dla studentów.doc

(76 KB) Pobierz

RATOWNICTWO   MEDYCZNE - 2010

 

ĆWICZENIA 1

             

WYKONANIE PREPARATU MIKROSKOPOWEGO:

1.       Rozmaz:

Prosty preparat mikroskopowy sporządzamy na szkiełku podstawowym w postaci tzw. rozmazu. Na czyste, odtłuszczone i opalone w płomieniu palnika szkiełko nanosimy kroplę soli fizjologicznej 0,85% i ezą nanosimy jedną lub kilka kolonii bakterii. Ezą łączymy bakterie i kroplę soli fizjologicznej, rozprowadzając płyn z bakteriami po powierzchni, tworząc rozmaz. Preparat mona też przygotować z zawiesiny bakteryjnej w soli fizjologicznej - nakropić kropelkę zawiesiny pipetą na szkiełko podstawowe i zrobić rozmaz.

 

2.       Suszenie:

Preparat musi wyschnąć na powietrzu. Nie suszymy preparatu w płomieniu palnika chcąc przyspieszyć wysychanie, ponieważ obecne w płynie bakterie zostaną „ugotowane”, co może spowodować pęknięcie/zniszczenie ściany komórkowej podczas gotowania, a wówczas bakterie nie będą prawidłowo się wybarwiać, co może spowodować błędną ocenę morfologiczną.(Ponieważ barwienie metodą Grama wykorzystuje różnice w budowie ściany komórkowej pomiędzy bakteriami, prawidłowa struktura ściany ma wpływ na prawidłowe zabarwienie się bakterii.)

 

3.       Utrwalanie:

Dopiero suchy preparat utrwala się w płomieniu palnika. Ogrzanie w płomieniu palnika jest najpowszechniej stosowaną metodą utrwalania preparatów. Utrwalenie bakterii ma na celu zabicie bakterii, bo żywe bakterie nie przyjmują barwnika, a ponadto dzięki utrwaleniu bakterie są mocno przyczepione do szkiełka i nie zostaną spłukane z jego powierzchni podczas barwienia. 

 

Barwienie złożone:

W mikrobiologii najczęściej stosuje się barwienie złożone, w którym wykorzystuje się oprócz barwnika lub dwóch, również zaprawy (bejce) i odbarwiacze.

 

1.       Barwniki:

§         fiolet krystaliczny

§         fuksyna zasadowa lub safranina

 

2.       Zaprawy (bejce): substancje ułatwiające barwienie przez wzmocnienie działania barwnika. Zaprawą jest

§         płyn Lugola

 

3.       Odbarwiacze: substancje pozwalające na uwidocznienie pewnych bakterii lub pewnych szczegółów ich budowy, dzięki odbarwieniu innych bakterii  lub ich części.

§         alkohol etylowy (najlepiej z dodatkiem acetonu)

 

Barwienie bakterii metodą Grama:

Barwienie preparatów tą metodą jest barwieniem złożonym. Metoda ta została zaproponowana po raz pierwszy pod koniec XIX wieku przez duńskiego bakteriologia Hansa Christiana Grama do barwienia bakterii w histologicznych preparatach tkanek zwierzęcych. 

 

Barwienie metodą Grama jest złożoną metodą barwienia – wykorzystuje 2 barwniki, zaprawę i odbarwiacz. Preparat utrwala się w płomieniu palnika. Utrwalony i wystudzony preparat barwi się fioletem krystalicznym lub fioletem goryczkowym (1 – 2 minuty). Następnie spłukuje się fiolet wodą i barwi się preparat płynem Lugola (wodny roztwór J w KJ, jodyna). Po wniknięciu do wnętrza komórek bakteryjnych jod tworzy wewnątrz komórki bakteryjnej kompleks z barwnikiem, czyli z fioletem. Przez tworzenie kompleksów płyn Lugola wzmacnia działanie barwnika. Płynem Lugola zabarwia się preparat ok.1- 2 minut, po czym spłukuje wodą. Następnie preparat odbarwia się alkoholem - etanolem (z acetonem), około 20 - 30 sekund. Odbarwianie prowadzi się aż do momentu, kiedy spłukiwany alkohol jest bezbarwny. Barwny, fioletowy kompleks wymywa się z komórek o cieńszych ścianach komórkowych (gramujemneych) i te komórki odbarwiają się alkoholem, natomiast nie wymywa się z komórek o grubych ścianach komórkowych (gramdodatnich) i te komórki pozostają fioletowe.

Ostatnim barwnikiem jest safranina lub fuksyna. Jest to drugi barwnik. Safranina jest ciemno różowa i wybarwia bakteria na różowo. Jest to barwienie kontrastowe. Safranina wybarwia na różowo zarówno komórki gramdodatnie jak i gram ujemne, jednak na ciemno fioletowych komórkach gram dodatnich jasnego, różowego barwnika nie widać. Gramujemne komórki odbarwione na bezbarwny kolor przez alkohol zabarwią się na różowo, natomiast w przypadku komórek gramdodatnich, z grubymi ścianami komórkowymi, które zatrzymały fioletowy kompleks, różowy kolor będzie niewidoczny.

