Pozostałe składniki zagotować dodać cebulę z papryka i gotować 10 minut ,dodać buraczki wymieszać i zagotować gorące wkładać do słoików odwracając słoiki do góry dnem
Buraczki marynowane z cebulką
Składniki:•Buraki - 500 g•Cebulka - 200 g•Imbir - łyżka posiekanego imbiru•Ocet winny czerwony 6% JAMAR - 300 ml•Czosnek - 2 ząbki posiekane•Cukier - 150 g•Cynamon - pół łyżeczki•Papryczka chili - 1 sztuka bez pestek•Liść laurowy - 1 sztuka•Goździki - 2 sztuki
Małe buraczki ugotować w łupinkach, obrać i pokroić w plastry. Zagotować ocet z resztą składników, gotować na wolnym ogniu 15 minut. Gorące obrane buraczki pokroić w plastry. Układać w słoiku na przemian z cebulką perłową, zalać przygotowanym syropem z octem, zakręcić. Jeżeli wszystkie składniki są gorące nie wymaga pasteryzacji.
Buraczki skąpane w sosie z gruszki, papryki i cebuli
Składniki:Buraki - 1,5 kgPapryka - 0,5 kgOcet balsamiczny 6% JAMAR - 160 mlGruszki - 3 sztLiść laurowy - 3 sztCebula - 0,3 kgOlej rzepakowy - 150 mlZiele angielskie - 6 sztSól - 1 łyżeczkaWoda - 160 mlCukier - 4 łyżki
1. Buraki ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2. Do garnka wlać ocet, wodę, sól, cukier, liście laurowe i ziela angielskie. Zagotować. 3. Gruszki obrać. Następnie pokroić. Podobnie papryki i cebule. Podsmażyć wszystko na rozgrzanym oleju, do miękkości. Zmielić dokładnie. 4. Wymieszać masę z burakami, włożyć je do słoików dość dokładnie. Zalać przestudzoną zalewą i zakręcić. 5. Pasteryzować przez około 15 minut.
...
Grajka13