 

Barwienie jako metoda diagnostyczna:

Klasyczna, szybka metoda diagnostyczna. Precyzyjna identyfikacja bakterii nie jest możliwa (nie przydzielimy bakterii go gatunku, ani nawet rodzaju czy rodziny na podstawi preparatu mikroskopowego), ale morfologia i sposób barwienia oglądanego mikroorganizmu ogranicza liczbę prawdopodobnych czynników etiologicznych, dostarcza podstaw do ustalenia empirycznej terapii przeciwbakteryjne

 

Cechy różnych kolonii różnych bakteryjnych:

§         Wielkość – średnica w mm

§         Kształt – okrągły, nieregularny, rozgałęziony, nitkowaty, mogą nie tworzyć pojedynczych kolonii tylko zarastać całe podłoże  lub kolonie rozpełzające się po podłożu

§         Brzeg kolonii – gładki, falisty, regularny, nieregularny, płatowaty regularny lub nieregularny, ząbkowany regularny lub nieregularny, nitkowaty

§         Powierzchnia kolonii – gładka, pomarszczona, lśniąca, matowa

§         Barwa i przejrzystość – przezroczysta, mętna, opalizująca, nieprzejrzysta, barwna (zdolność do wytwarzania pigmentu: S. aureus – kremowe lub żółtawe, Micrococcus – żółte, Pseudomonas na MH – zielony, żółty, niebieski, czerwony)

§         Konsystencja (struktura) – zwarta, drobnoziarnista, gruboziarnista, luźna

§         Profil kolonii – płaski, wzniosły, soczewkowaty niski/wysoki, pępkowaty, kraterowy

 

TYPY  PODŁÓŻ:

Agar krwawy – podłoża diagnostyczne z dodatkiem krwi należą do podłóż wzbogaconych, a więc umożliwiają wzrost bakterii o dużych wymaganiach pokarmowych. Podłoże krwawe zawiera dodatek krwi, 5-10% odwłóknionej krwi baraniej.

 

Podłoże MacConkeya – podłoże diagnostyczno wybiórcz, służy do izolacji PG- z materiałów klinicznych. Zawartość soli żółciowych i fioletu krystalicznego hamuje wzrost bakterii gramdodatnich i tych gramujemnych, które mają duże wymagania wzrostowe. Zawartość laktozy jako jedynego cukru w tym podłożu umożliwia różnicowanie pałeczek na laktozododatnie, czyli takie, które mają zdolność do rozkładu laktozy i laktozoujemne, czyli takie, które nie mają zdolności do rozkładu laktozy. W obecności barwnika wskaźnikowego – czerwieni obojętnej – wskutek zależnego od rozkładu laktozy zakwaszenia środowiska, kolonie rozkładające laktozę zabarwiają się na kolor różowy, a laktozoujemne pozostają bezbarwne lub przyjmują kolor podłoża.  

 

·         Bakterie laktozododatnie – E. coli są otoczone różową strefą wytrąconych kwasów żółciowych

·         Pałeczki laktozoujemne – Shigella, Salmonella, Pseudomonas, Serratia - mają bezbarwne kolonie.

 

Podłoże z żółcią i eskuliną BE (bile-eskuline agar) (tzw. coco-gel) – podłoże przeznaczone do izolacji i identyfikacji paciorkowców, enerokoków. Bakterie z rodzaju Enterococcus mogą rosnąć w obecności żółci i mają zdolność do hydrolizy eskuliny,  jednego ze składników podłoża. W skład podłoża wchodzi również cytrynian amonowo-żelazowy. Podczas wzrostu eskulina jest rozkładana do eskuletyny i glukozy. Zaczernienie pożywki powoduje właśnie eskuletyna, która wiąże się z cytrynianem amonowoelazowym w kompleksy.

 

·         Zaczernienie pożywki powodują wszystkie enterokoki i paciorkowce z grupy D (Streptococcus bovis)

·         Niektóre paciorkowce jamy ustnej (S. salivarius, S. mutans, S. mitis, S. constellatus,) – mogą powodować jasnoszare zabarwienie.

 

Podłoże Chapmana – jest to podłoże diagnostyczno-wybiórcze przeznaczone do izolacji gronkowców z materiałów klinicznych. Duże stężenie NaCl (7,5%) hamuje wzrost flory towarzyszącej, a szczególności bakterii gramujemnych. Podłoże zawiera mannitol. Rozkład mannitolu przez S. aureus powoduje zabarwienie się kolonii i podłoża na żółto, inne gronkowce (gronkowce koagulazoujemne) nie rozkładające mannitolu mają różowe kolonie różowe.

 

Podłoże Muellera-Hinton – podłoże rutynowo stosowane do oznaczania lekowrażliwości metodą krążkowo-dyfuzyjną. Nie zawiera składników, które utrudniałyby dyfuzję lub wchodziły w interakcje ze związkiem zawartym w krążku. Dodatek do podłoża krwi baraniej umożliwia wykonanie antybiogramu metodą krążkową bakterii o dużych wymaganiach odżywczych  (Mueller-Hinton z krwią) np. paciorkowców z rodzaju Streptococcus.

 

TYPY HEMOLIZY:

Hemoliza α – polega na wystąpieniu dookoła zielonkawej, matowej strefy na skutek przekształcania hemoglobiny w methemoglobinę.

Przykłady: paciorkowce zieleniące (paciorkowce z rodziny viridansodpowiedzialne za zapalenia wsierdzia, próchnicę zębów, S. mitis, S. mutans,  S. oralis), S. pneumoniae,  

Hemoliza β – polega na przejaśnieniu podłoża wokół kolonii na skutek całkowitego rozpuszczenia erytrocytów i wyługowaniu barwinka.

Przykłady: S. agalactiae, S.pyogenes

Hemoliza γ – to brak hemolizy, otoczenie kolonii nie zmienia się, a bakterie powodujące ten typ hemolizy określa się mianem niehemolizujących.

Przykłady: E. faecalis E. faecium

 

Literatura:

Życie bakterii – Władysław J. H. Kunicki-Goldfinger,

Mikrobiologia – różnorodność, chorobotwórczość i środowisko – Abigail A. Salyers, Dixie D.Whitt, s

Diagnostyka bakteriologiczna – red. naukowy Eligia M. Szewczyk

3

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin